18. apríl 2024
Facebook

BRIDGETON 11. februára (WebNoviny.sk) - Obyvateľku mesta Bridgeton v americkom štáte New Jersey v pondelok obvinili vyšetrovatelia zo zabitia jej 23-mesačného syna. Nakira Griner sa priznala, že svoje dieťa silno udrela, pričom podľa agentúry Associated Press sa obhajovala sa tým, že "nechcelo jesť ani poslúchať". Žena najskôr v piatok večer nahlásila na polícii, že jej syna uniesli. Do nočného pátrania po ňom sa zapojili desiatky policajtov s pátracími psami, chlapcove pozostatky nakoniec našli v sobotu o tretej nadránom zahrabané na záhrade Grinerovej domu. Súd so ženou sa začne vo štvrtok.

Viac k témam: americká polícia, mŕtve dieťa, vražda, zabitie
Zdroj: Webnoviny.sk - Matka zabila dvojročného syna a polícii tvrdila, že „nechcelo jesť ani poslúchať“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

SARAJEVO 11. februára (WebNoviny.sk) - Nečakane silné sneženie skomplikovalo v pondelok život obyvateľom Bosny a Hercegoviny, najmä jej horských oblastí. Na mnohých miestach krajiny kolabovala doprava, niektoré cesty boli úplne uzatvorené, na iných sa tvorili veľké kolóny. Doprava na viacerých cestách bola obmedzená len na osobné autá. Silné sneženie postihlo aj sarajevské medzinárodné letisko, ktoré muselo v pondelok rušiť viaceré lety. V horskom stredisku v pohorí Bjelašnica, nachádzajúcom sa na juhozápad od Sarajeva, museli v dôsledku počasia zrušiť všetky na pondelok plánované súťaže Európskeho olympijského festivalu mládeže.

Viac k témam: dopravné obmedzenia, Európsky olympijský festival mládeže EYOF, silné sneženie
Zdroj: Webnoviny.sk - Veľmi silné sneženie v Bosne a Hercegovine spôsobilo chaos v doprave, rušiť museli viacero letov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

MOSKVA 11. februára (WebNoviny.sk) - Politický režim, ktorý funguje v Rusku, môže slúžiť ako príklad aj pre iné krajiny a má pred sebou ešte veľkú budúcnosť. V článku pre pondelňajšie vydanie kedysi nezávislého, dnes už prorežimného, ruského denníka Nezavisimaja Gazeta to napísal Vladislav Surkov, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina. Surkov, ktorý je momentálne Putinovým poradcom pre otázku Ukrajiny, je vo všeobecnosti už dlhé roky považovaný za hlavného ideológa Kremľa a za hlavného strojcu Putinovej politiky. "Putinizmus je ideológiou budúcnosti," napísal v pondelok Surkov o systéme, ktorý sám do veľkej miery pomáhal stvoriť. Tento systém podľa neho vydrží pri živote ešte minimálne celé storočie a Rusko ho môže začať vyvážať aj do iných krajín. Ruský "dôraz na antiglobalizmus a silnú národnú suverenitu" podľa neho púta stále väčší záujem aj v zahraničí. "Ruský politický systém nie je dobrý len pre nás, ale má aj veľký exportný potenciál," napísal Putinov poradca. "Putinov veľký politický stroj zatiaľ iba naberá rýchlosť na dlhú, ťažkú a zaujímavú operáciu," uzatvára hlavný ideológ Kremľa.

Viac k témam: politický režim, politik
Zdroj: Webnoviny.sk - Putinizmus je ideológiou budúcnosti a môže slúžiť ako príklad pre iné krajiny, tvrdí Surkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 11. februára (WebNoviny.sk) - Spolu 468 kartónov cigariet neoznačených kolkom našli v pondelok colníci počas troch domových prehliadok v obci Blatné Remety (okres Michalovce). Príslušníci kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) zaistili v 468 kartónoch spolu 93 706 kusov cigariet. Našli tiež hotovosť 84 600 eur. Ako agentúru SITA informovala Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva SR, celkový únik za spomínané množstvo cigariet predstavuje 13 656,25 eur. "V uvedenom prípade vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. Vyšetrovateľ KÚFS vykonal potrebné úkony, začal trestné stíhanie a zadržal dve podozrivé osoby," informovala ďalej Adamčíková. Dodala, že v prípade dokázania viny im hrozí väzenie na jeden až päť rokov. Zobraziť fotogalériu k článku:
Colníci našli tisícky neoznačených cigariet a hotovosť

