20. apríl 2024
Facebook

MADRID 8. februára (WebNoviny.sk) - Španielska vláda v piatok oznámila, že prerušuje rokovania s predstaviteľmi Katalánska o budúcnosti tohto regiónu.

Iniciatíva španielskej vlády

Ako oznámila podpredsedníčka španielskej vlády Carmen Calvo, predstavitelia Katalánska naďalej trvajú na uskutočnení referenda o budúcnosti Katalánska, čo podľa Madridu nie je prípustné a preto ďalšie rokovania medzi centrálnou vládou a predstaviteľmi tohto španielskeho regiónu nie sú možné. Predstavitelia Katalánska na to reagovali s tým, že oni sú ďalším rokovaniam otvorení a prerušenie rokovaní je iniciatívou španielskej centrálnej vlády. Tá podľa jej podpredsedníčky Carmen Calvo núkala Kataláncom iné spôsoby riešenia situácie, okrem iného aj zvýšenie finančnej pomoci ich regiónu, tí to však odmietli a naďalej trvajú na referende.

Brutálny zákrok Španielska

Situácia okolo Katalánska sa môže v najbližšom čase ešte viac radikalizovať najmä preto, že už o niekoľko dní sa začínajú dlho očakávané súdne procesy s katalánskymi predstaviteľmi, ktorých Madrid pozatýkal po - z pohľadu španielskej vlády - nelegálnom referende o katalánskej samostatnosti z roku 2017. Španielsko vtedy proti referendu brutálne zakročilo, pozatýkalo takmer celú katalánsku politickú špičku a s nečakanou razanciou zasiahlo aj proti účastníkom referenda a občanom v uliciach.

Viac k témam: referendum o budúcnosti Katalánska, rokovania
Zdroj: Webnoviny.sk - Katalánsko trvá na uskutočnení referenda, španielska vláda to nepripúšťa a prerušila rokovania © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

MOGADIŠO 8. februára (WebNoviny.sk) - Pätnástich bojovníkov extrémistickej skupiny aš-Šabáb v Somálsku zabili cielené letecké údery americkej armády. Veliteľstvo amerických ozbrojených síl v Afrike uviedlo, že údery uskutočnilo na juhu krajiny v okolí mesta Gandarshe v stredu a v okolí mesta Bariire vo štvrtok. Podľa vyhlásenia armády neboli zranení žiadni civilisti. Extrémistická organizácia aš-Šabáb, ktorá je napojená na al-Kájdu, v minulosti kontrolovala rozsiahle oblasti Somálska. Silám Africkej únie sa podarilo vytlačiť ju z veľkých miest, aš-Šabáb však pokračuje v útokoch v Somálsku aj v susednej Keni.

Viac k témam: al-Káida, islamistická skupina Aš-Šabáb, letecký útok
Zdroj: Webnoviny.sk - Pri amerických leteckých úderoch zomrelo 15 bojovníkov extrémistickej skupiny aš-Šabáb © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

Prezidentské voľby na Ukrajine sa uskutočnia 31. marca. Ich najväčším favoritom je podľa prieskumov verejnej mienky populárny komik Volodymyr Zelenskij, ktorý má 21,9-percentnú podporu. Až za ním nasledujú expremiérka Julija Tymošenková s 19,2 percentami a súčasný prezident Petro Porošenko, ktorému by dalo hlas 14,8 percent voličov.

Viac k témam: kandidáti, prezidentské voľby
Zdroj: Webnoviny.sk - O post ukrajinského prezidenta sa uchádza 44 kandidátov, najväčším favoritom je komik Zelenskij © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRUSEL 8. februára (WebNoviny.sk) - Zástupcovia členských krajín Európskej únie odsúhlasili sprísnenie regulácie kontroverzného plynovodu z Ruska do Nemecka, ale rozhodli sa, že neschvália plány, ktoré by mohli ohroziť dokončenie plynovodu Nord Stream 2.

