19. apríl 2024
Facebook
Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky k 6. februáru 2019 vybavil všetkých 92 sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy konaných 10. novembra 2018. Informuje o tom dnes ÚS v tlačovej správe, ktorú zverejnil Tomáš Senaj z kancelárie ústavného súdu. V 87 sťažnostiach boli navrhovateľmi fyzické osoby a v piatich sťažnostiach boli navrhovateľmi politické strany. Podľa tlačovej správy ústavný súd vybavil všetkých 92 sťažností v zákonnej 90-dňovej lehote. Priebežne informoval verejnosť o svojich rozhodnutiach v daných veciach prostredníctvom tlačových správ a v súlade s doterajšou praxou prináša aj súhrnné štatistické spracovanie konaní vo volebných veciach týkajúcich sa volieb do orgánov územnej samosprávy konaných 10. novembra 2018. Z celkového počtu 92 sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy ÚS o 61 sťažnostiach rozhodol 59 rozhodnutiami (nálezmi a uzneseniami) vrátane spojenia sťažností do jedného konania, ak sa týkali jednej obce a 31 sťažností vybavil odložením. Ústavný súd nálezom vyhlásil za neplatné voľby starostov obcí Svinia, Jánovce, Tichý Potok a Žehňa, primátora mesta Nemšová a poslancov Obecného zastupiteľstva obce Lipovec. Ústavný súd nálezom zrušil vcelku alebo zrušil v časti výsledok volieb starostu obcí Nandraž a Lysica a poslancov do Obecného zastupiteľstva obce Bunkovce. Ústavný súd nálezom zrušil vcelku alebo zrušil v časti rozhodnutie volebnej komisie a vyhlásil za zvoleného toho, kto bol riadne zvolený, v prípadoch volieb starostu obcí Dolný Harmanec a Čierny Brod, poslancov do Obecného zastupiteľstva obce Ondrejovce, poslancov do Obecného zastupiteľstva obce Stará Myjava a poslancov do Mestského zastupiteľstva mesta Tvrdošín.

Viac k témam: komunálne voľby 2018 na Slovensku, Ústavný súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Ústavný súd rozhodol o neplatnosti volieb niektorých starostov, vybavil všetky sťažnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

KYJEV 7. februára (WebNoviny.sk) - Ukrajinský parlament vo štvrtok odhlasoval zákaz účasti ruských občanov ako pozorovateľov pri nadchádzajúcich ukrajinských prezidentských voľbách. S týmto krokom vyjadril ešte pred hlasovaním parlamentu nesúhlas aj špeciálny vyslanec Spojených štátov pre Ukrajinu Kurt Volker, keď na Twitteri napísal, že Ukrajina potrebuje pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), bez ohľadu na to, či niektorí z nich pochádzajú z Ruska, "aby dokázala, že sa riadi demokratickými štandardmi". OBSE už poslala ukrajinským úradom zoznam pozorovateľov na prezidentské voľby, a sú na ňom aj dvaja občania Ruska. Prezidentské voľby na Ukrajine sa uskutočnia 31. marca. Ich najväčším favoritom je podľa prieskumov verejnej mienky populárny komik Volodymyr Zelenskij, až za ním nasledujú expremiérka Julija Tymošenková a súčasný prezident Petro Porošenko.

Viac k témam: Rusko, ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk - Ukrajinský parlament zakázal účasť ruských pozorovateľov na prezidentských voľbách © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 7. februára (WebNoviny.sk) - Poslanec NR SR za Most-Híd a kandidát na post ústavného sudcu bol vedomým spolupracovníkom ŠtB. Vyhlásil to poslanec NR SR a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v parlamentnej rozprave k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky. Matovič pripomenul, že na verejnom vypočutí kandidátov na post ústavných sudcov Kresák povedal, že bol sledovanou osobou, ale nikdy nespolupracoval vedome.