Viac k témam: cigarety, colníci, domová prehliadka, peniaze
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Colníci pri prehliadke našli stovky kartónov neoznačených cigariet a hotovosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 11. februára (WebNoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) v súčasnosti eviduje na základe obdržaných informácií zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) celkovo 31 zariadení spoločného stravovania, do ktorých malo byť distribuované poľské hovädzie mäso z inkriminovaného poľského bitúnka. Z toho v jedenástich prípadoch malo ísť o školské a predškolské zariadenia.

Nehlásili zdravotné komplikácie

"Odborní pracovníci ÚVZ naďalej pokračujú vo výkone plánovaných kontrol v zariadeniach spoločného stravovania,“ informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. "Z výsledkov kontrol hygienikov vyplynulo, že inkriminované poľské hovädzie mäso bolo dodané do 15 zariadení spoločného stravovania, pričom po konzumácii neboli hlásené žiadne zdravotné komplikácie. V prípade školských a predškolských stravovacích zariadení sa potvrdilo dodanie slovenského mäsa do štyroch zariadení. Pri kontrolách dvanástich zariadení spoločného stravovania, z toho v troch prípadoch ide o školské a predškolské stravovacie zariadenia, sa nepodarilo z dodacích listov a iných relevantných dokumentov zistiť, z akého bitúnku poľské mäso pochádza,“ uviedol Mikas.

Kontroly hygienikov pokračujú

ÚVZ poskytuje na došetrenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR zistenia regionálnych úradov verejného zdravotníctva z cielených kontrol zameraných na pôvod hovädzieho mäsa. Kontroly hygienikov podľa Mikasa ukázali, že medzi hláseným poľským mäsom bolo na základe skontrolovanej dokumentácie aj mäso slovenského pôvodu. "Výsledky z kontrol hygienikov ohľadne pôvodu dodaného hovädzieho mäsa zasielame ŠVPS pre ďalšie došetrenie a zistenie pôvodu a vysledovateľnosti mäsa v celom potravinovom reťazci v Slovenskej republike,“ konštatoval Mikas.

Viac k témam: hovädzie mäso, mäso z Poľska - škandál s bitúnkami, ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR, ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Hygienici pokračujú v kontrolách pre škandál s poľským mäsom, má ísť aj o školské zariadenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Štyria ľudia sa zranili pri pondelňajšej zrážke dvoch osobných áut na ceste pri Veľkom Šariši v Prešovskom okrese. Ako agentúru SITA informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, peugeot a citroën sa zrazili okolo poludnia na rovnom úseku cesty. Vodič peugeota, 55-ročný muž, smeroval od Sabinova na Prešov a zatiaľ z nezistených príčin prešiel do protismeru, kde sa zrazil s citroënom, za volantom ktorého sedel 44-ročný muž. Pri dopravnej nehode sa ťažko zranili obaja vodiči a tiež dvaja spolujazdci v peugeote. V citroëne bol vodič sám. Dychové skúšky alkohol u vodičov nepotvrdili. Škodu predbežne vyčíslili na 20-tisíc eur. Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody vyšetrujú prešovskí policajti.

