20. apríl 2024
Facebook

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) - Napriek výzvam prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára doposiaľ existujú úniky informácií priamo z vyšetrovacieho spisu týkajúceho sa vraždy novinára Jána Kuciaka. Ako ďalej na sociálnej sieti uvádza Policajný zbor SR, pre tieto úniky sa obvinené osoby a osoby, ktoré ešte len budú obvinené, dozvedajú o detailoch vyšetrovania a získavajú výborné základy svojej budúcej obhajoby pred súdom.

Jeden z najväčších úspechov polície

"Iba z tohto dôvodu boli aktuálne prijaté bezpečnostné opatrenia, ktoré takýmto únikom zabránia," uvádza polícia v súvislosti s medializovanými informáciami o rozdelení vyšetrovania prípadu. "Ak sa bude ktokoľvek snažiť manipulovať tieto opatrenia a hovoriť o nich ako o útoku na vyšetrovací tím, nebude mať pravdu," uvádza polícia s tým, že vyšetrovací tím prípadu dosiahol jeden z najväčších úspechov v histórii slovenskej polície. "Naďalej má plnú dôveru policajného prezidenta, ktorý rovnako ako verejnosť očakáva, že tento tím dostane za mreže minimálne ďalšiu závadovú osobu, ak ich nebude viac," konštatuje polícia.

Úniky informácií musia zastaviť

Dodáva, že vyšetrovací tím musí pokračovať vo svojej práci aj naďalej, ale zároveň musia byť zastavené úniky informácií, ináč vyjde jeho snaha z posledných mesiacov nazmar. Denník N informoval, že ministerka vnútra Denisa Saková odňala časť prípadu, ktorá sa týka prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a právnika Daniela Lipšica, vyšetrovaciemu tímu Kuciak a dala ho inšpekcii ministerstva vnútra, ktorú priamo z titulu svojej funkcie riadi. Odôvodnila to únikmi informácií.

Zdroj: Webnoviny.sk - Saková prijala opatrenia, ktoré majú zabrániť úniku informácií pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

MOSKVA 5. februára (WebNoviny.sk) - Moskovské úrady v utorok evakuovali okolo 50-tisíc ľudí po tom, ako zaznamenali takmer 300 hlásení o údajných bombách, ktoré sa mali nachádzať na 130 rôznych miestach ruskej metropoly. Ako v utorok večer informovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti, na žiadnom z týchto miest sa v skutočnosti bomba nenašla a úrady preto považujú všetky bombové výstrahy za falošné. Niektoré ruské médiá a analytici špekulujú, že by za takto rozsiahlou sériou falošných bombových hlásení mohla byť Ukrajina, ktorá by sa tak mohla chcieť Rusku pomstiť za obsadenie Krymu a situáciu na východe Ukrajiny, kde Kremeľ podporuje proruských separatistov. Agentúra Associated Press (AP) pripomína, že podobnú sériu falošných bombových hlásení Rusko zažilo už aj v roku 2017.

Viac k témam: bombový poplach, Moskva
Zdroj: Webnoviny.sk - V Moskve zaznamenali takmer 300 hlásení o bombách, pre výstrahu evakuovali desiatky tisíc ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRUSEL 5. februára (WebNoviny.sk) - V Belgicku v utorok odstúpila zo svojho postu regionálna ministerka životného prostredia, ktorá vyvolala pozornosť na belgickej politickej scéne svojím vyhlásením, že pokračujúce demonštrácie študentov za boj proti klimatickým zmenám sú súčasťou vopred naplánovaného spiknutia, ktorého cieľom je zbaviť ju funkcie. Joke Schauvliege, členka regionálnej vlády Flámska, jedného z troch belgických regiónov, o svoju funkciu nakoniec naozaj aj prišla, a hoci pôvodne výzvy na svoje odstúpenie odmietala, názor zmenila v utorok večer na nátlak vedenia jej domovskej Kresťanskodemokratickej a flámskej strany (CD&V).

