19. apríl 2024
Facebook

MADRID 4. februára (WebNoviny.sk) - Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani vyzval taliansku vládu, aby sa pridala na stranu Európskej únie v súvislosti so situáciou vo Venezuele. Novinárom v pondelok v Ríme povedal, že vládna koalícia by mala dať na slová talianskeho prezidenta, ktorý sa v pondelok vyjadril, že Taliansko by malo zdielať postoj EÚ. Už 12 členských krajín EÚ uznalo za dočasného prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. Talianska vláda tak zatiaľ neurobila, vyzvala však na prímerie a tiež vyhlásenie nových, slobodných volieb v tejto juhoamerickej krajine. Tajani vyzval vládu, aby nasledovala "veľmi jasný" odkaz prezidenta Sergia Mattarelliho na zjednotenie EÚ v otázke politickej krízy vo Venezuele.

Viac k témam: Európska únia, Európsky parlament
Zdroj: Webnoviny.sk - Antonio Tajani vyzval Taliansko, aby sa pridalo k Európskej únii v otázke krízy vo Venezuele © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

MEXIKO 4. februára (WebNoviny.sk) - Úrady na juhu Mexika vyšetrujú zabitie ôsmich ľudí, ktoré pravdepodobne bolo výsledkom sporu o kontrolu nad prírodným prameňom. Roberto Álvarez, hovorca bezpečnosti mexického štátu Guerrero, v pondelok uviedol, že 20 až 30 ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na obrade pri prameni neďaleko mesta Plan de Ayala v okrese Acatepec a modlili sa za dážď a dobrú úrodu. Potom na miesto prišli traja muži, pričom aspoň jeden z ich bol ozbrojený útočnou puškou a začal streľbu. Álvarez dodal, že pred týždňom sa objavila správa o spore o kontrolu nad týmto prameňom. Keď na miesto streľby prišla armáda, našli v oblasti dve ópiové políčka.

Viac k témam: streľba, voda, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk - Vyšetrujú vraždu ôsmich ľudí, ktorých zrejme zastrelili pre spor o vodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

SAN JUAN 4. februára (WebNoviny.sk) - Dominikánskou republikou otriaslo v stredu zemetrasenie s magnitúdom 5,3. Otrasy bolo cítiť aj v Portoriku, najmä pozdĺž západného pobrežia tohto amerického teritória. Podľa Geologickej služby Spojených štátov (US GS) bolo epicentrum zemetrasenia 31 kilometrov na juhovýchod od pobrežia Boca de Yuma v hĺbke 68 kilometrov. Zatiaľ v súvislosti s ním nehlásia žiadne zranenia ani vážnejšie materiálne škody.

Viac k témam: zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Dominikánsku republiku zasiahlo zemetrasenie, otrasy cítili aj v Portoriku © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BAGDAD 4. februára (WebNoviny.sk) - Iracký prezident Barham Salíh pomerne ostro skritizoval výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa o americkej prítomnosti v Iraku a najmä jeho tvrdenie, že Spojené štáty by mali v Iraku zotrvať preto, aby odtiaľ dohliadali na Irán. Salíh v pondelok v Bagdade označil tieto Trumpove slová za "čudné". "Nezaťažujte Irak vašimi vlastnými problémami," odkázal Trumpovi iracký prezident. Americké vojská sú v Iraku podľa Salíha preto, aby mu pomohli bojovať proti Islamskému štátu (IS), a ich prítomnosť nemá nič spoločné s Iránom. Trumpove výroky, ktoré vyvolali na Blízkom východe počudovanie, zazneli vo víkendovom rozhovore pre televíziu CBS. "Minuli sme celý majetok za vybudovanie tejto ohromnej základne (v Iraku - pozn. SITA). A mohli by sme si ju aj ponechať. A jedným z dôvodov, prečo si ju chcem ponechať, je to, že chcem trochu dozerať na Irán, pretože Irán je naozajstný problém," vyhlásil Trump.

