19. apríl 2024
Facebook

  • aktualizované 12. februára 21:50
SKOPJE 12. februára (WebNoviny.sk) - Macedónsko sa v utorok už aj oficiálne premenovalo na Republiku Severné Macedónsko. Ide o výsledok prelomovej dohody s Gréckom, ktorá ukončila desaťročia napätých vzťahov medzi týmito dvoma krajinami a otvorila Macedónsku dvere do Severoatlantickej aliancie (NATO). Oficiálnu zmenu názvu krajiny oznámila v utorok večer macedónska vláda vo vyhlásení rozoslanom domácim aj svetovým médiám.

Začiatok dlhého priateľstva s Gréckom

Viacerí vládni predstavitelia následne toto rozhodnutie komunikovali aj po svojich linkách. "Nech je dnešný deň začiatkom dlhého priateľstva medzi Gréckom a Severným Macedónskom. Nemôžeme zmeniť našu minulosť, ale môžeme, a aj budeme, formovať našu budúcnosť na báze priateľstva, partnerstva a spolupráce," napísal na Twitter šéf severomacedónskej diplomacie Nikola Dimitrov. Námestník ministerstva zahraničných vecí Andrej Zernovski v rozhovore pre TV Telma vyhlásil, že v priebehu troch dní zmiznú staré nápisy na hraničných priechodoch a letiskách a budú nahradené novými, s novým názvom štátu. Do štyroch mesiacov začne ministerstvo vnútra vydávať vodičom nové štátne poznávacie značky s novou skratkou NMK a do konca roka začne vydávať aj nové pasy obsahujúce nový názov krajiny.

Dosiahli historický cieľ

Macedónsko ešte pred oficiálnou zmenou názvu vztýčilo vlajku Severoatlantickej aliancie na svojej hlavnej vládnej budove v hlavnom meste Skopje. Stalo sa tak v čase, keď členovia aliancie pokračujú v ratifikácii vstupu tejto balkánskej krajiny do NATO. Premiér Zoran Zaev v utorok počas ceremónie v Skopje povedal, že Macedónsko dosiahlo "historický cieľ", keďže sa po zmene názvu na Severné Macedónsko stane členom vojenskej aliancie. Vstup Macedónska do NATO však musí ešte schváliť všetkých 29 členov zoskupenia. Slovinsko sa v utorok stalo druhým štátom, ktorý tak spravil. Prvým bolo v piatok Grécko, ktoré stiahlo svoje námietky voči členstvu Skopje po tom, čo sa krajiny dohodli na zmene názvu Macedónska a ukončili tak takmer tri desaťročia trvajúci spor.


Viac k témam: NATO, Republika Severné Macedónsko
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Macedónsko sa oficiálne premenovalo na Severné Macedónsko, v Skopje vzýčili vlajku NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) - Opozičnému hnutiu OĽaNO neprešiel návrh na zdvojnásobnenie daňového bonusu na všetky deti. Tento návrh nadväzoval na vlani koalíciou schválené zvýšenie daňového bonusu na dvojnásobok na deti do šiestich rokov veku s účinnosťou od 1. apríla tohto roku. Podľa návrhu OĽaNO sa mal daňový bonus od 1. mája 2019 zvýšiť zo súčasných 22,17 eur mesačne na sumu 44,34 eur mesačne bez ohľadu na vek dieťaťa. Predkladatelia neúspešnej novely zákona o dani z príjmov pritom argumentovali, že náklady na deti výrazne stúpajú práve so začiatkom školskej dochádzky a v prípade stredoškolákov sú často až dvojnásobné v porovnaní s predškolákmi. Zároveň vyčíslili, že schválenie návrhu by znamenalo negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy v tomto roku vo výške takmer 80 mil. eur, v budúcom roku bezmála 150 mil. eur a v roku 2021 vyše 160 mil. eur. Argumentovali však pozitívnym ekonomickým vývojom, ktorý podľa nich takúto legislatívnu zmenu umožňuje. Opozícii neprešiel do druhého čítania ani návrh novely zákona o správe daní. Poslanci Miroslav Beblavý a Simona Petrík v ňom chceli zrušiť povinnosť podnikateľov oznamovať správcovi dane zmenu čísla svojho bankového účtu. Odôvodňovali to duplicitou takejto povinnosti, keďže podľa platného zákona o bankách musia správcu dane informovať o všetkých zriadených a zrušených účtoch podnikateľov samotné banky.