Verejnosti sa ospravedlnila

Schauvliege sa stala za svoje výroky terčom posmechu medzi študentmi, v médiách aj medzi politikmi. Bývalá flámska ministerka pritom protesty študentov, ktorí už dva mesiace vždy vo štvrtok vynechajú školu a idú demonštrovať do ulíc, spočiatku podporovala. Cez víkend však náhle otočila a vyhlásila, že študenti sú len pešiaci v hre, ktorú ktosi tajne organizuje, aby ju odstavil od moci. "Mnohí ľudia na týchto pochodoch si neuvedomujú, že sú súčasťou vopred pripraveného scenára," vyhlásila a dodala, že tieto informácie má od belgickej tajnej služby. V utorok už ministerka priznala, že žiadne informácie od tajných služieb nemá, a túto časť príbehu si vymyslela. "Povedala som niečo, čo nebola pravda," priznala Schauvliege, to však podľa nej neznamená, že by priamo klamala. Verejnosti sa ospravedlnila za poskytnutie mylnej informácie a za neprimeranú reakciu, ku ktorej ju podľa vlastných slov dohnala kritika na sociálnych sieťach v kombinácii s nedostatkom spánku.

Organizátorka nie je žiadnym pešiakom

Anuna De Wever, 17-ročná študentka, ktorá belgické pochody za boj proti klimatickým zmenám vymyslela a začala pred dvoma mesiacmi organizovať, na situáciu reagovala s tým, že keď počula reakciu flámskej ministerky životného prostredia, nemohla veriť vlastným ušiam. "Musela som sa strašne smiať," povedala televízii VRT. De Wever trvá na tom, že určite nie je žiadnym pešiakom v niekoho hrách a za protestmi, ktoré organizuje, nestoja žiadne tajomné sily.

Viac k témam: klimatické zmeny, protesty
Zdroj: Webnoviny.sk - V Belgicku odstúpila ministerka životného prostredia, pobúrila výrokmi o spiknutí študentov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
 Ústavný súd SR (ÚS) dnes podvečer vydal oznámenie o zrušení verejného zasadnutia pléna, ktoré sa malo konať v stredu 6. februára. Ústavní sudcovia mali v pléne rozhodnúť o návrhu prezidenta SR Andreja Kisku o súlade Zákona o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka s Ústavou SR. A

Neúčasť právneho zástupcu prezidenta

Ako sa uvádza v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla Ivana Vilinská z tlačového odboru ÚS, predsedníčka ústavného súdu ruší verejné zasadnutie pléna ÚS pre ospravedlnenú neúčasť právneho zástupcu navrhovateľa – prezidenta Slovenskej republiky. Tlačová správa neuvádza, či bude o veci rokovať ešte toto plénum ÚS, keď sa deviatim sudcom z trinástich končí funkčné obdobie 16. februára tohto roku. Po tomto termíne sa môže stať, že ÚS nebude funkčný, ak parlament dovtedy nezvolí 18 kandidátov na sudcov ÚS, z ktorých potom prezident vymenuje deväť nových sudcov. V hre je však aj variant, že NR SR predĺži funkčné obdobie terajších sudcov, kým nebudú zvolení noví sudcovia, aby predišiel znefunkčneniu ÚS.

Neústavnosť udeľovania cien

Zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka nadobudol účinnosť 1. januára 2018. Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana odovzdáva predseda parlamentu na základe návrhu ústavnoprávneho výboru. Štátnu cenu Alexandra Dubčeka udeľuje vláda, ktorej bude pomáhať komisia, pričom jej úlohou je posudzovať a nezávisle hodnotiť podnety na jej udelenie. Prezident Andrej Kiska napadol Zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka pre neústavnosť. V argumentácii podania sa uvádza, že ústava jednoznačne stanovuje, že prezident udeľuje vyznamenania, ak na to nesplnomocnil iný orgán. Z výlučného oprávnenia prezidenta vyplýva, že bez splnomocnenia prezidenta nie je možné, aby iný ústavný orgán Slovenskej republiky udeľoval vyznamenania, alebo im rovnocenné ocenenia, za aké treba považovať aj štátne ceny. NR SR napriek jasnému zneniu ústavy prijala zákon o štátnych cenách a jeho prijatím neústavným spôsobom oslabila postavenie prezidenta pri udeľovaní vyznamenaní, pretože rozdelila ich udeľovanie, aj keď pod názvom „štátna cena“ medzi tri ústavné inštitúcie, hoci to ústava neumožňuje. Narušila tým ústavné postavenie prezidenta.