Má dôkaz z ÚPN

"Kresák bol preverovanou osobou, to priznal na verejnom vypočutí. Zabudol oznámiť, že bol aj vedomým spolupracovníkom ŠtB pod krycím menom ESTR," uviedol Matovič s tým, že má dôkaz z ÚPN, ktorý poskytol túto informáciu na základe infozákona. Podľa neho bol v spise vedený ako tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky. "Podľa mojich informácií, spis bol skartovaný. Ale takzvaný podzväzok existuje v archíve v Prahe, k tomu sa chceme dostať," dodal Matovič. "Nemali by sme umožniť Kresákovi, aby kandidoval. Po odbornej stránke je jeden z najlepších, ale mali by sme pozerať aj na morálku a zdá sa mi, že nám niečo zatajil," vyhlásil líder hnutia. Zároveň povedal, že existuje teoretická možnosť, že vedomá spolupráca bola v skutočnosti nevedomou, ale Kresák túto informáciu pri verejnom vypočutí zatajil.

Kresák odmieta obvinenie

Poslanec Peter Kresák odmieta tvrdenie Matoviča. Pre agentúru SITA sa vyjadril v krátkosti s tým, že v piatok vystúpi v pléne parlamentu a vec objasní. Ako dodal, má k dispozícii dokumenty, ktoré potvrdzujú, že slová lídra hnutia OĽaNO nie sú pravdou. Rokovanie dnešného dňa 40. schôdze sa skončilo tajnou voľbou člena Rady pre štátnu službu, členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, členov Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky a tiež voľbou člena Správnej rady Ústavu pamäti národa. O výsledku hlasovania bude predsedajúci schôdze informovať v úvode ôsmeho rokovacieho dňa, teda v piatok o deviatej hodine. Následne bude pokračovať rozprava k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Viac k témam: Národná rada SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Kresák podľa informácii Matoviča vedome spolupracoval s ŠtB, nechce ho za ústavného sudcu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BERLÍN 7. februára (WebNoviny.sk) - Nemecký protimonopolný úrad rozhodol, že spoločnosť Facebook prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť nemôže bez explicitného súhlasu používať údaje o klientoch zo svojich iných aplikácií pre cielenú reklamu na facebookových stránkach. Podľa štvrtkového rozhodnutia úradu totiž Facebook využíva svoje dominantné postavenie v rámci sociálnych médií. Spolkový protimonopolný úrad uviedol, že Facebook sa dopúšťa "vykorisťovateľského zneužívania". Núti užívateľov, aby súhlasili s tým, že zbiera údaje z iných služieb patriacich firme, ako sú WhatsApp a Instagram, a tiež z internetových stránok tretích strán. Ak rozhodnutie protimonopolného úradu nadobudne platnosť, Facebook bude musieť užívateľom umožniť, aby výslovne schválili, že údaje zbierané z iných zdrojov patriacich Facebooku a webových stránok tretích strán môžu byť priradené k ich účtom. Spoločnosť Facebook uviedla, že s rozhodnutím protimonopolného úradu nesúhlasí a odvolá sa proti nemu. Úrad podľa firmy svojím rozhodnutím podceňuje konkurenciu, ktorú pre Facebook predstavujú YouTube, Snapchat, Twitter a ďalšie firmy.

Viac k témam: facebook
Zdroj: Webnoviny.sk - Facebook sa v Nemecku dopúšťal „vykorisťovateľského zneužívania“, obmedzili mu využívanie dát © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