Viac k témam: americké vojsko, americkí vojaci, Irán
Zdroj: Webnoviny.sk - Iracký prezident Salíh ostro kritizoval výroky Trumpa, USA chcú vraj dohliadať na Irán © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) - Modernizovaný systém elektronického verejného obstarávania, ktorý prevádzkuje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), od apríla tohto roka umožní zadávanie verejných nákupov v nízkej hodnote elektronicky. Cieľom tohto zásadného opatrenia je pomôcť zvýšiť transparentnosť aj pri zákazkách s nízkou hodnotou a pracovná skupina úradu ho bude vysvetľovať počas výjazdových návštev samosprávnych krajov v tomto roku. ÚVO o tom informoval v pondelok po okrúhlom stole so zástupcami deviatich organizácií podnikateľov a zamestnávateľov.

Ústretový krok vo forme generálneho pardonu

ÚVO zároveň podnikateľov upozornil na ústretový krok voči nim a uplatnenie tzv. generálneho pardonu. Často totiž zabúdajú na svoju povinnosť ohlásiť úradu do tridsiatich dní zmenu zapísaných údajov. "Preto úrad v rámci novely zákona o verejnom obstarávaní dal možnosť pre podnikateľov zapísaných v zozname hospodárskych subjektov vedenom úradom, ktorí opomenuli splnenie svojej povinnosti na aktualizáciu údajov zapísaných v tomto zozname, aby svoju povinnosť splnili," uviedla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. Ak túto možnosť využijú a splnia si svoje oznamovacie povinnosti do 28. februára 2019, úrad im neuloží sankciu. "Vítame otvorenú komunikáciu ÚVO s predstaviteľmi zamestnávateľov, ako aj ústretový krok ÚVO vo forme generálneho pardonu. Privítali by sme urýchlené prepojenie informačných systémov tak, aby podnikatelia nemuseli nahlasovať údaje, ktoré má štát k dispozícii," povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. "Napriek tomu, že povinné ex ante zverejňovanie zákaziek s nízkou hodnotou ako širokou odbornou verejnosťou akceptovateľný nástroj na zvýšenie zapojenia firiem do verejných súťaží sa nepodarilo zapracovať do novelizácie zákona o verejnom obstarávaní, Americká obchodná komora v SR (AmCham) víta zámer ÚVO využívať aj nelegislatívne nástroje a proaktívne zvyšovať povedomie v regiónoch Slovenska o možnostiach zapojenia sa do verejných súťaží," uviedol riaditeľ pre vládne záležitosti AmCham Michal Krčméry.

Profesionalizácia verejného obstarávania

Zníženie limitov pre zákazky s nízkou hodnotou je podľa Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) novou príležitosťou pre malé firmy a živnostníkov. "Veľmi oceňujeme, že ÚVO podporuje používanie kvalitatívnych kritérií a nepovažuje kritérium najnižšej ceny za ideálne z pohľadu obstarávateľa. Pripravované vzdelávacie podujatia priamo v regiónoch prispejú k otvoreným diskusiám o problémoch, ktoré podnikatelia riešia v rámci verejného obstarávania," očakáva prezident SŽZ Stanislav Čižmárik. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) ocenila iniciatívu ÚVO na profesionalizáciu verejného obstarávania, ako aj na vznik pracovnej skupiny aj so zástupcami zamestnávateľov. "Z rokovania pracovnej skupiny vzišli konkrétne návrhy spolupráce v medziach zákona, vďaka ktorým sa môže zvyšovať zamestnanosť, a tiež dôvera v systém verejného obstarávania," povedal generálny sekretár AZZZ Oto Nevický.

Viac k témam: generálny pardon, Slovenský živnostenský zväz, ÚVO Úrad pre verejné obstarávanie, verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zadávanie zákaziek s nízkou hodnotou bude elektronické, ÚVO informuje podnikateľov o ústretovom kroku © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) - Predseda strany Smer-SD Robert Fico zverejnil na svojej facebookovej stránke video, v ktorom reagoval na pondelňajšie vyjadrenia Igora Matoviča, že bývalý premiér pred rokmi bral peniaze od Georgea Sorosa. "Už na prvý pohľad musí každý uznať, že ide o trápne a hlúpe obvinenia. Je to len pokračovanie honu na Smer-sociálna demokracia a Roberta Fica," vyhlásil vo videu Fico.