Viac k témam: Štátna cena Alexandra Dubčeka, štátna cena Jozefa Miloslava Hurbana, Ústavný súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Prezident Kiska napadol ceny Alexandra Dubčeka a J. M. Hurbana, mal sa nimi zaoberať ústavný súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) - Iniciatíva Za slušné Slovensko organizuje na štvrtok 21. februára zhromaždenie na bratislavskom Námestí SNP so začiatkom o 17:00. „Aj po roku stále voláme po slušnosti a ako odpoveď prichádza výsmech, osobné útoky a klamstvá. No my sa nevzdávame a ani nevzdáme. Chceme slušné a spravodlivé Slovensko. Naše požiadavky stále pretrvávajú. Voláme po vyšetrení vraždy Jána a Martiny. Ak sa chceme posunúť ďalej, musíme poznať mená tých, ktorí si túto obludnú vraždu objednali. Voláme po dôveryhodnej vláde, takej vláde a takej politike, ktorá je skutočnou službou všetkým ľuďom, politike, ktorá prináša víziu a riešenia," píše iniciatíva na Facebooku. Zhromaždenie bude presne na prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Viac k témam: vražda novinára, Za slušné Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Za slušné Slovensko organizuje ďalšie zhromaždenie, uskutoční sa na výročie vraždy Kuciaka © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) - Poslanci NR SR v utorok schválili vládny návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý vypracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV). Cieľom schváleného zákona je najmä precizovanie aktuálnych ustanovení upravujúcich neprimerané podmienky, posilnenie postavenia kontrolórov a zefektívnenie kontroly zavedením samostatného kontrolného procesu. „Vzhľadom na potrebu rozsiahleho prepracovania predošlého zákona tento zákon v celom rozsahu zruší a nahradí predošlý zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny,“ ozrejmilo MPRV.

Anonymné podnety na porušenie zákona

Predchádzajúci zákon nadobudol účinnosť ešte 1. januára 2013. Skúsenosti z aplikačnej praxe a poznatky z výkonu kontrol od nadobudnutia účinnosti zákona však podľa MPRV preukázali potrebu úpravy v oblasti vymedzenia neprimeraných podmienok v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny a v oblasti procesu kontroly dodržiavania zákazu neprimeraných podmienok. Schválený zákon okrem vyššie uvedených cieľov zapracuje aj nové ustanovenia upravujúce neprimerané podmienky, zavedie generálnu klauzulu neprimeranej podmienky a umožní predkladať anonymné podnety upozorňujúce na možné porušenie zákona. Zo zákona vyplýva tiež aplikácia ustanovení zákona aj v prípade, ak sa zmluvné vzťahy účastníkov obchodného vzťahu spravujú iným právnym poriadkom ako právnym poriadkom SR. Zákon nadobudne účinnosť 1. apríla 2019.

Minimálny počet slovenských výrobkov v letákoch

Poslanci schválili materiál aj s pozmeňujúcimi návrhmi. V jednom z nich poslanec za Smer-SD Maroš Kondrót navrhol zmierniť sankcie za oneskorenú úhradu dodávateľskej faktúry zo strany obchodných reťazcov či vylúčiť odkladný účinok odvolania proti rozhodnutiam o uložení pokuty. Poslankyni za SNS Eve Antošovej zase prešli návrhy, aby sa zníženie kúpnej ceny v obchode vzťahovalo výlučne na tovar, ktorý sa aj reálne predá v akcii spotrebiteľovi, aby zníženie kúpnej ceny pre nové pravidlá bolo taktiež neprimeranou podmienkou v obchodných vzťahoch a aby zastúpenie slovenských potravín v reklamných letákoch bolo minimálne 50 %. V ďalšom pozmeňujúcom návrhu vládnych poslancov, ktorý predkladal Peter Antal z Mosta-Híd, sa zase zavádza nová neprimeraná podmienka, ktorou je zvýhodňovanie dodávateľa podmieňovaním používania určitého typu obalu. Zároveň cez tento pozmeňujúci návrh prešla podmienka, že účastníci zmluvných vzťahov v obchode budú musieť svoje zmluvy so znením zákona zosúladiť najneskôr do 30. júna 2019.

Viac k témam: bývanie, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Národná rada Slovenskej republiky, potraviny
Zdroj: Webnoviny.sk - Poslanci schválili zákon o podmienkach v obchode s potravinami, kontroly majú byť efektívnejšie © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že rast slovenskej ekonomiky v tomto roku dosiahne 4,3 %. Uvádza to v aktuálnom ekonomickom prehľade o Slovensku, ktorý vydala v utorok.

