20. apríl 2024
Facebook

LONDÝN 25. februára (WebNoviny.sk) - Britská Labouristická strana sa bude zasadzovať za nové referendum o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. S odvolaním sa na zdroje z tejto najsilnejšej britskej opozičnej strany o tom informovala agentúra AP. Podľa týchto informácií predseda labouristov Jeremy Corbyn v pondelok oznámi, že jeho strana "pripraví alebo podporí uznesenie za vyhlásenie referenda na zabránenie ničivému toryovskému (týkajúcemu sa vládnucej Konzervatívnej strany - pozn. SITA) brexitu, ktorý chcú našej krajine nanúniť".

Vyjednaná zmluva o brexite

Veľká Británia má z EÚ vystúpiť 29. marca, okolo brexitu sú však stále väčšie pochybnosti, keďže krajina naň nie je pripravená. Zmluvu o brexite, ktorú vyjednala vláda britskej premiérky Theresy Mayovej s predstaviteľmi EÚ, odmietol britský parlament, a únia odmieta rokovať o novej zmluve. Navyše Británia stále nevie povedať, čo by v takejto teoretickej novej dohode malo byť inak. Dolná snemovňa britského parlamentu má o novom vývoji vo veci brexitu rokovať znova tento týždeň v stredu. Pripojenie sa labouristov k iniciatíve na vypísanie nového referenda o brexite môže situáciu vo Veľkej Británii zásadne zmeniť. Doteraz strana nové referendum pripúšťala len ako poslednú možnosť v situácii, ak sa jej nepodarí presvedčiť Mayovú o nevyhnutnosti niektorých zmien v dohode o brexite s EÚ alebo docieliť nové voľby.

Mayová nechce druhé referendum

Najväčšou odporkyňou nového referenda o brexite je práve Mayová, a to aj napriek tomu, že jasná väčšina občanov Británie je už dlhé mesiace proti vystúpeniu z EÚ. Podľa zatiaľ posledného, januárového prieskumu renomovanej agentúry YouGov, je za vystúpenie krajiny z EÚ už len 38, zatiaľ čo za zotrvanie v únii až 48 percent opýtaných. Mayová však argumentuje tým, že britskí voliči sa už raz k tejto problematike vyjadrili, a je neprípustné pýtať sa ich na to isté aj druhýkrát. Zástancovia nového referenda, vrátane napríklad stále populárneho britského expremiéra Tonyho Blaira, naopak argumentujú tým, že britskí voliči boli v čase referenda v júni 2016 podvedení nepravdivými údajmi zo strany zástancov brexitu, a teraz, keď už vedia, aké všetky nepriaznivé dôsledky by na krajinu malo vystúpenie z EÚ, by sa mali mať právo k tejto otázke vyjadriť opäť.

Viac k témam: brexit, Európska únia, Labouristická strana, referendum
Zdroj: Webnoviny.sk - Britská Labouristická strana chce nové referendum o brexite © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

ŠARM AŠ-ŠAJCH 25. februára (WebNoviny.sk) - Predseda Európskej rady Donald Tusk sa pridal k tlaku na britskú premiérku Theresu Mayovú, aby odložila odchod jej krajiny z Európskej únie a vyhlásil, že by to bolo "racionálne riešenie".

Schválenie dohody

Tusk v pondelok na summite Európskej únie a Ligy arabských štátov v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch povedal, že "všetci 27 členovia EÚ prejavia maximálne pochopenie a dobrú vôľu", aby takéto odloženie bolo možné. Britský parlament odmietol dohodu o podmienkach odchodu Veľkej Británie z Európskej únie a Mayová má iba trochu viac ako mesiac na to, aby poslanci dohodu schválili pred brexitom, ktorý je naplánovaný na 29. marca.

Odloženie brexitu

"Som presvedčený, že v situácii, v ktorej sme, by odloženie bolo racionálnym rozhodnutím," povedal Tusk novinárom. Po nedeľňajšom rokovaní s britskou premiérkou však predseda Európskej rady konštatoval, že "predsedníčka vlády Mayová stále verí, že sa dokáže vyhnúť scenáru" odloženia odchodu na obdobie po 29. marci. Tusk odmietol povedať, aké dlhé by takéto odloženie malo byť, keďže sa objavili dohady, že by malo ísť o dva mesiace až takmer dva roky.