  • aktualizované 7. februára 18:59
ANKARA 7. februára (WebNoviny.sk) - Tureckí záchranári vytiahli z trosiek zrútenej osempodlažnej budovy ďalšie tri telá, čím počet mŕtvych stúpol na šesť. Naďallej pátrajú po ďalších možných obetiach nešťastia. Záchranári však zatiaľ neuviedli, koľko ľudí podľa nich mohlo ešte zostať pod troskami. Zatiaľ zachránili 13 zranených, medzi nimi je aj päťročné dievča. Budova sa zrútila v stredu vo štvrti Kartal na ázijskej strane mesta. Nešťastie neprežili najmenej tri osoby. Istanbulský guvernér Ali Yerlikaya vo štvrtok ráno oznámil, že traja zranení sú vo vážnom stave. Presný počet nezvestných nie je známy. V budove bolo štrnásť bytov so 43 registrovanými obyvateľmi. Príčina kolapsu domu je predmetom vyšetrovania. Úrady však tvrdia, že vrchné tri poschodia boli na budove postavené bez povolenia. Úrady po kolapse domu evakuovali sedem okolitých budov a jednej hrozí veľké riziko, že sa zrúti tiež. Záchranné práce museli trikrát prerušiť, pretože sa obávali, že budova spadne a zraní záchranárov, uviedol Yerlikaya.


Viac k témam: Istanbul, obete, zrútenie budovy
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Z trosiek zrútenej budovy v Istanbule zachránili päťročné dievčatko, počet mŕtvych stúpol © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 7. februára (WebNoviny.sk) - Parlament nebude hlasovať o vládnom návrhu o odoberaní akademických titulov. Oznámil to v rokovacej sále podpredseda NR SR za Most-Híd Béla Bugár s tým, že o tom rozhodol ústavnoprávny výbor. Dôvodom je, že neuplynula potrebná šesťmesačná lehota, počas ktorej nesmie byť prerokúvaný návrh v tej istej veci.

Navrhovaná výmena akademika za právnika

Návrh novely vysokoškolského zákona zveruje rozhodovanie o odobratí titulu do pôsobnosti vysokej školy, vzhľadom na princíp „kto udeľuje, ten odníma“, pričom za vysokú školu má konať rektor na návrh poradnej komisie. Rezort školstva sa pri tvorbe novely inšpiroval zákonom v Českej republike, kde má poradná komisia sedem členov - šesť členov menuje rektor spomedzi profesorov, docentov či ďalších odborníkov, siedmeho člena komisie menuje rektor z radov študentov vysokej školy. Ministerstvo školstva SR navrhuje vymeniť jedného akademika za právnika. Upravené sú aj dôvody pre odňatie tak, aby išlo o konkrétnejšie dôvody, na rozdiel od pomerne všeobecnej českej úpravy.

Odobratie titulu do desiatich rokov

Problematika odnímania titulov je podľa ministerstva školstva témou, ktorá dlhodobo rezonuje vo verejnosti. V tejto oblasti je preto podľa rezortu potrebné sa vysporiadať s niekoľkými otázkami, najmä čo odnímať, za akých okolností odnímať, kto má rozhodovať v prvom stupni aj v druhom stupni, do akého času od absolvovania štúdia/udelenia titulu je možné rozhodovať a aké majú byť následky rozhodnutia. Titul by bolo možné odobrať napríklad v prípade, ak bol absolvent právoplatne odsúdený v súvislosti so záverečnou vysokoškolskou prácou za trestný čin vydierania, nátlaku, porušenia autorských práv či falšovanie. Dôvodom môže byť aj to, ak bola práca vypracovaná inou osobou. Titul by bolo možné odobrať do desiatich rokov odo dňa riadneho skončenia štúdia. Dňom doručenia písomného oznámenia ministerstvu školstva dotknutá osoba stráca príslušný titul. Parlament nebude z rovnakého dôvodu hlasovať ani o návrhoch opozičných strán ĽSNS a OĽaNO o zmenách v zákone o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky.

Viac k témam: akademický titul, Národná rada SR, školstvo, vysoké školy
Zdroj: Webnoviny.sk - Poslanci nebudú hlasovať o odoberaní akademických titulov, neuplynula potrebná lehota © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Trest osem mesiacov odňatia slobody nepodmienečne za marenie výkonu úradného rozhodnutia potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 26-ročného Mária Suchého z Novej Bane. Skutok spáchal recidivista Mário tým, že ignoroval výzvu súdu na nástup do výkonu trestu a vyhovoril sa na to, že nemá občiansky preukaz.