Obvinenia pre vyplatený honorár

Fico vo videu vysvetľuje, že ho Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici požiadala, aby vypracoval odborný posudok na učebnicu profesora Jána Sváka Základy európskej ochrany ľudských práv, pretože roky zastupoval Slovensko pred Európskou komisiou. "Ak si dobre pamätám, univerzita Mateja Bela mi vyplatila honorár okolo 190 eur. Kvôli tomuto ma páni Matovič a Sulík obvinili, že som na výplatnej páske Soroša."

Slovensko je parlamentná demokracia

Podľa Roberta Fica je cieľom týchto obvinení spochybniť jeho podozrenia, ktoré vyslovil o treťom sektore. "Sektora, ktorý je financovaný zo zahraničia. Toho tretieho sektora, ktorý zohral rozhodujúcu úlohu pri protivládnych protestoch po vražde novinára a jeho priateľky," dodal. "Slovensko je parlamentná demokracia a nie liberálna anarchia na čele z mediálnou mafiou a samozvanými aktivistami bez akéhokoľvek demokratického mandátu a zodpovednosti," uviedol na záver vo videu Robert Fico.

Viac k témam: Nadácia otvorenej spoločnosti, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, podpredseda strany Smer-SD, Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Ide o trápne a hlúpe obvinenia, reaguje Fico na slová Matoviča o braní peňazí od Sorosa © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

  • aktualizované: 4. februára 18:54
BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) - Lucia Kurilovská oznámila, že sťahuje svoju kandidatúru na sudkyňu Ústavného súdu SR. Ako informuje portál tvnoviny.sk bola jednou z 39 kandidátov a na tento post ju navrhla Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Rektorka Akadémie policajného zboru uviedla niekoľko dôvodov, prečo sa rozhodla stiahnuť kandidatúru. Podľa vlastných slov jej prekáža, že sa téma voľby ústavných sudcov stáva predmetom špekulácií.

>>> SPRÁVU AKTUALIZUJEME



Viac k témam: Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Lucia Kurilovská sťahuje svoju kandidatúru na sudkyňu Ústavného súdu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

RUŽOMBEROK 4. februára 2019 (WBN/PR) - Obávajú sa opätovného zneužitia témy čistoty ovzdušia zo strany politikov a záujmových združení. "Veľmi pozorne sledujeme aktivity ľudí, ktorí sa momentálne vyjadrujú k čistote ovzdušia v Ružomberku. Starostlivosť o životné prostredie totiž tvorí jeden z hlavných pilierov nášho občianskeho združenia. V posledných dňoch sme však znepokojení snahou niektorých záujmových združení priživiť sa na tejto téme. Občianske združenie Ružomberčan striktne dbá o nezávislosť od akýchkoľvek politických či iných záujmových skupín. Háji a presadzuje výhradne záujmy svojich členov, ktorých počet sa momentálne blíži k šiestim tisícom. V otázke ochrany ovzdušia a životného prostredia sme už viackrát rokovali s vedením Mondi SCP, čo prinieslo konkrétne pozitívne výsledky. Niektorí jednotlivci však v posledných dňoch opätovne prezentujú Ružomberok v očiach celého Slovenska ako špinavé, nezdravé a zapáchajúce mesto. Na sociálnych sieťach šíria nepravdivé a poplašné správy a verejne sa spájajú so združeniami, ktoré dlhodobo rozdeľujú a zastrašujú obyvateľov nášho mesta. Obávame sa, že takýmto spôsobom sa téma opätovne spolitizuje a skutočný záujem – ktorým je zdravý Ružomberok ako aj celý dolný Liptov – zanikne v spleti emotívnych vyjadrení na ulici a statusov na sociálnych sieťach, ktorých jediným záujmom je osobný prospech jednotlivcov," uvádza vedenie OZ Ružomberčan vo svojom stanovisku, ktoré uverejnilo na stránke www.ozruzombercan.sk.