Viac k témam: daňový bonus, Daňový bonus na predškolákov, Národná rada SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk - Návrh OĽaNO na dvojnásobný daňový bonus na všetky deti v parlamente neprešiel © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

PARÍŽ 12. februára (WebNoviny.sk) - Starosta obce Feuquières na severe Francúzska zakázal nadmerné štekanie psov. Cieľom tohto kroku je znížiť hluk, ktorý psy svojím brechotom v obci spôsobujú. Od pondelka tak majiteľom štvornohých miláčikov za ich "príliš dlhé a opakované štekanie" hrozí pokuta 68 eur. Starosta obce Jean-Pierre Estienne povedal, že zákazom reaguje na psy "štekajúce vo dne i v noci", čo spôsobuje v dedine "neznesiteľnú situáciu". Krok nasledoval po petícii proti jednej konkrétnej obyvateľke vlastniacej viaceré zvieratá. "Nemáme nič proti psom, ale keď sa rozhodnete ich vlastniť, máte si ich vycvičiť," vysvetlil starosta pre francúzske noviny Le Parisien. Rozhodnutie už skritizovali aktivisti za práva zvierat.

Viac k témam: kuriozita, psy
Zdroj: Webnoviny.sk - Starosta obce vo Francúzsku zakázal nadmerné štekanie psov, majiteľom za hluk hrozí pokuta © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) - To, že v utorok nebol zvolený žiaden z kandidátov na sudcov ústavného súdu, nie je dobrá správa a znamená to nadradenie osobných záujmov nad štátny. Pre agentúru SITA to povedal politický analytik Ján Baránek s tým, že pokiaľ sa vo štvrtok nepodarí zvoliť kandidátov, je možné povedať, že politika na Slovensku zlyhala. "Politika má zabezpečovať hlavné funkcie štátu," povedal s tym, že nezvolením kandidátov hrozí paralýza jedného z najdôležitejších ústavných orgánov. V súvislosti s aktuálnym stavom vládnej koalície by podľa Baránka bolo najlepšie, keby sa sama rozpustila. "Neviem si predstaviť dovládnutie v situácii, ako keby bol jeden z členov v opozícii," dodal.

Viac k témam: Most-Híd, Smer-SD, SNS Slovenská národná strana, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk - Bolo by najlepšie, keby sa sama rozpustila. Komentuje Baránek stav v koalícii Smer-SD, SNS a Most-Híd © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Vláda SR na dnešnom výjazdovom rokovaní v Revúcej pozitívne zhodnotila plnenie akčného plánu okresu Revúca. Pre projekty v okrese schválila, okrem uvoľnenia štandardného jedného milióna eur z kapitoly Všeobecná pokladničná správa, priamo za zasadnutí sumu 430-tisíc eur naviac. Z pôvodne plánovaného milióna eur najvyššiu čiastku 200-tisíc eur dostane projekt rekonštrukcie ciest a chodníkov v Revúcej a sumu 100-tisíc eur mesto Tornaľa na nákup komunálnej techniky pre mestský podnik Tornaľa. Väčšou položkou je aj 90-tisíc eur na rekonštrukciu obecného kaštieľa v obci Licince. Zvyšné prostriedky si rozdelia obce na rôzne projekty rekonštrukcií miestnych komunikácií a objektov. Priebežnú informáciu o realizácii akčného plánu ministrom predložil podpredseda vlády SR pre investície Richard Raši.