Viac k témam: brexit, Európska únia
Zdroj: Webnoviny.sk - Donald Tusk sa pridal k tlaku na premiérku Mayovú, aby odložila brexit © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) - Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová nesúhlasí s tým, aby do rokovaní odborárov a zamestnávateľov o výške minimálnej mzdy na rok 2020 vstupovali politici. Uviedla to po pondelkovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR.

Predstavy o minimálnej mzde

"Viem si predstaviť, že jednotlivé politické elity prezentujú svoje predstavy o minimálnej mzde, respektíve o dôvodoch zvyšovania alebo nezvyšovania minimálnej mzdy, ale akékoľvek prezentácie konkrétnych súm považujeme v tejto chvíli za nešťastné," zdôraznila. Odborári pritom podľa nej požadujú, aby sa Slovensko čo najskôr priblížilo k výške minimálnej mzdy na úrovni 60 % priemernej mzdy v hospodárstve. "Takým spôsobom budeme komunikovať aj konkrétnu sumu, ktorú predložíme našim sociálnym partnerom, čiže zamestnávateľom," informovala. Výkonný sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Peter Molnár zdôraznil, že výška minimálnej mzdy by mala byť predpovedateľná. "My chceme, aby zamestnanci dostali čo najvyššiu čistú mzdu, aby štát nebenefitoval z takéhoto zvyšovania," tvrdí. Upozornil na to, že minimálnu mzdu na úrovni 60 % priemernej mzdy nemá žiadna členská krajina Európskej únie.

Náväznosť na ekonomický vzorec

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Rastislav Machunka uviedol, že najnižšie zárobky by nemali byť politickou témou a mali by sa naviazať na nejaký ekonomický vzorec, ako napríklad na rast produktivity práce, priemernej mzdy, či na infláciu. "Nie je dobré, ak sa nám politici vopred vyjadrujú, pretože potom to oberá o možnosť rokovať, keď vieme, aký má byť výsledok," zdôraznil Machunka. Vyjadrenia poslanca NR SR Erika Tomáša k zvyšovaniu minimálnej mzdy preto považuje za "veľmi nešťastné". Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter zdôraznil, že akékoľvek čísla o budúcoročnej výške minimálnej mzdy na Slovensku sú predčasné. Minulý týždeň v stredu hovoril o rapídnom zvýšení najnižších hrubých zárobkov. "Za tým si stojím, ale v tejto chvíli je priestor pre sociálnych partnerov, aby si sadli a vyjednávali," povedal. Upozornil na to, že zvýšenie minimálnej mzdy musí byť prerokované aj s Ministerstvom financií SR.

Dopady na rozpočet štátu

"Ak priamo za minimálnu mzdu robí na Slovensku 151 tisíc zamestnancov, takmer 30 tisíc je verejná a štátna služba, to sú bezprostredné dopady aj na rozpočet štátu, respektíve samospráv," tvrdí. Ako ďalej povedal, ak sa zástupcovia zamestnancov s odborármi dohodnú, štát to bude akceptovať. K tomu, že poslanec NR SR za Smer-SD Erik Tomáš hovorí o zvýšení minimálnej mzdy z 520 eur na 600 eur, minister Richter uviedol, že od tohto vyjadrenia sa nedištancuje. "Je to objektívna právomoc vládnej strany, ktorá nominovala ministra na tento post, aby sa k tejto otázke vyjadrila, a ona sa vyjadrila," povedal. Sumu 600 eur však nepovažuje pre sociálnych partnerov za záväznú pri rokovaniach o budúcoročnej výške najnižších zárobkov.

Viac k témam: AZZZ, KOZ Konfederácia odborových zväzov SR, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Odborári a zamestnávatelia kritizujú Smer za vyjadrenia k budúcoročnej minimálnej mzde © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) - Až dve z piatich slovenských digitálnych domácností, teda takých, ktoré disponujú takzvanými inteligentnými technickými zariadeniami, sú vystavené kybernetickým útokom. Podobné je to aj v susednej Českej republike. Ukázal to rozsiahly výskum, do ktorého bolo zahrnutých celosvetovo 16 miliónov inteligentných domácich sietí, z toho 250-tisíc v Českej republike a 55-tisíc na Slovensku. Výsledky výskumu, za ktorým stála spoločnosť Avast, zverejnili v pondelok na veľtrhu Mobile World Congress v Barcelone.