Viac k témam: dopravná nehoda, Polícia SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Vodič prešiel do protismeru a zrazil sa s Citroënom, dve osoby utrpeli ťažké zranenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

SARAJEVO 11. februára (WebNoviny.sk) - Polícia v Bosne a Hercegovine pátra po mužovi, ktorý je podozrivý zo zabitia dvoch ľudí počas minulého týždňa. Polícia vyzvala verejnosť, aby hlásila akékoľvek informácie o 42-ročnom Edinovi Gačičovi, ktorý je ozbrojený a nebezpečný. Polícia zatiaľ nezistila motív jeho konania. Obyvatelia sa obávajú, že muž si svoje obete vyberá náhodne. Podľa polície muž zabil majiteľa obchodu s potravinami pri meste Konjic, a tiež policajta v dedine Suhodol, ktorá sa nachádza južne od hlavného mesta. Gačiča v minulosti dva razy odsúdili za vraždy. V roku 2017 ho pustili po tom, ako si odsedel za mrežami dve tretiny 20-ročného trestu. Jeho vtedajšími obeťami boli bývalý islamský extrémista a Gačičova matka. Tamojšie médiá informovali, že páchateľ slúžil v jednotke spolu s islamskými extrémistami, ktorá bojovala po boku bosnianskej moslimskej vlády vo vojne v rokoch 1992 až 1995.

Viac k témam: polícia, vrah
Zdroj: Webnoviny.sk - Edin je podozrivý zo zabitia dvoch ľudí, hľadá ho polícia a mal by byť aj ozbrojený © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 11. februára (WebNoviny.sk) - Sociálna poisťovňa vyplácala ku koncu januára tohto roka starobný dôchodok v priemernej sume 456,20 eura.

Penzisti dostali v priemere 438 eur

Muži pritom dostávali starobnú penziu v priemere 505,67 eura mesačne, kým výška dôchodku pre starobné dôchodkyne bola takmer o stovku nižšia, a to 406,98 eura mesačne. "Na konci januára 2018 bol priemerný mesačný starobný dôchodok 438,37 eura, pre mužov 486,71 eura a 391,72 eura pre ženy," informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Priemerná mesačná výška predčasného starobného dôchodku ku koncu prvého mesiaca tohto roka dosiahla 422,39 eura (411,58 eura v roku 2018).

Viac ako milión dôchodkov

Invalidné dôchodky boli v výške priemerne 275,92 eura mesačne (270,70 eura v roku 2018), vdovské 263,15 eura (255,21 eura v roku 2018) a vdovecké 207,49 eura (200,63 eura v roku 2018). Sirotský dôchodok sa pohyboval okolo priemernej sumy 137,15 eura mesačne (133,86 eura v roku 2018). Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu januára tohto roka spolu 1 395 822 dôchodcov. Najväčšiu skupinu z nich predstavovali poberatelia starobného dôchodku (1 070 083 osôb) a poberatelia invalidného dôchodku (237 302 osôb).

Viac k témam: predčasný starobný dôchodok, Sociálna poisťovňa, starobný dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk - Muži na penzii dostávali v priemere 505 eur, ale ženám na dôchodku vyplatili o desiatky eur menej © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračovalo v pondelok hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou zvanou sátorovci. Na programe bol výsluch svedkov, ktorých navrhla obhajoba. Proces so sátorovcami sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici.

Svedok v prípravnom konaní nevypovedal

V pondelok vypovedal chirurg z Dunajskej Stredy, ktorý v roku 2003 ošetroval obžalovaného Rolanda Sz. Príslušníkovi sátorovcov išlo o to, aby lekár potvrdil, že ho ošetroval 9. apríla 2003. Vtedy gang zavraždil posledného člena konkurenčnej skupiny pápayovcov Vojtecha Écsiho a Roland Sz. bol vo vražednom komande. Lekár mal však zapísané presné dni, keď Rolanda vyšetril, ale inkriminovaný dátum v jeho kalendári nebol. Vodič obžalovaných Kristiána K. a Františka Z. vypovedal, že ich viezol koncom roka 2010 do Budapešti, kde sa obaja skrývali pred samotným šéfom gangu Sátorom. Tvrdil, že obaja sa o Sátorovi a činnosti skupiny pred ním nebavili. Sátora nazývali „ember“, alebo „kakuk“, čo v maďarčine znamená človek, resp. kukučka. Svedok v prípravnom konaní nevypovedal, lebo sa bál. Predsedovi senátu však nevedel vysvetliť, z čoho plynuli jeho obavy. Svedok tvrdil, že o gangu nič nevedel, hoci za služby dostával zaplatené. Odvolal sa na médiá, ktoré o sátorovcoch publikovali „strašné veci“.