Peniaze na zdravotnícku techniku

Ako informoval na tlačovej besede predseda vlády SR Peter Pellegrini, ministri na zasadnutí navyše schválili dotáciu pre Revúcku nemocnicu 400-tisíc eur určených hlavne na nákup zdravotníckej techniky, prípadne aj na rekonštrukciu niektorých častí nemocnice. „Občania aj v tomto okrese majú právo žiť s pocitom, že sa im dostane dobrej zdravotnej starostlivosti,“ uviedol premiér s tým, že 30-tisíc pridali naviac aj na podporu múzejnej činnosti v Prvom slovenskom gymnáziu. „Tento príspevok by mal zatraktívniť celú expozíciu tak, aby lákal ešte viac turistov,“ dodal predseda vlády. Podľa Pellegriniho sa opäť ukázalo, že má zmysel rokovať priamo v regiónoch. „Otvorene sme si povedali aj, kde sme ešte pozadu,“ povedal premiér a konkretizoval problém preklasifikovania dvoch ciest druhej triedy Tisovec - Červená Skala a Tornaľa - Muráň , ktoré ešte nebolo uskutočnené. Ministerstvu dopravy dali termín do 30. júna, aby toto bolo vybavené. Problémy v regióne podľa neho vznikajú aj z toho, že Okresný úrad v Revúcej nie je plnohodnotný a ľudia s niektorou agendou musia cestovať do okresu Rimavská Sobota. „Toto je neakceptovateľné a preto Ministerstvo vnútra dostalo úlohu, aby do 30 dní tento problém vyriešilo tak, aby pracovníci okresného rozhodnutia mohli prijímať rozhodnutia a vydávať ich ako právoplatné,“ doplnil Pellegrini.

Menej nezamestnaných

Na prvý pohľad je podľa ministra práce Jána Richtera úloha akčného plánu v okrese Revúca splnená, „ale nie je tomu tak, a preto sme sa zaviazali, aby sme v tomto trende pokračovali,“ dodal. Pre ministra je inšpirujúce podľa jeho slov jedno číslo, „ak tu pre piatimi rokmi bolo 5 100 dlhodobo nezamestnaných, tak dnes je ich 1 700, čo je veľmi pozoruhodné číslo,“ uviedol s tým, že to boli poväčšine ľudia so základným vzdelaním. Medzi najmenej rozvinuté okresy je v súčasnosti zaradených 20 okresov na Slovensku. Okres Revúca bol do tohto zoznamu zaradený 15. decembra 2015 Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Dôvodom zaradenia okresu Revúca medzi najmenej rozvinuté okresy bola dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti. „Pred piatimi rokmi tu bola nezamestnanosť viac ako 32,5 percenta. V čase schvaľovania akčného plánu to bolo viac ako 23 percent, pričom ambíciou bolo znížiť ju počas piatich rokov pod 17 percent,“ uviedol Raši s tým, že v tomto parametri je akčný plán splnený, keďže k 31. decembru 2018 bola nezamestnanosť 13,71 percenta. Akčný plán rozvoja okresu Revúca bol schválený vládou SR na výjazdovom rokovaní dňa 13. septembra 2016 a odvtedy bol štyri krát aktualizovaný. Jeho hlavným cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 1 100 pracovných miest do roku 2020, pričom k 31. decembru 2018 bolo už vytvorených celkom 1 567 pracovných miest s podporou Regionálneho príspevku a európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF). Za sledované obdobie od decembra 2017 do decembra 2018 bolo vytvorených 705 pracovných miest.

Pokračujú v Rimavskej Sobote

Na realizáciu akčného plánu sa má do roku 2020 vynaložiť 61 miliónov eur, z toho 23,4 milióna z EŠIF, pričom v súčasnosti už majú subjekty na svoje projekty uzavreté zmluvy v celkovom objeme takmer 32 miliónov eur. Ide o projekty napríklad z oblasti vzdelávania, projekty inovácie výrobných procesov v miestnych spoločnostiach, prípadne rekonštrukcie a výstavba miestnych komunikácií. Na obdobie rokov 2016 až 2020 vláda schválila okresu regionálny príspevok 3,84 milióna eur, ktorý sa má čerpať po etapách v jednotlivých rokoch. V hodnotenom období bolo zazmluvnených osem žiadostí o čerpanie regionálneho príspevku v sume 721 452 eur. Za celé obdobie bolo v okrese Revúca zazmluvnených 1,87 milióna eur, pričom vyplatená suma na tieto projekty predstavuje takmer 1,1 milióna eur. Výjazdové zasadanie vlády v Banskobystrickom kraji pokračuje v stredu stredu o 9. hodine, keď sa ministri stretnú so starostami obcí okresu Rimavská Sobota v Miestnom kultúrnom stredisku v obci Jesenské a od 10:00 tam absolvujú 141. rokovanie vlády SR.