Solídne tempo ekonomiky

Podľa OECD by tak hospodársky rast Slovenska mal ešte v tomto roku zrýchliť oproti vlaňajšku o 0,2 percentuálneho bodu. Zároveň by mal v tomto roku kulminovať a v roku 2020 organizácia predpokladá spomalenie rastu ekonomiky na 3,6 %. Správa OECD tak podľa premiéra Petra Pellegriniho potvrdzuje, že Slovensko momentálne zažíva dobré ekonomické časy. „Rast slovenskej ekonomiky je vyvážený a mal by pokračovať v solídnom tempe aj v roku 2019, pričom Slovensko by malo patriť medzi najrýchlejšie rastúce krajiny OECD,“ uviedol v utorok na tlačovej konferencii po rokovaní s generálnym tajomníkom OECD Josém Ángelom Gurríom.

Riziko pre zamestnanosť

Šéf OECD potvrdil slová premiéra, že slovenská ekonomika v súčasnosti pokračuje v „pozoruhodnej expanzii“ s vysokým rastom zamestnanosti, solídnou fiškálnou politikou a zdravým finančným sektorom. Zároveň však pripomína, že pred Slovenskom stoja v ďalšom období aj viaceré výzvy. Slovenské hospodárstvo totiž v predchádzajúcom období benefitovalo najmä zo silnej integrácie v globálnych štruktúrach, tento efekt však bude postupne slabnúť. Takisto priame zahraničné investície boli v minulosti zamerané najmä na sektory, ktoré síce generovali silný rast produktivity práce, ale mali nižšiu pridanú hodnotu. Riziko pre zamestnanosť zase predstavuje automatizácia výroby a slovenskí pracovníci nie sú dostatočne pripravení na digitálnu transformáciu.

Vzdelaní pracovníci zo zahraničia

„Životná úroveň sa približuje k najvyspelejším krajinám OECD a takmer všetky indikátory Indexu lepšieho života sa v posledných 10 rokoch zlepšili. Ak však chce Slovensko aj naďalej napredovať, je nevyhnutné, aby sa posunulo smerom k sofistikovanejšej a inovatívnejšej produkcii,“ uviedol Gurría. Slovensko by malo podľa správy viac lákať vzdelaných pracovníkov zo zahraničia a uľahčiť im podmienky vstupu na domáci trh práce. Za potrebné považuje tiež zlepšenie podnikateľského prostredia.

Rómovia čelia chudobe

Významný priestor v aktuálnej štúdii o Slovensku OECD venuje aj situácii rómskej komunity na Slovensku. Organizácia konštatuje, že napriek celkovo nízkej úrovni chudoby na Slovensku, Rómovia v krajine čelia „extrémnej sociálnej exklúzii“, nízkej zamestnanosti aj chudobe. Ich integrácii môže podľa organizácie výrazne pomôcť najmä zvýšenie dostupnosti a kvality vzdelávania týchto komunít a taktiež rozšírenie úspešných programov financovaných z eurofondov.

Viac k témam: cudzinci, Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), pracovný trh, rómovia, slovenská ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko by malo patriť medzi najrýchlejšie rastúce krajiny OECD, zhodli sa Pellegrini a Gurría © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Príčinou minuloročného veľkého požiaru výrobnej haly spoločnosti Minit Slovakia v Dunajskej Strede bola podľa zistení expertnej skupiny Požiarnotechnického expertízneho ústavu nedbanlivosť pri zváraní. Informoval o tom zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Daniel Šiška.

Miliónové škody

Požiar bol výškou škody najväčší nielen v Trnavskom kraji, ale aj na celom Slovensku. Potravinárskej spoločnosti, ktorá vyrába hlbokozmrazené pekárenské výrobky, vznikla priama materiálna škoda viac ako 10 miliónov eur, hasičmi zachránené hodnoty boli vyčíslené na 30 miliónov eur. Pri tomto požiari 1. júna 2018 zasahovalo podľa Šišku 50 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 55 členov viacerých dobrovoľných hasičských zborov. Na miesto bola povolaná hasičská technika prakticky z celého Trnavského kraja. V súvislosti so zistením príčiny vzniku požiaru riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Vojtech Valkovič poznamenal, že dokazovanie je v tomto prípade v rukách orgánov činných v trestnom konaní.