Hackerom stačí jediné zle zabezpečené zariadenie

Najmenej jedno zraniteľné zariadenie má 42,3 percenta českých a 42,1 percenta slovenských digitálnych domácností. To zároveň znamená, že zraniteľné sú v týchto domácnostiach aj všetky ostatné zariadenia zapojené do domácich sietí. "Hackerom stačí jediné zle zabezpečené zariadenie, aby sa dostali do siete, a akonáhle sú v nej, môžu pristupovať k ostatným zariadeniam a osobným údajom, ktoré prenášajú alebo uchovávajú, vrátane živého nahrávania videí a hlasov," vysvetľuje šéf spotrebiteľskej divízie Avastu Ondřej Vlček. Zraniteľných je podľa tohto výskumu až 85 percent českých a 77 percent slovenských domácich routerov. Okrem routerov a iných sieťových zariadení sú najzraniteľnejšími zariadeniami v slovenských a českých domácnostiach tlačiarne, bezpečnostné kamery, sieťové úložiská a inteligentné televízie.

Slabé heslá

Podobné výsledky vyšli aj v iných skúmaných krajinách, s niekoľkými odlišnosťami - celosvetovo sú napríklad najzraniteľnejším takýmto zariadením tlačiarne, ktoré sú v ČR a SR až na druhom mieste. Pri väčšine slovenských aj českých problematických zariadení spočívala ich zraniteľnosť v tom, že mali slabé heslo alebo iba jednofázové overenie. Na Slovensku sa to týkalo 71 percent a v ČR 66,7 % domácností. Druhým najčastejším dôvodom zraniteľnosti inteligentných zariadení (34,5 % domácností v ČR, 30,1 % domácností v SR) je to, že nikto neaktualizoval ich softvér. "Jednoduché bezpečnostné opatrenia, ako je nastavenie silných, unikátnych hesiel a dvojfázové overenie pri všetkých zariadeniach, a tiež udržiavanie aktuálneho softvéru pomocou bezpečnostných záplat a aktualizácií firmwareu, pomôžu významnou mierou zlepšiť integritu digitálnej domácnosti," radí Vlček. Informácie pochádzajú od Pavla Klimeša zo spoločnosti Avast.

Viac k témam: hacker, výskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Viac ako 70 percent domácností na Slovensku môžu napadnúť hackeri, dôvodom sú slabé heslá © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

ŠARM AŠ-ŠAJCH 25. februára (WebNoviny.sk) - Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí bránil v pondelok ostro kritizovaný stav ľudských práv v krajine a varoval Európsku úniu, aby arabský svet nepoučovala. Po summite Európskej únie a Ligy arabských štátov povedal, že Európa prosperuje a nerozumie problémom mnohých arabských krajín, ktoré sa snažia jednoducho zabrániť tomu, aby ich konflikty nezničili. "Nebudete nás poučovať o ľudskosti," povedal pre novinárov v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch po tom, čo sa na konferencii vyskytla táto téma. "My máme naše vlastné vnímanie ľudskosti, hodnôt a mravov a vy vaše. Rešpektujte naše hodnoty a mravy, ako my rešpektujeme vaše," uviedol as-Sísí a prítomné médiá ho ocenili potleskom. Táto reakcia neostala bez odozvy. "Skutočne oceňujem entuziazmus vašich médií. V Európe by takáto reakcia nebola možná. Gratulujem," poznamenal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Viac k témam: Európska únia
Zdroj: Webnoviny.sk - Nepoučujte nás o ľudských právach, odkázal prezident as-Sísí Európskej únii © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Výmenu vedenia vo viacerých mestských spoločnostiach v pondelok schválili poslanci zvolenského mestského zastupiteľstva. Presadil to najmä najväčší poslanecký klub Zvolen pre ľudí na návrh poslanca Petra Košíka a poslanca za koalíciu SaS, OĽANO, KDH, SME rodina - Boris Kollár, NOVA a OKS Milana Barnu.