Viac k témam: akčný plán rozvoja, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Vláda rozdelila v okrese Revúca viac ako milión eur, Richter je s akčným plánom spokojný © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

  • aktualizované 12. februára 20:00
BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) - Poslanci parlamentu v utorok hlasovali o sudcoch Ústavného súdu SR a nezvolili ani jedného kandidáta. Voľba bola verejná, keďže na začiatku plénum neschválilo tajné hlasovanie, ktoré navrhovala skupina poslancov za stranu Smer-SD. Za bolo 52 poslancov, proti 64 a zdržalo sa 16. Na hlasovacom lístku mali poslanci 37 mien uchádzačov a bol platný iba vtedy, ak bolo zakrúžkovaných najviac 18 mien. Poslanci si prevzali 132 hlasovacích lístkov - 13 poslancov ho naspäť neodovzdalo a zo 119 hlasovacích lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. Väčšina zákonodarcov koaličných strán Smer-SD a SNS odovzdala prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky. Opakovaná voľba sa uskutoční vo štvrtok o 14:00. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

Fico stiahol kandidatúru

Parlament mal mať na výber 39 uchádzačov (Lucia Kurilovská sa vzdala kandidatúry už skôr), ale nakoniec ich je iba 37, pretože v utorok predseda strany Smer-SD Robert Fico oznámil, že svoju kandidatúru sťahuje a rovnako svojho kandidáta Radovana Hrádeka, stiahli aj kotlebovci, ktorí sa hlasovania v utorok neplánovali zúčastniť. Naživo: Rokovanie Národnej rady SR
Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident Andrej Kiska vymenuje polovicu. Šéf smerákov Fico v utorok pohrozili Mostu-Híd, že ak prejdú kandidáti na sudcov ich hlasmi a opozície, bude to mať dopad na koalíciu a strana Smer-SD dokonca spomenul aj vypovedanie Koaličnej zmluvy.

V rozprave sa spomínal najmä Fico

Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie 16. februára. Novinkou pri voľbe ústavných sudcov bolo verejné vypočutie kandidátov. Deviati sudcovia či sudkyne budú obliekať taláre najbližších 12 rokov. Rozprava v pléne parlamentu, ktorá prebiehala vo štvrtok a piatok bola upriamená prevažne na jedného z uchádzačov. Bol ním poslanec NR SR a expremiér Robert Fico. K jeho osobe zasadal 7. februára aj ústavnoprávny výbor parlamentu, ktorý rozhodol, že expremiér splnil zákonné podmienky na výkon sudcu Ústavného súdu SR. Výbor hlasoval v pomere sedem ku šesť v prospech Ficovej kandidatúry. O tom, že aj Fico spĺňa zákonné podmienky a má požadovanú prax, rozhodla Irén Sárközy (Most-Híd). Sárközy argumentovala tým, že hlasuje iba za to, čo má pred sebou. Poslanec za SaS Ondrej Dostál stojí za tvrdením, že Fico stanovené podmienky nespĺňa.