Francúzsko-nemecký kompromis

EÚ chce, aby pre plynovody smerujúce do bloku platili jej energetické pravidlá. Nakoniec zástupcovia krajín EÚ v Bruseli údajne odsúhlasili francúzsko-nemecký kompromis, ktorý znamená, že Nemecko môže zostať hlavným vyjednávačom o projekte Nord Stream 2. Informuje o tom portál bbc.com. Rusko v súčasnosti pokrýva zhruba 40 % dodávok plynu do EÚ. Prioritou pre EÚ je zvýšiť hospodársku súťaž a tiež chce, aby sa na Nord Stream 2 vzťahovali vnútorné pravidlá únie o transparentnosti a o oddelení vlastníctva plynovodu od dodávateľa plynu. Poľsko varuje, že Rusko by mohlo Nord Stream 2 využiť na poškodenie energetickej bezpečnosti Európy.

Nechcú byť závislí od Ruska

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa snaží ubezpečiť štáty strednej a východnej Európy, že plynovod nespôsobí, že Nemecko bude závislé od ruskej energie. "Nemecko rozšíri svoju sieť terminálov na skvapalnený zemný plyn. Znamená to, že pokiaľ ide o plyn, nechceme byť vôbec závislí iba od Ruska," vyhlásila. Práca na 1 225 kilometrov dlhom plynovode Nord Stream 2 cez Baltské more je už v pokročilom štádiu a dokončený má byť do konca roku 2019. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Viac k témam: Európska únia, plynovod s Ruskom Nord Stream 2
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska únia chce sprísniť reguláciu plynovodu Nord Stream 2, ale nechce ohroziť jeho dokončenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BUKUREŠŤ 8. februára (WebNoviny.sk) - Ku krajinám, ktoré uznávajú za dočasného prezidenta Venezuely doterajšieho opozičného lídra Juana Guaidóa, sa v piatok pripojilo aj Rumunsko. Rozhodnutie krajiny oznámil prezident Klaus Iohannis.

Žiadajú nové voľby

Zároveň si neodpustil kritiku rumunskej vlády za to, že sa nepripojila už k hromadnému uznaniu Guaidóa dvanástimi členskými krajinami EÚ, ktoré toto rozhodnutie oznámili v pondelok. Podľa Iohannisa Rumunsko, keďže momentálne predsedá Európskej únii, musí byť v takýchto otázkach pružnejšie. Dvanásť krajín EÚ vrátane Nemecka, Španielska, Francúzska a Veľkej Británie dalo najprv ultimátum venezuelskému prezidentovi Nicólasovi Madurovi, aby do nedele vyhlásil v krajine nové voľby.

Madura podporuje Rusko aj Irán

Keďže to nespravil, v pondelok uznali za dočasného prezidenta krajiny Guaidóa. Toho už predtým uznali za dočasnú hlavu krajiny Spojené štáty, Kanada a veľká väčšina krajín Latinskej Ameriky. Naopak, prezidenta Madura, ktorý je podľa Guaidóa nelegitímny, naďalej podporujú vo funkcii Rusko, Čína, Turecko aj Irán. Rusko dokonca tvrdí, že snaha o prebratie moci Guaidóom je vopred pripravenou akciou, ktorú zosnovali Spojené štáty.

Viac k témam: Európska únia, Venezuela
Zdroj: Webnoviny.sk - Prezident Iohannis vyjadril podporu Guaidóovi a neodpustil si kritiku na adresu vlády Rumunska © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

Ako vyplýva z piatkovej tlačovej informácie ÚS, ústavný súd zrušil viaceré uznesenia úradu špeciálnej prokuratúry vrátane príkazu na zaistenie peňažných prostriedkov a vec vracia Úradu špeciálnej prokuratúry GP na ďalšie konanie. Štátna spoločnosť MH Manažment, právny pokračovateľ Fondu národného majetku, zaplatila faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži o Vodnej elektrárni Gabčíkovo (VEG), ale s výhradou, takže ho súčasne štát žaloval. Bžán by mal dostať 17 miliónov eur, no už nejakú časť mal zaplatenú. Peniaze vo výške okolo 12,5 milióna eur na účet advokátskej kancelárie odišli, ale na základe podania žaloby ich zablokovali orgány činné v trestnom konaní.