Viac k témam: čistota ovzdušia, ovzdušie, OZ Ružomberčan
Zdroj: Webnoviny.sk - Vedenie a zakladajúci členovia OZ Ružomberčan pozorne sledujú situáciu v Ružomberku © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) - Letisko M. R. Štefánika v Bratislave bude počas nasledujúcich vyše troch mesiacov používať iba hlavnú vzletovú dráhu 13-31. "Vedľajšia vzletová dráha 04-22 bude v období od 15. februára až do 1. júna uzatvorená z dôvodu inštalácie novej svetelnej približovacej sústavy a v užívaní bude len hlavná dráha. Ide o najdlhšie uzatvorenie vedľajšej dráhy za posledné desiatky rokov," informovala v pondelok hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Zvýšený počet preletov

"Rekonštrukcia svetelnej približovacej sústavy na dráhe 04-22 je vynútenou investíciou z dôvodu výstavby diaľnice D4 v okolí letiska," vysvetlila Ševčíková. Z toho dôvodu letisko upozorňuje obyvateľov vybraných mestských častí hlavného mesta a obcí v okolí na zvýšený počet preletov lietadiel nad ich obydliami, čo môže spôsobiť zvýšenú hladinu hluku.

Vykonávať sa budú aj búracie práce

Letisko sa ospravedlňuje obyvateľom bratislavských mestských častí Rača a Vajnory a tiež obcí Most pri Bratislave, Miloslavov, Malinovo, Zálesie a iných, za výskyt zvýšeného leteckého hluku v ich okolí od polovice februára do začiatku júna. V prevádzke bude vtedy len hlavná dráha 13-31 so vzletmi a pristátiami nad týmito oblasťami. "Vedľajšia dráha 04-22 so vzletmi a pristátiami nad oblasťami Ivanka pri Dunaji či Bratislava - Ružinov (Vrakuňa, Podunajské Biskupice) bude v období od 15. februára do 1. júna pre prevádzku úplne uzatvorená, a tak obyvatelia týchto častí prelety lietadiel nad svojimi bytmi a domami nezaznamenajú," uviedla Ševčíková. Na dráhe RWY 04-22 sa budú v rámci inštalácie novej svetelnej sústavy vykonávať búracie práce vrátane demontáže technológií, stavať šachty a základy pod návestidlá, klásť káble, montovať stožiare a nové návestidlá. Do prevádzky bude dráha uvedená od 1. júna.

Viac k témam: Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava
Zdroj: Webnoviny.sk - Bratislavské letisko uzavrelo dráhu 04-22, modernizácia zvýši hlučnosť v blízkych lokalitách © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) - Ministerstvo financií znižuje odhad rastu slovenskej ekonomiky na tento rok. Svoju pôvodnú prognózu tohtoročného rastu hospodárstva zo septembra totiž v tej aktuálnej februárovej zrevidovalo nadol o 0,5 percentuálneho bodu na 4 %. Rezort financií zároveň znížil výhľad rastu na nasledujúce obdobie o 0,2 percentuálneho bodu na 3,7 % v roku 2020 a o 0,1 percentuálneho bodu na 3,2 % v roku 2021. Na konci prognózovaného obdobia v roku 2022 ministerstvo predpovedá hospodársky rast na úrovni 2,5 %. Podľa aktuálnych odhadov tak má už zrejme slovenská ekonomika svoj cyklický vrchol za sebou. Odhad minuloročného rastu totiž rezort financií naopak navýšil o 0,2 percentuálneho bodu na 4,3 %.