Online textový prenos (minúta po minúte)

  • voľba ústavných sudcov a reakcie
20:00 Dnešná voľba kandidátov na ústavných sudcov podľa podpredsedu hnutia Sme rodina Petra Pčolinského ukázala že pre Smer, Slovenskú národnú stranu a Ľudovú stranu Naše Slovensko je voľba ústavných sudcov len šachová partia. Ako povedal pre agentúru SITA, Fico, Danko a Kotleba ťahajú figúrkami a reálne hrozí, že ústavný sud nebude obsadený. „Úplne kašlú na ľudí a starajú sa len o svoje vlastne politické záujmy,“ vyhlásil Pčolinský. 19:55 To, ako sa postavil Smer-SD a vládna koalícia k voľbe kandidátov na ústavných sudcov, bolo veľmi dehonestujúce pre celú voľbu a odrážalo to, akú dôležitosť tomu pripisujú. Uviedla to pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Natália Blahová s tým, že to zobrazuje ich pohľad na to, ako to myslia so Slovenskom. "Ide im len o vlastný prospech a nie o občanov Slovenska, ktorí potrebujú funkčný Ústavný súd SR. Smer zablokoval voľbu ústavných sudcov a ukázalo sa, že im ide v prvom rade o svoj prospech a svoje záujmy. Ak sa nemal stať jedným zo sudcov Robert Fico, tak nebude nič, hoci aj za cenu znefunkčnenia ústavného súdu. Je to zbabelé a podlé," uviedla Blahová. 19:40  To, že nebol zvolený žiaden z kandidátov na sudcov ústavného súdu, nie je dobrá správa a znamená to nadradenie osobných záujmov nad štátny. Pre agentúru SITA to povedal politický analytik Ján Baránek s tým, že pokiaľ sa vo štvrtok nepodarí zvoliť kandidátov, je možné povedať, že politika na Slovensku zlyhala. "Politika má zabezpečovať hlavné funkcie štátu," povedal s tym, že nezvolením kandidátov hrozí paralýza jedného z najdôležitejších ústavných orgánov.
19:24 Koalícia podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára získala stredu na to, aby rokovala o kandidátoch na ústavných sudcov. Ako povedal novinárom, ak sa chceme dohodnúť, získali sme jeden deň, a ak sa dohodneme, vo štvrtok môže byť výsledok. „Uvidíme, či sme schopní sa dohodnúť,“ vyhlásil Bugár, ktorý tvrdí, že by jemu, jeho strane, ani Slovensku nepomohlo, keby dnes povedal, čo mu prekáža na krokoch koaličného partnera. „Načo budem rozvirovať hladinu,“ dodal. Podľa Bugára aj druhé kolo voľby musí byť verejné. Paragraf 115 Rokovacieho poriadku však vyslovene hovorí o tajnej voľbe. Uvedený paragraf znie: „Ak sa podľa odseku 1 nenavrhne dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, tajná voľba ďalších kandidátov do uvedeného počtu sa opakuje“. „Mýliť sa je ľudské. Rokovací poriadok je menej ako ústava. Aj poslanci sa mýlia. Myslím si, že to je omyl, čo je v Rokovacom poriadku,“ vyhlásil Bugár s tým, aby to vyriešili právnici.
19:03 Expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico si spravil z ústavného súdu rukojemníka. Uviedla to po neúspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová. Podľa nej bola utorňajšie voľba ukážkou, že Ficovi nejde o ľudí, o ich práva garantované ústavou, ale jedine o osobné ambície jedného človeka, Fica. "Ukázalo sa, že ambície Fica stoja nad právom, spravodlivosťou, charakterom štátu. Pomohli im poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko a odídenci od Borisa Kollára," povedala. Ústavný súd môže o štyri dni skolabovať, keď vyprší funkčné obdobie väčšine sudcov. Je však presvedčená, že predĺžiť im funkčné obdobie by išlo len cez zmenu v ústave, na čo by bola potrebná podpora 90 poslancov parlamentu. "Od nás tie hlasy nedostane," dodala. Líder OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že "Fico chce mať 12 rokov beztrestnosť". "Je to nemorálne, neetické, je to opovrhovanie demokraciou. Je schopný tajne rokovať s fašistami, keď mu to nevyšlo a mali voliť verejne, radšej vycúvali. Fico sa rozhodol verejne vydierať koaličných partnerov a myslí si, že takto sa na ústavný súd dostane," vyhlásil Matovič s tým, že prezidentské voľby budú o tom, že voliči budú voliť Fica prezlečeného za Maroša Šefčoviča.