Dosť času na vybavenie dokladu

Suchého odsúdili na dva roky nepodmienečne za zneužívanie platobnej karty v súbehu s krádežou. V decembri 2017 prevzal výzvu súdu, aby do výkonu trestu nastúpil 29. januára 2018. Suchý to ignoroval a tvrdil, že bol už aj zbalený, ale práve v ten deň musel ísť vybaviť na políciu nový občiansky preukaz, keďže bez toho ho do väzenia nezoberú. V minulosti osemkrát súdne trestaný Suchý tým spáchal prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Treba tiež dodať, že na výhovorku o vybavovaní nového občianskeho preukazu mu „neskočil“ tak prvostupňový, ako ani odvolací súd. Suchý mal totiž dosť času si doklad vybaviť, pretože výzvu súdu dostal viac ako mesiac pred nástupom.

Bol viackrát trestaný

Nehovoriac o tom, že stratu občianskeho oznámil už v septembri 2017. Na príkaz súdu 2. februára polícia Suchého do väzenia priviedla. Doteraz bol Suchý trestaný za vydieranie, ublíženie na zdraví, krádež, poškodzovanie cudzej veci a iné. Podľa súdu je to páchateľ, ktorý sa trestnej činnosti dopúšťa úmyselne a uložené tresty neviedli k náprave. Navyše aktuálny prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia spáchal v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia z ostatného výkonu trestu.

Viac k témam: Krajský súd Banská Bystrica, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk - Recidivista Mário nenastúpil do výkonu trestu, vyhováral sa na stratený občiansky preukaz © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Príprava budúceho európskeho rozpočtu, 30. výročie boja za slobodu a demokraciu v Nemecku a krajinách Vyšehradskej štvorky, spoločný projekt týkajúci sa migrácie či budúcnosť Európskej únie po májových eurovoľbách boli hlavné témy štvrtkového summitu premiérov Visegrádskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Bratislave. Lídri zároveň prijali spoločnú deklaráciu, ktorou si pripomínajú zmeny z roku 1989 a avizujú v nej odhodlanie pokračovať v eurointegračných snahách a transatlantickom smerovaní.

Zhoda na projekte migrácie

Ako na úvod tlačovej konferencie po skončení rokovania povedal hostiteľ summitu premiér Peter Pellegrini, Nemecko, Slovensko, Česko, Poľsko aj Maďarsko majú za sebou úspešnú cestu, aj keď nie vždy priamočiaru. Premiéri našli zhodu na spoločnom projekte týkajúcom sa migrácie. Práve krajiny Visegrádu boli podľa analytikov počas migračnej krízy v roku 2015 v protiklade s Berlínom. Vo štvrtok Pellegrini informoval, že spoločne pripravia projekt v Maroku tak, aby pomohol riešiť príčiny migrácie. „Nastúpi kolo expertných rokovaní. Do niekoľkých týždňoch predstavíme, koľko prostriedkov vložíme do projektu aj presný spôsob, ako bude projekt vyzerať,“ povedal šéf slovenskej vlády.

Budúcnosť automobilového priemyslu

„Viem, že sme možno nie úplne najlepšie zvládali veci ako utečeneckú krízu, ale to, že prijímame spoločný projekt je pre mňa dôkaz, že chceme postupovať spoločne aj v tejto otázke,“ dodala nemecká kancelárka. Hospodárske vzťahy, priemysel a budúcnosť priemyslu, napríklad automobilového, boli ďalšou z tém rokovaní. Merkelová ocenila nízku nezamestnanosť, pomerne nízku zadlženosť a konkurencieschopnosť tohto regiónu. Pripomenula však, že všetci sa musíme venovať budúcnosti, ktorá patrí digitalizácii. Zobraziť fotogalériu k článku:
Angela Merkelová v Bratislave V tomto kontexte spomenula aj to, že hoci je na Slovensku silný automobilový priemysel, treba sa pripraviť na novú éru, v ktorej budú bežné napríklad autonómne autá, teda autá, nad ktorými nebude mať človek plnú kontrolu. Potvrdila, že so všetkými krajinami vo visegrádskom regióne má Nemecko silnú obchodnú výmenu, z čoho občania jasne profitujú.