Počas diskusie zazneli aj tvrdé slová

Napriek výhradám menovať v obchodnej spoločnosti Lesný podnik mesta Zvolen s.r.o. nového konateľa bez výberového konania a bezdôvodne odvolávať doterajšieho konateľa, poslanci návrh schválili a do novej funkcie v tomto podniku bol s účinnosťou od 15. mája schválený právnik Michal Lepieš z Banskej Bystrice. V rámci schválených obmien vo vedení boli okrem štatutárov vymenení aj viacerí členovia dozorných rád, ktorí v tomto volebnom období už nie sú poslancami. Konateľa vymenili mestskí poslanci aj v obchodnej spoločnosti STEFE Zvolen, s.r.o. K výmene v predstavenstve došlo tiež v obchodnej spoločnosti Spoločnosť Pohronie a. s. a v Oblastnej organizácii cestovného ruchu „Stredné Slovensko“. Niektorí poslanci nesúhlasili ani s tým, že nominovaní predstavitelia mestských spoločností sa neprišli ani predstaviť, a že na ich miesta neboli výberové konania. Počas diskusie zazneli aj tvrdé slová ako "dali ste to na Mečiara", "valcovanie" a podobne.

Príhovor odvolávaného Galla

Po viac ako hodinovej diskusii k tomuto bodu umožnili poslanci vystúpiť aj odvolávanému konateľovi Lesného podniku mesta Zvolen Ivanovi Gallovi a nadchádzajúcemu konateľovi Michalovi Lepiešovi. Gallo v krátkom vystúpení uviedol na svoju obhajobu čísla z hospodárenia podniku a tiež objasnil ním podané trestné oznámenie za osočovanie na neznámeho páchateľa, ktorý napísal o ňom nepravdivé informácie ako blogger v celoslovenskom denníku. "Konateľ je riadiaca funkcia a odbornosť je zabezpečená odbornými pracovníkmi," uviedol Gallo v krátkom príhovore poslancom ako argument na to, že je právnik a nie lesný odborník.

Viac k témam: riaditeľ
Zdroj: Webnoviny.sk - Poslanci Zvolena vymenili vedenie vo viacerých mestských spoločnostiach, zazneli aj tvrdé slová © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

ŠARM AŠ-ŠAJCH 25. februára (WebNoviny.sk) - Predseda Európskej rady Donald Tusk sa pridal k tlaku na britskú premiérku Theresu Mayovú, aby odložila odchod jej krajiny z Európskej únie a vyhlásil, že by to bolo "racionálne riešenie".

Schválenie dohody

Tusk v pondelok na summite Európskej únie a Ligy arabských štátov v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch povedal, že "všetci 27 členovia EÚ prejavia maximálne pochopenie a dobrú vôľu", aby takéto odloženie bolo možné. Britský parlament odmietol dohodu o podmienkach odchodu Veľkej Británie z Európskej únie a Mayová má iba trochu viac ako mesiac na to, aby poslanci dohodu schválili pred brexitom, ktorý je naplánovaný na 29. marca.

Odloženie brexitu

"Som presvedčený, že v situácii, v ktorej sme, by odloženie bolo racionálnym rozhodnutím," povedal Tusk novinárom. Po nedeľňajšom rokovaní s britskou premiérkou však predseda Európskej rady konštatoval, že "predsedníčka vlády Mayová stále verí, že sa dokáže vyhnúť scenáru" odloženia odchodu na obdobie po 29. marci. Tusk odmietol povedať, aké dlhé by takéto odloženie malo byť, keďže sa objavili dohady, že by malo ísť o dva mesiace až takmer dva roky.

Viac k témam: brexit
Zdroj: Webnoviny.sk - Tusk vyzval premiérku Mayovú na odloženie brexitu, je to vraj racionálne riešenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA/KOŠICE 25. februára (WebNoviny.sk) - Uplynulý týždeň sa na cestách v Košickom kraji stalo 29 dopravných nehôd. O život prišla jedna osoba, dve utrpeli ťažké a 16 ľahké zranenia. Policajti odhalili 19 vodičov pod vplyvom alkoholu, sedem z nich malo viac ako jedno promile.