18:58 Podozrenia, ktoré vznikli pri výbere kandidátov na ústavných sudcov, podľa prvého podpredsedu Slovenskej národnej strany Jaroslava Pašku možno vyvolali taký pocit nedôvery, že nebol zvolený žiadny kandidát. Ako povedal pre agentúru SITA, tieto podozrenia sa prelínali medzi koalíciou i opozíciou. 18:44 Smer-SD podľa Erika Tomáša spôsobom voľby, keď poslanci odovzdávali prázdne hlasovacie lístky, vyjadril svoj postoj k nedemokratickej verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Ako povedal Tomáš novinárom, Smer zároveň hlasovaním testoval, či koalícia funguje. „Z výsledku vyplýva, že sa vytvoril priestor na rokovanie. Budeme sa pokúšať o dohodu v koalícii,“ uviedol Tomáš. 18:40 Opakovaná voľba kandidátov na Ústavných sudcov SR sa v parlamente uskutoční vo štvrtok o 14:00. Poslanci budú mať na hlasovacom lístku rovnaké mená. 18:36 Väčšina zákonodarcov koaličných strán Smer-SD a SNS odovzdala prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky.  18:25 Parlament nezvolil vo verejnej voľbe ani jedného kandidáta za ústavného sudcu. Zo 119 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. 17:55 Poslanci dohlasovali, spočítavajú sa hlasy a následne oznámia výsledok. 17:41 Na hlasovacom lístku majú poslanci 37 mien uchádzačov a je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. 17:28  Poslanci neschválili tajné hlasovanie, ktoré navrhovala skupina poslancov za stranu Smer-SD. 
17:00 Robert Fico v utorok dokázal, že mu nejde o vládu, jeho koaličných partnerov ani o Slovensko. Ide mu len o jeho osobu. Uviedol to na utorkovej tlačovej besede podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko s tým, že Fico je ochotný rozbiť vládu v prípade, ak zloženie Ústavného súdu (ÚS) SR nebude podľa predstáv Smeru. 16:17 Expremiér Robert Fico (Smer-SD) spôsobí svojimi osobnými ambíciami ústavnú krízu a znefunkční tak Ústavný súd SR, vyhlásila Veronika Remišová z hnutia OĽaNO a doplnila, že Ficove výzvy smerom k strane Most-Híd o tom, ako má pri ústavných sudcoch hlasovať, za neakceptovateľné. "To je nemysliteľné, aby si pán Fico kládol obdobné podmienky. Zároveň hrozí, že strana Smer spôsobí chaos a kolaps ústavného súdu, ktorý je jedným z pilierov demokracie," povedala Remišová. 16:14 Hlavným posolstvom vyhlásenia predsedu koaličnej strany Smer-SD Roberta Fica je, že na Slovensku sú reálne predčasné voľby, tvrdí politický analytik Ján Baránek. "Na ťahu je teraz Most-Híd, Čierny Peter je v jeho rukách," myslí si Baránek. Vyjadril tiež presvedčenie, že ak Most-Híd zahlasuje s opozíciou, budú s veľkou pravdepodobnosťou predčasné voľby. 16:04 Ak by voľba kandidátov v utorok a vo štvrtok mala byť v parlamente chaotická, podľa šéfa smerákov Roberta Fica existuje možnosť predĺžiť mandát aktuálnym ústavným sudcom. Pripomenul, že Smer-SD má naďalej výhrady k verejnej voľbe kandidátov 15:25 Predseda Smeru-SD Robert Fico oznámil stiahnutie kandidatúry. Zároveň uviedol, že ak prejdú kandidáti spoločne zvolení poslancami Mosta-Híd a opozície, bude to mať vážne následky pre ďalšie fungovanie vládnej koalície.
15:12 Poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) sa nezúčastnia hlasovania o ústavných sudcoch a sťahujú nomináciu svojho kandidáta Radovana Hrádeka. Vyhlásil to na tlačovej besede predseda ĽSNS Marian Kotleba s tým, že poslanci z ich poslaneckého klubu sa nechcú zúčastniť "frašky", ktorá sa stala z voľby ústavných sudcov. "Začali sa objavovať konšpirácie o tom, že poslanci ĽSNS sa stretávali s inými stranami," povedal Kotleba.
Podľa Kotlebu sú poslanci ĽSNS vo výkone svojho poslaneckého mandátu zaviazaní len svojim voličom. "Odmietame, aby predstavitelia inej politickej strany hovorili za nás, čo máme robiť a čo robíme," povedal Kotleba s tým, že do žiadnych politických hier sa nedajú zatiahnuť. Zároveň vyhlásil, že súčasný prezident Andrej Kiska "nemá morálne právo na záver volebného obdobia menovať nových ústavných sudcov". "A preto v tejto situácii od toho dávame ruky preč a nebudeme sa podieľať na tejto fraške," dodal Kotleba. 14:55 Strana Smer-SD je pripravená vypovedať Koaličnú zmluvu. Agentúre SITA to potvrdili zdroje z vedenia strany. Dôvodom je nedohoda v koalícii na spôsobe voľby ústavných sudcov. Predseda Smeru-SD Robert Fico zároveň zvažuje, že sa vzdá kandidatúry na ústavného sudcu. Tlačovú besedu ohlásil na 15:00.
14:27 Poslanecký klub Most-Híd je za verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. V utorok sa na tom dohodli jeho členovia na spoločnom rokovaní. Minulý týždeň 15 poslancov Smeru-SD požiadalo o tajnú voľbu. Poslanci Mosta-Híd budú proti tomuto návrhu.
14:00 V parlamente by mali v utorok o 17.00 poslanci voliť ústavných sudcov.