Neopatrnosť dospelých

V Trnavskom kraji evidovali hasiči v minulom roku 997 požiarov, pri ktorých zomrelo päť ľudí a priame škody boli vyčíslené na 12,5 milióna eur. Najčastejšími príčinami požiarov bola neopatrnosť a nedbalosť dospelých. V rámci Trnavského kraja vzniklo najviac požiarov v okrese Trnava, najmenej v okrese Skalica. Do pôsobnosti Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave patrí šesť okresných riaditeľstiev, jedenásť hasičských staníc a 347 hasičov.

Viac k témam: Hasičský a záchranný zbor (HaZZ), požiar, TTSK Trnavský samosprávny kraj
Zdroj: Webnoviny.sk - Experti zistili, čo bolo príčinou rozsiahleho požiaru výrobnej haly v Dunajskej Strede © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) - Zmena zriaďovacej listiny vybraných univerzitných a fakultných nemocníc je podľa Ministerstva zdravotníctva SR oveľa ústretovejšia k akademickej obci a bola opakovane s ňou diskutovaná. Rezort zdravotníctva tak reagoval na otvorený list adresovaný ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej, v ktorom rektor Univerzity Komenského Marek Števček a dekani lekárskych fakúlt kritizovali zmenu zriaďovacej listiny. "To, čo chce akademická obec otvoreným listom dosiahnuť, môže znamenať, že prednostovia kliník, ktorí nezvládajú svoju funkciu, by boli neodvolateľní," tvrdí ministerstvo.

Požiadavky nad rámec legislatívy

Realizované zmeny v zriaďovacej listine podľa ministerstva dovoľujú riaditeľom nemocníc efektívne kontrolovať a manažovať chod kliník, za ktoré sú zodpovední. "Zriaďovateľom fakultných a univerzitných nemocníc je ministerstvo zdravotníctva, a nie ministerstvo školstva či lekárske fakulty, preto manažment nemocníc musí mať efektívny nástroj na ich riadenie," tvrdí rezort. V súčasne platnej zriaďovacej listine sú podľa ministerstva zakomponované pripomienky a podnety. "Avšak akademická obec nemôže očakávať, že všetky jej požiadavky budú implementované bez toho, aby zohľadňovali súčasne platnú legislatívu, keďže za chod a kvalitu zdravotnej starostlivosti zodpovedá ministerstvo zdravotníctva. Mnohé z požiadaviek akademickej obce boli nad rámec platnej legislatívy," dodáva ministerstvo.

Činnosť kliník môže byť narušená

"Pre mňa sú neakceptovateľné tak politické nominácie, ako aj nominácie založené na rodinných väzbách, preto som sa rozhodla pre revíziu danej zriaďovacej listiny, ktorá je výrazným ústupkom voči akademickej obci a doteraz platnej zriaďovacej listiny,“ reagovala na otvorený list ministerka Kalavská. Rektor Univerzity Komenského Marek Števček a dekani lekárskych fakúlt adresovali ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej otvorený list k zmene zriaďovacej listiny vybraných univerzitných a fakultných nemocníc od 1. februára tohto roka. Ako uvádzajú v liste, zmenená zriaďovacia listina môže na dlhé roky vážne narušiť činnosť kliník lekárskych fakúlt (LF) a univerzitných nemocníc (UN) nielen v oblasti pedagogickej, a výskumnej a vývojovej činnosti, ale aj samotnú zdravotnú starostlivosť v univerzitných nemocniciach, kde sa liečia pacienti s najkomplikovanejšími stavmi.

Bodové hodnotenie uchádzačov

"Protestujeme proti neakceptovaniu závažných, a teda zásadných pripomienok obsiahnutých v Stanovisku dekanov všetkých štyroch lekárskych fakúlt SR zo dňa 21. 1. 2019 k Vášmu návrhu zriaďovacej listiny zo dňa 18. 1. 2019," uvádza sa v otvorenom liste. Neakceptovaním nimi navrhovaných zmien má zriaďovacia listina podľa rektora UK a dekanov lekárskych fakúlt závažné nedostatky. Prvým problémom je bodové hodnotenie spôsobilosti uchádzačov na výkon funkcie prednostov kliník. "Predložené hodnotenie zjavne nerešpektuje skutočnosť, že najvhodnejším garantom úrovne zdravotnej starostlivosti, teda najväčším prínosom pre pacientov, je vedenie kliniky lekárom s najvýznamnejšou vedecko-výskumnou a publikačnou činnosťou v oblasti diagnostiky a liečby podľa zamerania kliniky," tvrdia.