Chodec zrážku neprežil

Alkohol asistoval pri dvoch nehodách. Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, len počas pondelkovej rannej kontroly v kraji prichytili hliadky ďalších piatich podgurážených šoférov, jeden z nich mal viac ako promile. Tragická nehoda sa stala v nedeľu večer na rýchlostnej ceste v Košiciach – Zelený Dvor. Tridsaťštyriročného chodca, ktorý prebiehal cez cestu v tmavom oblečení, zrazil vodič Octavie. Šoférovi alkohol nezistili. Presné okolnosti nehody polícia vyšetruje. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.

Zranení tínedžeri

Len o hodinu neskôr sa na Triede SNP za kruhovým objazdom stala ďalšia vážna nehoda. Dvadsaťdvaročný vodič Fordu zrazil na priechode pre chodcov 17-ročného chlapca. Tínedžer je ťažko zranený. Vážne zranenia utrpela aj 16-ročná dievčina, ktorú v piatok podvečer zrazilo auto na priechode pre chodcov v košickej mestskej časti KVP. Podľa doterajších zistení jej vodič nedal prednosť. V oboch prípadoch je začaté trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví.

Viac k témam: dopravná nehoda, zrážka chodca s autom
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Chodec neprežil zrážku s Octaviou, zranili sa aj tínedžeri na priechodoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) - Na Slovensku v súčasnosti naďalej pretrvávajú na úrovni krajov lokálne chrípkové epidémie. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v tlačovej správe. Aj keď v ostatných týždňoch chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia narastala, v 8. kalendárnom týždni zaznamenali jej pokles. Príčinou poklesu chorobnosti na chrípku môžu byť aj aktuálne školské prázdniny.

Prerušenie vyučovania

Na chýbajúci počet detí a žiakov z dôvodu ochorení na chrípku a chrípke podobných ochorení reagujú na Slovensku v rámci prevencie aj mnohé výchovno-vzdelávacie zariadenia prerušením vyučovania. Riaditelia týchto zariadení môžu výchovno-vzdelávací proces prerušiť na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva v prípade, ak počet neprítomných detí a žiakov z dôvodu ochorenia chrípkou prekročí 20 % z celkového počtu. Aktuálnu situáciu v regióne v rámci akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky konzultujú s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva aj zdravotnícke zariadenia, ktoré v prípade vysokého výskytu ochorení vydávajú zákaz návštev pre verejnosť.

Dominuje chrípka typu A

Ako uviedol ÚVZ, v európskom regióne vrátane Slovenska dominujú z chrípkových vírusov aktuálne vírusy chrípky typu A, ktoré sú obsiahnuté v očkovacej látke proti chrípke pre sezónu 2018/2019. Vírus chrípky B Phuket, ktorý predchádzajúcu chrípkovú sezónu začiatkom roka dominantne cirkuloval v populácii na Slovensku, bol od začiatku tohto roka ojedinele potvrdený v štátoch ako Francúzsko, Nórsko a Veľká Británia. "Pôvodcom ochorenia na chrípku je vírus chrípky. Rozlišujú sa tri typy vírusov označované ako A, B, C. Chrípkové epidémie spôsobené vírusmi chrípky typu A sa vyznačujú prudkým vzostupom chorobnosti, s rýchlym rozšírením sa na veľké územie a obvykle aj rýchlym poklesom,“ vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Celoplošné epidémie chrípky

Okolité krajiny, napríklad Českú republiku, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko a Francúzsko sužujú celoplošné epidémie chrípky. Vysokú aktivitu chrípky vykazujú aj Poľsko, Srbsko, Rumunsko, alebo Albánsko. Celoplošné epidémie chrípky sú v európskom regióne v tomto období očakávaným javom, aktivita chrípky a jej podobných ochorení počas chrípkovej sezóny zväčša narastá práve počas prvých mesiacov v roku.