Proces s ôsmimi obžalovanými

Znalec psychológ uviedol, že Lehel Horváth, člen gangu sátorovcov a svedok v tomto prípade, vypovedal o činnosti skupiny pravdivo. Priznal, že na Horváthovej farme v Čótfe on zavraždil Sátora. Samotní členovia skupiny Horvátha označili za „hrobára“, pretože na jeho pozemku v areáli bývalého družstva zakopával obete gangu. Proces sa koná s ôsmimi obžalovanými. Z nich sú na aktuálnom hlavnom pojednávaní prítomní štyria. Po prvý raz od mája minulého roku sa zúčastňuje Zsolt N., zvaný Čonty, ktorý sa hneď v úvode procesu ku skutkom podľa obžaloby priznal a požiadal o konanie v neprítomnosti. Okrem neho na lavici obžalovaných je i jeho kamarát Juraj B., zvaný Bugi, ktorý sa tiež priznal. Prítomný je aj František Z., zvaný Šrek. Na pojednávaní chýba Kristián K., ktorý si už odpykáva trest za iný skutok. Prítomný nie je ani Roland Sz., ktorý bol doteraz na slobode, ale dostal sa do väzby v inej veci. Chýba aj bývalý policajt Boris D., ktorý utrpel úraz nohy.

Násilná a ekonomická trestnú činnosť

Väčšine obžalovaných prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry kladie za vinu trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Skupina páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta a Komárno, ale aj na iných miestach na území Slovenska a Maďarska od roku 1999 až do roku 2010. Sátora zavraždili v decembri 2010 a jeho telo členovia gangu opakovane premiestňovali, aby ho polícia nenašla. Sátorovci súperili o priestor s gangom pápayovcov, ktorí v marci 1999 zahynuli v bare Fontána. Strelcov si mal objednať Ľudovít Sátor. Pojednávanie so „sátorovcami“ pokračuje prezentáciou listinných dôkazov v utorok 12. februára. Rozsudok sa neočakáva.

Viac k témam: mafia, sátorovci, Špecializovaný trestný súd SR, vražda, zločinecká skupina, zločinecká skupina Sátorovci
Zdroj: Webnoviny.sk - Chirurg vypovedal vo veci alibi obžalovaného člena sátorovcov, svedok mal na pojednávaní strach © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 11.februára 2019 (WBN/PR)