Siedmy člen komisie

Druhým závažným nedostatkom zmenenej zriaďovacej listiny je podľa autorov listu spôsob nominácie siedmeho člena sedemčlennej komisie pre výberové konanie na funkciu prednostu kliniky. "Zásadne nesúhlasíme s rozhodnutím, aby v prípade nedohody štatutára UN a dekana lekárskych fakúlt do piatich dní, bol siedmym členom výberovej komisie „písomne poverený zástupca Ministerstva zdravotníctva SR“, a to bez ohľadu na názor LF," tvrdia rektor UK a dekani lekárskych fakúlt.

Rektor vyzýva ministerku

Ako sa ďalej uvádza v liste, táto eventualita dovoľuje menovanie prednostov kliník len na základe rozhodnutia tých členov výberovej komisie, ktorých v počte štyria nominuje zriaďovateľ UN (jedného MZ SR a troch vedenie UN). Účasť LF, ktoré majú nominovať troch členov komisie, sa tak stáva čisto formálnou, upozorňujú. "Dovoľujeme si Vás preto požiadať, aby ste prehodnotili svoje rozhodnutie a akceptovali stanoviská predchádzajúceho aj terajšieho rektora UK a dekanov všetkých LF v SR, ktorí cítia zodpovednosť za úroveň vzdelávania budúcich lekárov, teda za úroveň zdravotnej starostlivosti o občanov SR v budúcnosti," vyzval rektor UK a dekani lekárskych fakúlt ministerku zdravotníctva.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, Univerzita Komenského v Bratislave
Zdroj: Webnoviny.sk - Viaceré požiadavky boli nad rámec legislatívy, reaguje ministerstvo na list rektora Univerzity Komenského © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

MOSKVA 5. februára (WebNoviny.sk) - Rusko do dvoch rokov vyvinie nové rakety stredného doletu odpaľované zo zeme. V utorok to v Moskve vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Rusko tak reaguje na to, že Spojené štáty v sobotu formálne odstúpili od Zmluvy o jadrových zbraniach stredného doletu (INF), ktorá vývoj takýchto rakiet zakazovala. USA argumentovali tým, že Rusko túto zmluvu aj tak už dlho porušuje. Šojgu v utorok vyhlásil, že to síce nebola pravda, no teraz, keď USA od zmluvy odstúpili, bude Rusko musieť začať vyvíjať zbrane, ktoré zmluva zakazovala.

Popierajú porušenie zmluvy

Odstúpenie USA od zmluvy INF nadobudne platnosť po šiestich mesiacoch od oznámenia, teda 2. augusta tohto roku. Ako v sobotu vyhlásil šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, Spojené štáty sa "neskutočne dlhý čas snažili zmluvu uchovať pri živote", ale Rusko "naďalej popiera, že jeho raketový systém, ktorý je s ňou v rozpore, túto zmluvu porušuje,". Postup Ruska podľa Pompea "ohrozil základné záujmy Spojených štátov a Spojené štáty už nemôžu byť naďalej obmedzované zmluvou, ktorú Rusko otvorene porušuje". Ruský prezident Vladimir Putin na oznámenie zo strany USA reagoval v sobotu s tým, že Rusko bude nasledovať príklad USA a od zmluvy odstúpi tiež. "Naši americkí partneri oznámili, že rušia svoju účasť na zmluve, a my ju rušíme tiež," povedal Putin. "Všetky naše návrhy v tejto oblasti sú tak ako doteraz na stole, dvere pre rokovania sú otvorené," dodal ruský prezident.

Rusko sa bude riadiť podľa USA

Putin vyhlásil, že po tomto obojstrannom kroku začne Rusko vyvíjať nové rakety stredného doletu, no dodal, že ich rozmiestni v európskej časti Ruska len vtedy, ak Američania rozmiestnia v Európe svoje rakety rovnakého typu. Zmluvu INF ešte v roku 1987 podpísali vtedajší sovietsky líder Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan. Zmluva zakazuje obom štátom vlastniť, vyrábať a testovať rakety odpaľované zo zeme s doletom od 500 do 5 500 kilometrov.

Viac k témam: rakety, Zmluva o jadrových zbraniach stredného doletu (INF)
Zdroj: Webnoviny.sk - Rusko reaguje na odstúpenie USA od zmluvy o jadrových zbraniach, o dva roky bude mať nové rakety © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Strana 1 z 7

Reklama