Choré deti v kolektíve

ÚVZ pripomenul, že v čase stúpajúceho počtu chorých na chrípku je v rámci prevencie vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Chorí by nemali chodiť do práce či školy, ochorenie treba vyležať a v liečbe sa riadiť podľa pokynov lekára. V prípade predškolských zariadení je potrebné zo zákona vykonávať takzvaný „ranný filter“, vďaka ktorému by mala zodpovedná osoba v zmysle ochrany zdravia zamedziť, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa. Dôležité je takisto dbať na pravidelné vetranie miestností a tiež časté umývanie rúk. Člen rodiny s chrípkou by mal mať vyčlenený príbor, taniere, poháre. U chorej osoby má význam používanie rúšok. Povrchy a kľučky možno dezinfikovať dezinfekčnými prostriedkami s obsahom chlóru, glutaraldehydu, peroxozlúčeniny, chlóhexidínu či jódu. Obranyschopnosť organizmu sa dá podporiť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu.

Viac k témam: chrípka
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku sa vyskytujú len lokálne epidémie chrípky, mnohé školy prerušili vyučovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) - Národná kriminálna agentúra sa bude zaoberať prípadom údajného vydierania prezidenta Andreja Kisku.

Údajná pomsta expremiéra

"Národná protizločinecká jednotka NAKA začala na základe medializovaných informácií konať v trestnej veci zločinu vydierania," potvrdila medializované informácie pre agentúru SITA hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Prezident Andrej Kiska v piatok vyhlásil, že trestné stíhanie voči konateľovi firmy KTAG, ktorú spoluvlastní, je pomstou expremiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica za to, že ho odmietol vymenovať za sudcu či dokonca predsedu Ústavného súdu SR. Kiska tiež v piatok opísal, ako mu telefonoval koaličný partner Fica, predseda Mosta-Híd Béla Bugár, že Fico chce ísť na ústavný súd. Prezident tvrdí, že Fico mu odkázal, že buď ho vymenuje, alebo sa voči nemu spustí vojna.

Fico tvrdenia odmieta

Fico tvrdenia prezidenta ešte v piatok odmietol s tým, že naopak, prezident Kiska ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní, keď sa informoval o prípade svojej spoločnosti KTAG. Fico navyše očakáva od prokuratúry alebo polície, že vyvrátia tvrdenia prezidenta o ich účelovom zneužití predsedom alebo stranou Smer. "Ja som netušil o tom, že bude vznesené nejaké obvinenie, ani ma to nezaujíma. Rozhodli o tom orgány činné v trestnom konaní a nie Fico," povedal. Advokát Daniel Lipšic, ktorý zastupuje obvineného konateľa KTAG Eduarda K. v piatok novinárom povedal, že Kiskovi pred niekoľkými týždňami radil podať vo veci vydierania trestné oznámenie. "Ak sa niekto vyhráža problémami, vojnou, nepriamo aj trestným stíhaním, ak nebude niekam vymenovaný, to podľa mňa spĺňa všetky zákonné znaky trestného činu vydierania, dokonca aj v prísnejšej skutkovej podstate," povedal Lipšic.

Nebezpečný trestný čin

Prezident však v piatok povedal, že nie je dobré pre situáciu v spoločnosti, keď sa politici súdia. Lipšic s týmto súhlasí pri trestnom čine ohovárania, vydieranie je však podľa neho "veľmi nebezpečný trestný čin". Pripomenul, že tlačová beseda prezidenta bola verejná, preto orgány činné v trestnom konaní majú zo zákona povinnosť konať, ak sa dozvedia o podozreniach o spáchaní trestného činu. "A teda to očakávam, že sa stane," uviedol. V prípade v pondelok zároveň podal trestné oznámenie pre podozrenie na vydieranie opozičný poslanec NR SR Ondrej Dostál (klub SaS). "Konanie Roberta Fica opísané Andrejom Kiskom mohlo podľa môjho názoru naplniť skutkovú podstatu tohto trestného činu," vysvetlil poslanec.

Viac k témam: NAKA Národná kriminálna agentúra, predseda strany Smer-SD, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk - Protizločinecká jednotka NAKA začala konať v prípade údajného vydierania prezidenta Kisku © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Strana 1 z 6

Reklama