Európska komisia sa zmení

V bloku o budúcnosti Európskej únie sa lídri venovali eurovoľbám aj príprave viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027. Zhodli sa na zachovaní peňazí na stieranie regionálnych rozdielov (kohézia). Žiadajú menej byrokracie a väčšiu flexibilitu pri využívaní peňazí. Berlín aj Vyšehrad sa hlásia k slobodnému trhu a sú za uzatváranie nových obchodných dohôd, teda sa vymedzili voči protekcionizmu. Český premiér Andrej Babiš pripomenul, že voľbami do Európskeho parlamentu sa nezmení len štrasburské plénum, ale aj Európska komisia. Praje si, aby viac načúvala členským krajinám a bola menej spolitizovaná. Maďarský premiér Viktor Orbán dodal, že hoci teraz nikto nevie, ako bude o pár týždňov EÚ vyzerať, nemá pochybnosti, že bude rozhodne iná ako doteraz. Babiš sa vo svojom vystúpení prihovoril za silnejší schengenský priestor. Chce, aby doň patrili aj krajiny, ktoré už dlhší čas spĺňajú kritéria. Na prijatie do schengenu čaká Bulharsko a Rumunsko. Orbán sa zase zamyslel nad tým, ktoré krajiny v súčasnosti možno onačiť za európske jadro. Podľa jeho názoru tam patria krajiny, ktoré zabezpečujú prosperitu Únie, kam určite patrí Nemecko, ale takisto aj V4.

NATO a Spojené štáty americké

Jednou z tém rokovania bola aj obrana v súvislosti s členstvom krajín v Severoatlantickej aliancii (NATO). Poľský premiér Mateusz Morawiecki hovoril aj o vzťahoch s USA, vyzdvihol, že práve Washington a Brusel sú tradičnými piliermi demokracie. Maďarský premiér Orbán avizoval, že počas budúcotýždňovej návštevy amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea v Budapešti budú hovoriť o vojenských a bezpečnostných otázkach. Následne by mal v utorok zavítať šéf americkej diplomacie aj na Slovensko. Podľa premiéra Pellegriniho sú všetci lídri, ktorí sa zúčastnili na štvrtkovom summite, jednotní v snahe vybudovať silnú, bezpečnú, konkurencieschopnú a zjednotenú Európsku úniu. Spoločenstvo však musí pokračovať v reformách týkajúcich sa obrany, dobudovania eurozóny či funkčnosti schengenského priestoru. Takisto sa zhodli na tom, že rokovanie bolo konštruktívne a priateľské.

Viac k témam: nemecká kancelárka, V4 Vyšehradská štvorka
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Premiéri V4 sa s Merkelovou zhodli v téme migrácie, hovorili aj o eurovoľbách a obrane © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 7. februára (WebNoviny.sk) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta tvrdenia, že by sa Nemecko po výstavbe plynovodu Nord Stream 2 stalo závislé od ruského zemného plynu.