  • 25 % cestovných dokladov sa v ZSSK kupuje cez internet
  • Najväčší online záujem je o trasy Bratislava – Košice – Bratislava a Bratislava – Žilina – Bratislava
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaznamenala počas mesiaca december 2018 výrazný nárast predaja cestovných dokladov prostredníctvom internetu a historicky najvyšší podiel tržieb a predaných cestovných dokladov prostredníctvom online kanálov. "Podiel tržieb za lístky predané prostredníctvom niektorej z verzií internetového obchodu ZSSK alebo mobilnej aplikácie Ideme vlakom za posledný mesiac roku 2018 atakoval hranicu 25 %. Znamená to, že takmer štvrtinu všetkých platieb za cestovné doklady naši zákazníci zrealizovali samoobslužne prostredníctvom moderných foriem online predaja. Prozákaznícke zmeny našich predajných kanálov sú integrálnou a dôležitou súčasťou transformácie tejto spoločnosti," uviedol Patrik Horný, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku ekonomiky a informačného manažmentu ZSSK. Pri porovnaní podielu z celkových tržieb za prvý a posledný mesiac roka 2018 to znamená nárast z 15,67 % za mesiac január až na rekordných 24,53 % za mesiac december. "December býva všeobecne najsilnejším mesiacom, no výrazný nárast sme zaznamenali už začiatkom novembra, keď sme spustili inovovaný responzívny e-shop a rovnako aj mobilnú aplikáciu, čo len potvrdilo, že naše prozákaznícke smerovanie je správne," doplnil Milan Hric, riaditeľ sekcie digitalizácie a rozvoja systémov. Ešte markantnejšie stúpajúcu tendenciu je možné sledovať z porovnania mesačného podielu tržieb za mesiac december v jednotlivých rokoch obdobia 2013 – 2018. Za uplynulých 5 rokov eviduje ZSSK takmer štvornásobný nárast podielu tržieb z internetového predaja cestovných dokladov. K tomuto pozitívnemu výsledku nemalou mierou prispela skutočnosť, že v poslednom kvartáli minulého roka ZSSK spustila do produkcie I. etapu mobilnej aplikácie Ideme vlakom a taktiež duálnu prevádzku nového responzívneho e-shopu, ktorá ponúka plnú funkčnosť nákupu aj pri prístupe z mobilného zariadenia. Trend postupného nárastu podielu samoobslužného predaja ilustruje skutočnosť, že zákazníci ZSSK si rýchlo osvojili nový moderný spôsob zaobstarania si cestovných lístkov na vlak. Okrem rýchleho vyhľadania spojenia a intuitívneho nákupu lístka už poskytujú nové platformy aj informácie o prípadnom meškaní vlaku. "Na úspešný štart moderných foriem predaja cestovných dokladov nadviažeme aj v roku 2019 a funkcionality online predajných systémov budeme kontinuálne rozvíjať a zdokonaľovať. V ďalších fázach rozvoja mobilnej aplikácie Ideme vlakom sa však naši zákazníci môžu tešiť na očakávanú verziu pre iOS. Taktiež bude dopracovaná do aplikácie možnosť výhodného nákupu prostredníctvom kreditného konta ZSSK, ako aj nákup traťových predplatných lístkov a rôznych zvýhodnených ponúk," povedal Milan Hric. Komfort online nákupu prostredníctvom responzívneho e-shopu chce ZSSK zvýšiť aj minimalizovaním počtu krokov od vyhľadania spojenia po vygenerovanie cestovného dokladu. Zákazníci sa môžu tešiť aj na zakúpenia prevozného lístka na batožinu či bicykel a postupné rozširovanie predaja medzinárodných cestovných dokladov. Okrem predaja online cestovných dokladov ZSSK v súčasnosti intenzívne pracuje aj na rozšírení možností nákupu lístkov prostredníctvom samoobslužných multifunkčných automatov na železničných staniciach. Pôjde o moderné zariadenia, ktoré zabezpečia dostupnosť predaja lístkov vrátane poskytovania informácií v režime 24/7 s využitím bezhotovostných platobných metód. Hlavným cieľom ZSSK aj pre nasledujúce roky je neustále sledovať inovatívne trendy v oblasti moderných foriem predaja, aplikovať ich na podmienky spoločnosti a v konečnom dôsledku tak priniesť zákazníkom ZSSK čo najkomfortnejšie možnosti nákupu lístkov, doplnkových služieb a komplexného informačného servisu, ktorý sa spája s cestovaním vlakom.

Najčastejšie kupovaný lístok prostredníctvom nového e-shopu

kategória východová stanica cieľová stanica počet
INTERNET Bratislava hl. st.  Košice 9793
INTERNET Košice  Bratislava hl. st. 8422
INTERNET Bratislava hl. st.  Žilina 6730
INTERNET Žilina  Bratislava hl. st. 5978
INTERNET Bratislava hl. st.  Trnava 5742
INTERNET Bratislava hl. st.  Poprad 5557
INTERNET Trnava  Bratislava hl. st. 5136
INTERNET Poprad  Bratislava hl. st. 4757
API – Aplikácie Bratislava hl. st.  Trnava 4032
INTERNET Bratislava hl. st.  Kysak 3976
INTERNET Bratislava hl. st.  Trenčín 3786
API – Aplikácie Trnava  Bratislava hl. st. 3662
Tomáš Kováč riaditeľ odboru komunikácie a hovorca Zobraziť fotogalériu k článku:
V decembri 2018 dosiahla ZSSK historicky najvyšší podiel internetového predaja

Viac k témam: e-shop, internetový predaj, ZSSK, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - V decembri 2018 dosiahla ZSSK historicky najvyšší podiel internetového predaja © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Strana 1 z 5

Reklama