Viac k témam: Úrad špeciálnej prokuratúry, Ústavný súd Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk - Špeciálna prokuratúra porušila práva advokáta Bžána, rozhodol ústavný súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 8. februára 2019 (WBN/PR) - Najočakávanejší muzikál roku 2019 má za sebou svoju premiéru. Javisko Divadla Hybernia v Prahe ovládol v stredu 6. februára hviezdne obsadený Galileo a divákov, rovnako ako pred šestnástimi rokmi, nadchol. V hlavných úlohách zažiarili aj slovenskí herci. Okrem Dušana Kollára v úlohe pápeža Mafea sa divákom premiéry predstavili Janek Ledecký, Sabina Laurinová, Ivana Chýlková, Josef Vojtek, Petr Kolář, Mojmír Maděrič a Ivan Vodochodský. Celý tento ambiciózny projekt spája osoba Janka Ledeckého. Spevák študoval historické pramene a životopisy. "Keď som si všetky informácie potom zoradil na papier, tak sa to písalo úplne samo," opisuje. Postavám dokázal vdýchnuť život, čo potvrdzujú aj jeho kolegovia. "Muzikály Janka Ledeckého sú pre mňa výnimočné už tým, že prinášajú nádherné témy a zároveň skvelú hudbu so skvelými básnickými textami, ktoré sú nadčasové," hovorí Sabina Laurinová, ktorá v muzikáli hrá Galileovho lásku Miu. Divákov hneď od začiatku zaujala veľkolepo poňatá scéna. Na tej nechýbali vežové konštrukcie, dlhé schodiská či živé antické sochy. Dostať pod jednu strechu také množstvo hviezd bolo organizačne veľmi náročné, ale takú príležitosť si nemohol nechať nikto ujsť. Väčšine umelcov naskakovali texty aj po šestnástich rokoch takmer okamžite  a hviezdna zostava sa rýchlo zladila. "Je to klasické deja-vu. Alebo ako vstúpiť do tej istej rieky, ale na inom mieste. Všetci sme sa zhodli, že nám pripadá, ako by tá derniéra bola predvčerom. Takú pozitívnu energiu, ktorá sa zrodila v divadle Hybernia už pri prvej skúške, som ešte nezažil, "opisuje Janek Ledecký. Ledecký je síce autorom muzikálu, ale režisérske kreslo prenechal Šimonovi Cabanaovi. Nedochádzalo na pľaci k dohadom a hádkam? "Spomínam na proces vzniku, kedy to hocikedy vyzeralo, ako že predstavenie má dvoch režisérov. Ale boli sme v súlade a vzájomne sme sa doplňovali. Ja navyše v pozícii scénografa som mal aj technickú zložku predstavenia na starosti a Janek - znalý všetkých historických súvislostí - fungoval pre hercov skvele aj ako dramaturg. Je to radostné stretnutie a poznanie, že aj napriek toľkým rokom, o ktoré sme starší, sme pokojnejší, múdrejší a zrelí ako víno, " opisuje Caban. Na muzikál starostlivo trénovala aj Ivana Chýlková. Tá si spievala už od rána všemožné melódie a tešila sa na svojich kolegov, s ktorými si divadelný zážitok rada zopakuje. "Jankovi sa ten muzikál veľmi podaril, urobil nadčasovú vec. Priestor na javisku dáva obrovskú výšku a hĺbku. Hudba nádherne plynie a je to strhujúce, "opisuje. Muzikál je výnimočným umeleckým zážitkom a svedčí o tom aj to, že vstupenky miznú raketovou rýchlosťou. "Keď som pozerala, ako sa predávajú lístky, tak už sú skoro vypredané," dodáva herečka. V muzikáli sa zišli tí najlepší z najlepších a alternácie sa riešia podľa ich pracovného nasadenia. "Výhodou je, že všetky alternácie sú takzvane áčkové. Takže ja sa teším, ako si to postupne odohráme vo všetkých mysliteľných kombináciách. Navyše sa jedná o bezkonkurenčne najhviezdnejší muzikál u nás. A nikto tam nie je obsadený len kvôli menu, ale preto, že jeho interpretácia je tvorivá a pre vyznenie muzikálu zásadná, "prezrádza Ledecký. Aj keď ide o závažnú tému boja jednotlivca za pravdu, tak sa tvorcom podarilo vyrozprávať Galileov príbeh v ľahko nadsadenom tóne. A dôjde aj na hŕbu vtipných momentov. Divák si odnesie krásny príbeh o láske, odvahe a statočnosti. A tiež posolstvo o tom, že aj jednotlivec dokáže zmeniť svet. "Muzikál Galileo je krásnym príbehom o sile jednotlivca, ktorý sa napriek nepriazni doby a celej spoločnosti nevzdáva a do poslednej chvíle bojuje za svoje presvedčenie. Som vďačný všetkým jeho tvorcom za umelecké dielo, ktoré významne obohatí repertoár Hybernie, " povedal po premiére majiteľ divadla a podporovateľ umenia Milan Fiľo. A že premiéra bola veľká udalosť, potvrdzuje aj účasť významných osobností zo sveta kultúry, vedy, politiky a priemyslu.