Na projekt sú rôzne názory

Skonštatovala to po štvrtkovom rokovaní s premiérmi Visegrádskej štvorky (V4) v Bratislave. Kancelárka vníma, že na tento plynovodný projekt sú rôzne názory, ju však zaujímajú v tejto veci hlavne dve otázky. "Po prvé, či vieme zabezpečiť, aby Ukrajina zostala naďalej tranzitnou krajinou ruského plynu do Európy. Je to dôležité pre Ukrajinu a aj my sa za to zasadzujeme. Vždy o tom hovorím aj s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Na tomto bode pracujeme. Po druhé, či vieme zabezpečiť, aby sme sa nedostali do závislosti od Ruska. Vieme, ak budeme zároveň diverzifikovať svoje zdroje. Nemecko si chce napríklad vybudovať terminály na LNG (skvapalnený) plyn,“ povedala Merkelová. Kancelárka zdôraznila, že Nemecko za žiadnych okolností nechce byť závislé iba od ruského plynu. „Treba si však uvedomiť, že Rusko už počas studenej vojny bolo zdrojom zemného plynu a naďalej bude, bez toho, aby sme sa dostali do nejakej jednostrannej závislosti,“ konštatovala Merkelová.

Plán odmietajú USA

Plynovod Nord Stream 2 má dopĺňať už existujúci plynovod, ktorý priamo cez Baltské more spája Rusko s Nemeckom. Zdvojnásobí sa tak objem plynu, ktorý Rusko môže dodávať do Nemecka a pritom obchádzať tranzitné stredoeurópske krajiny. S týmto plánom nesúhlasia východní susedia Nemecka a odmietajú ho aj USA. Ruský prezident Vladimir Putin naznačuje, že nesúhlas USA s týmto plynovodom pramení z túžby prezidenta Donalda Trumpa podporiť export amerického skvapalneného zemného plynu.

Viac k témam: Európska únia, Nemecko, plynovod Nord Stream II., USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Nemecko sa podľa Merkelovej nestane závislé od plynu z Ruska ani po vybudovaní Nord Stream 2 © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Trest dva roky odňatia slobody podmienečne za lúpež potvrdil vo štvrtok odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 16-ročného školáka Erika z Tornale, ktorý pod hrozbou násilia zobral mladšiemu spolužiakovi viac ako tri eurá v minciach.

Známy bitkár

Erik bol v Základnej škole Ferencza Kazinczyho v Tornali známy ako arogantný, násilný a schopný pobiť sa s hocikým. Preto keď pristavil pred školským bufetom o tri a pol roka mladšieho a fyzicky slabšieho menovca s tým, aby mu dal peniaze, ten mu z obáv dal najprv pár drobných. Erik však chcel viac. Opakovane požadoval ďalšie peniaze, hrozil, že mu zoberie celú peňaženku. Erik sa bál o peňaženku, lebo v nej mal aj preukaz na cestu autobusom, a tak lupičovi dal najmenej tri eurá v minciach.

Išlo len o "pôžičku"

Tým Erik spáchal zločin lúpeže na dieťati ako chránenej osobe. Za to mu Okresný súd v Revúcej vymeral dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na rovnako dlhý čas. Proti verdiktu sa odvolal obžalovaný s tvrdením, že išlo o „pôžičku“ a voči mladšiemu spolužiakovi nepoužil násilie. Doteraz však peniaze, ktoré obeť mala na stravu, nevrátil. Krajský súd jeho dôvody neakceptoval a prvostupňový verdikt potvrdil. Odsúdený Erik sa na odvolacom konaní nezúčastnil. Zaujímavosťou je, že podľa hodnotenia školy ide o konfliktný typ žiaka s veľkým počtom neospravedlnených hodín. Podľa úradu sociálnej starostlivosti do rozporu so zákonom prišiel Erik už v roku 2013. Vtedy s komplicom olúpili o dva roky mladšieho chlapca o nákup, pričom Erik ho aj fyzicky napadol. Vtedy sa zistilo, že bol pod vplyvom drog. Trestné stíhanie Erika polícia pre jeho nízky vek odložila, mal iba jedenásť rokov.

Viac k témam: Krajský súd Banská Bystrica, podmienečný trest, vyhrážanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Školák Erik sa vyhrážal spolužiakovi a vzal mu viac ako tri eurá, prípad sa dostal na súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Strana 1 z 6

Reklama