Viac k témam: Národná rada SR, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk - Online: Poslanci verejne nezvolili ani jedného kandidáta na sudcu ústavného súdu, Fico už nekandidoval © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) - Pri zrážke troch áut sa zranilo päť ľudí. Ako agentúru SITA informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, pri nehode, ktorá sa stala na ceste druhej triedy z Trnavy na Ružindol, sa zrazili tri osobné vozidlá. "V tom čase sa vo vozidlách viezlo celkom osem ľudí, z toho dve deti. Päť osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu," uviedla Križanová. Z havarovaného vozidla hasiči vyslobodili jednu zranenú osobu pomocou hydraulického vyslobodzovacieho zariadenia, ostatným poskytli predlekársku prvú pomoc a zabezpečili vozidlá proti vzniku požiaru. Pri nehode zasahujú hasiči z Trnavy. Pre vážnu dopravnú nehodu je štátna cesta v Trnave momentálne uzavretá.

Viac k témam: dopravná nehoda, hasiči, Hasičský a záchranný zbor (HaZZ)
Zdroj: Webnoviny.sk - Pri Trnave sa stala vážna dopravná nehoda, pre zrážku troch áut uzavreli cestu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) - Na základe analýzy spoločnosti EuroAWK vizuál - bilbord s textom „Rodina je muž a žena. Stop LGBT! Marian Kotleba, konečne slovenský prezident“ nie je v rozpore s platnou legislatívou Slovenskej republiky. Spoločnosť tak reagovala na postoje mimovládnych organizácií, ktoré vyjadrili znepokojenie nad uvedeným textom. "Napriek tomu sme však zadávateľa reklamy požiadali o dodanie nových plagátov s iným motívom. Po ich dodaní tieto následne využijeme na prelepenie predmetných plôch," informoval agentúru SITA obchodný riaditeľ spoločnosti Róbert Lenárt. Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv, Slovak Political Watchdog a Dúhové Slovensko odštartovali petíciu adresovanú firme, ktorá pútače prenajala, aby nenávistný obsah odstránila. Za prvý deň sa vyzbieralo viac ako 3 500 podpisov. Takisto podali v pondelok trestné oznámenie na stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko a jej kandidáta Mariana Kotlebu za jeho predvolebné bilbordy. Znepokojenie nad bilbordami vyjadrilo aj viac ako 50 slovenských firiem, organizácií a inštitúcií, ktoré sa pripojili k Charte diverzity. Zdôraznili, že nenávistné prejavy, ktoré diskriminujú ľudí na základe ich veku, pohlavia, pôvodu, zdravotného stavu či sexuálnej orientácie, nemajú v slušnej spoločnosti miesto. Bilbordy podľa ich vyhlásenia porušujú Etický kódex reklamnej praxe, a to najmä článok, že reklama nesmie podporovať žiadnu formu diskriminácie.