Viac k témam: Divadlo Hybernia, Galileo, hybernia
Zdroj: Webnoviny.sk - Galileo otriasol muzikálovou scénou © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

TEHERÁN 8. februára (WebNoviny.sk) - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v piatok obhajoval používanie hesla "Smrť Amerike", ktoré tradične skandujú účastníci protiamerických demonštrácií v Iráne a je súčasťou ideológie iránskeho režimu. Podľa Chameneího Irán toto heslo bude používať aj naďalej. Najvyšší iránsky duchovný vodca však vysvetlil, že tí, ktorí toto heslo používajú, neprajú smrť všetkým Američanom, ale len ich politickému vedeniu. "Znamená to smrť americkým lídrom, smrť Trumpovi a (Trumpovmu poradcovi pre národnú bezpečnosť - pozn. SITA) Johnovi Boltonovi a (ministrovi zahraničných vecí Mikeovi - pozn. SITA) Pompeovi," povedal Chameneí. "Neprestaneme používať ´Smrť Amerike´, kým sa USA neprestanú správať zákerne," dodal. Chameneí podľa všetkého reagoval na tohtotýždňový Trumpov prejav o stave únie, v ktorom okrem iného povedal, že Spojené štáty "nebudú zatvárať oči pred režimom, ktorý skanduje ´Smrť Amerike´".

Viac k témam: USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Heslo „Smrť Amerike“ je namierené proti trom politikom, vyhlásil iránsky duchovný vodca © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 8. februára (WebNoviny.sk) - Rozvoj bilaterálnych vzťahov, kórejské investície na Slovensku, spolupráca vo formáte V4 + Kórea, ale aj situácia na Kórejskom polostrove boli hlavné témy rozhovoru ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a veľvyslanca Kórejskej republiky na Slovensku Chung Byung Hwa na jeho nástupnej návšteve v súvislosti so začiatkom jeho diplomatickej misie na Slovensku. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Najvýznamnejší ázijský investor na Slovensku

Partneri s uspokojením skonštatovali pozitívny rozvoj v bilaterálnych vzťahoch, ktoré sú bez otvorených otázok, ako aj vysokú frekvenciu vzájomných kontaktov, príkladom čoho je historicky prvá oficiálna návšteva prezidenta Andreja Kisku v Kórejskej republike v apríli 2018. Lajčák uviedol, že Kórea je najvýznamnejším ázijským investorom na Slovensku, keďže tu pôsobí viac ako sto kórejských spoločností a dodal, že vzájomnú hospodársku spoluprácu je potrebné pretaviť aj do ďalších oblastí vrátane spolupráce v moderných technológiách, IT, vede a inováciách. S cieľom podporiť rozvoj vzájomných obchodno-hospodárskych vzťahov sa v novembri minulého roku uskutočnilo v Soule prvé zasadnutie Medzivládnej zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu zamerané na obchodnú kooperáciu, investície, priemysel, najmä automobilový, dopravu, výskum a vývoj.