Opierať sa bude o spotrebu a export

V ďalších rokoch by už dynamika slovenského hospodárstva mala postupne spomaľovať. V roku 2019 sa totiž nepriaznivý vývoj zahraničného dopytu odzrkadlí aj na exportnej výkonnosti slovenskej ekonomiky, ktorú však čiastočnej podporí pokračujúci nábeh výroby v bratislavskom Volkswagene a vo fabrike Jaguar Land Rover. Tohtoročný rast tak podporí najmä spotreba domácností, ktorá si vďaka rastu miezd podľa ministerstva udrží dynamiku porovnateľnú s predchádzajúcimi rokmi. V budúcom roku sa bude podľa analytikov ministerstva financií ekonomika opierať tradične o spotrebu a export, ktorý bude ešte stále benefitovať z novej výroby v automobilke Jaguar Land Rover. Počnúc rokom 2021 sa má hospodárstvo začať približovať svojmu dlhodobému potenciálu a zvoľní.

Rast zamestnanosti

Na trhu práce by mal pokračovať rast zamestnanosti, aj keď by sa podobne ako dynamika hospodárstva mal zmierňovať. V tomto roku prognózuje rezort financií rast zamestnanosti o 1,1 %, ktorý by sa mal postupne spomaľovať až k 0,5 % v roku 2022. Miera nezamestnanosti by sa tak mala postupne znižovať z tohtoročných 6 % až na 5,3 % v roku 2022. Ministerstvo však očakáva rýchlejší rast miezd. Oproti septembrovej prognóze navýšilo odhad rastu nominálnych miezd na tento rok o 0,4 % na 6,7 % a reálnych miezd o 0,3 % na 6 %. Inflácia by sa mala v nasledujúcich rokoch držať nad dvoma percentami. V tomto roku by ešte ceny mali stúpnuť o 2,6 % a v nasledujúcich rokoch až do roku 2022 ministerstvo financií predpovedá zhodný rast spotrebiteľských cien o 2,4 %.

Brexit bez dohody by mal znížiť HDP

Hoci napriek znižovaniu výhľadu ekonomického rastu zostávajú zatiaľ prognózy vývoja slovenskej ekonomiky naďalej solídne, ministerstvo financií podobne ako centrálna banka upozorňuje na zosilňovanie negatívnych rizík. Analytici rezortu financií hovoria najmä o možnom prepade ekonomiky eurozóny, rastúcom protekcionizme a hrozbe tvrdého brexitu. "Odhadujeme, že brexit bez dohody by mohol znížiť HDP Slovenska o 0,7 až 1,4 % HDP v dlhom horizonte. Vplyv bude však najvýraznejšie v prvých dvoch rokoch," konštatuje v prognóze ministerstvo.

Kľúčový obchodní partneri

Minister financií Peter Kažimír však tvrdí, že ekonomické fundamenty na Slovensku zostávajú napriek zhoršeniu prognózy rastu hrubého domáceho produktu bezproblémové. Negatívne vplyvy treba podľa neho hľadať u našich kľúčových obchodných partnerov. „Problémy tkvejú v tom, že niekto sa rozhodol odísť z Európskej únie a nevie ako odísť, že niekto potrebuje boxovať s celým svetom a boxuje, že niekto sa dostal k vládnej zodpovednosti a ťažko formuluje záujmy fungovania svojej vlády pri rastúcom dlhu a deficite,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii. Narážal tak na hrozbu tvrdého brexitu, protekcionistické kroky americkej administratívy či ekonomický vývoj v Taliansku.

Apelovanie na sociálnych partnerov

Zverejnená prognóza však zatiaľ podľa neho neznamená ani zhoršenie rozpočtových plánov na tento rok, ktoré počítajú s vyrovnaným hospodárením. Hoci totiž na jednej strane spomalí rast ekonomiky, rýchlejšie budú rásť mzdy. Aktuálny vývoj však podľa neho bude argumentom pri budúcom sociálnom dialógu. Tvrdí, že bude premiérovi Petrovi Pellegrinimu odporúčať, aby apeloval na sociálnych partnerov, aby pri vyjednávaní o raste miezd „ubrali apetít“. „Treba byť racionálny a treba mať zdravý rozum,“ dodal.

Viac k témam: biohospodárstvo, minister financií SR, Ministerstvo financií SR, nezamestnanosť v SR, rast ekonomiky, zamestnanosť na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenská ekonomika porastie pomalšie, potiahne ju najmä spotreba domácností © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Strana 1 z 7

Reklama