VIAC O TÉME: PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2019 NA SLOVENSKU



Viac k témam: Dúhové Slovensko, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, Prezidentské voľby 2019 na Slovensku, SPW Slovak Political Watchdog
Zdroj: Webnoviny.sk - Kotlebove bilbordy podľa EuroAWK neporušujú zákon, požiadali však o iný motív © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici vyhovel 30-ročnému Matúšovi Čipčalovi z Veľkého Krtíša a zmiernil mu trest odňatia slobody z päť a pol roka na tri roky nepodmienečne. Čipčalu uznali za vinného zo zločinu porušovania domovej slobody, ktorý spáchal voči vlastnej matke. Predseda senátu hneď nariadil výkon trestu a odsúdenca odviedla eskorta do väzenia.

Opitý kopal do dverí bytu

Čipčala sa vo februári minulého roku v nočných hodinách opitý domáhal vstupu do matkinho bytu, hoci tam nebýval. Najprv na dvere bytu búchal, kopal do nich a nakoniec ich vytlačil. Na Okresnom súde vo Veľkom Krtíši sa Čipčala priznal a svoje konanie voči matke ľutoval. Súd mu uložil sprísnený trest päť a pol roka odňatia slobody nepodmienečne, pretože syn svoju matku v minulosti už rovnakým spôsobom atakoval a aktuálny skutok spáchal v skúšobnej lehote predošlého podmienečného odsúdenia.

Svoje konanie oľutoval

Voči rozsudku sa Čipčala odvolal s tým, že je neprimerane prísny. Vyhlásil, že mu je ľúto, čo urobil a požadoval miernejší trest. Odvolací senát mu vyhovel a vymeral mu tri roky, ktoré si odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Delikvent zároveň bude musieť absolvovať protitoxikomanické a protialkoholové liečenie ústavnou formu, ktoré navrhol znalec z odboru psychiatrie.

Viac k témam: Krajský súd Banská Bystrica, matka, útok
Zdroj: Webnoviny.sk - Opitý Matúš kopal do dverí na matkinom byte, svoj čin oľutoval a žiadal nižší trest © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

MOSKVA 12. februára (WebNoviny.sk) - Rusko sa pripravuje na zavedenie vlastného segmentu internetu, ktorý by bol nezávislý od celosvetovej siete. Podľa návrhu zákona, ktorý v utorok v prvom čítaní schválila dolná komora ruského parlamentu, bude celá prevádzka internetu v Rusku zabezpečovaná výhradne ruskými servermi. Podľa Ljudmily Bokovovej, jednej z autoriek tohto návrhu, sa Rusko musí pripraviť na prípad, že by ho "odrezali" od celosvetového internetu. Môžu to podľa nej spraviť napríklad Spojené štáty, ak začnú "agresívne" využívať svoju doktrínu kybernetickej bezpečnosti. Podľa agentúry Associated Press (AP) je však pravdepodobnejšie, že Rusko týmto krokom sleduje posilnenie kontroly domácich používateľov internetu a šíriteľov internetového obsahu, pričom Moskva sa podľa všetkého inšpirovala Čínou, kde internet podlieha silnej cenzúre.

Viac k témam: agentúra The Associated Press, internet, Spojené štáty americké
Zdroj: Webnoviny.sk - Rusko chystá vlastný internet, bojí sa, že od toho celosvetového ho odstrihnú © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Strana 1 z 6

Reklama