Možné spoločné aktivity

Minister s veľvyslancom prediskutovali aj možné spoločné aktivity na vysokej úrovni, vrátane spolupráce vo formáte V4 + Kórea, strategického partnerstva EÚ s Kórejskou republikou, ako aj kooperácie Slovenska a Kórejskej republiky v oblasti podpory kandidatúr na pôde medzinárodných organizácií. Veľvyslanec Chung Byung Hwa ocenil aktívne angažovanie sa Slovenska v multilaterálnej oblasti vo viacerých organizáciách - OBSE, OECD, EÚ, OSN a informoval o aktuálnom vývoji situácie na Kórejskom polostrove. Lajčák zase ocenil úlohu Kórejskej republiky a úsilie prezidenta Moon Jae-ina o diplomatické riešenie vzťahov medzi juhokórejským Soulom a severokórejským Pchjongjangom.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Spolupráca Slovenska a Kórejskej republiky by sa mohla rozšíriť nielen do vedy, tvrdí minister Lajčák © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

  • aktualizované 8. februára 14:46
BRATISLAVA 8. februára (WebNoviny.sk) - Poslanec NR SR za Most-Híd a kandidát na post ústavného sudcu Peter Kresák nikdy nespolupracoval s rozviedkou. Uviedol to na piatkovej tlačovej besede Kresák a ako dôkaz sú podľa neho údaje z jeho cestovného pasu. Zároveň Kresák vylúčil, že by podpísal spoluprácu s ŠtB. Reagoval tak na vyhlásenia poslanca NR SR a lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča, ktorý vo štvrtok v parlamentnej rozprave k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky uviedol, že Kresák bol vedomým spolupracovníkom ŠtB.

Informácie o študijnom pobyte

Ako Kresák priblížil, v roku 1988 ako študent právnickej fakulty dostal možnosť cez štipendium vycestovať na právnickú fakultu v štáte Virginia na sedemmesačný pobyt. Na pobyt vycestoval 5. januára 1988. "Je skutočnosť, že koncom roka 1987 ma opakovane vyhľadali osoby, ktoré sa predstavili ako zamestnanci federálneho ministerstva zahraničných vecí," povedal Kresák a dodal, že prišli s tým, že majú informácie o jeho študijnom pobyte. "Chceli ma varovať pred rizikami spojených s mojím pobytom v Spojených štátoch," priblížil. Povedali mu, že ak by potreboval pomoc, má sa obrátiť na ambasádu vo Washingtone. "Nemal som dôvod povedať, že tak neurobím v prípade potreby. Túto možnosť som počas pobytu ani raz nevyužil, nežiadal som o pomoc ambasádu," vyhlásil. Zároveň povedal, že nemal pocit, že by šlo o spoluprácu s rozviedkou, že by ho chceli tlačiť do takejto činnosti. "Až v roku 1992 som sa dozvedel, že som bol vedený ako záujmová osoba ŠtB," uviedol.

Pas s americkými a kanadskými vízami

Kresák pripomenul, že na vypočutí kandidátov na ústavných sudcov sa ho poslanec za SNS Tibor Bernaťák pýtal, či spolupracoval v minulosti s ŠtB. "Dostal som sa k informáciám, že v roku 1988, počas pobytu v USA, rozviedka podala návrh na moje zaevidovanie ako spolupracovníka," povedal v piatok Kresák. Ako dôkaz má cestovný pas s americkými a kanadskými vízami. Kanadské víza mu platili len do 7. januára 1988 a preto musel vycestovať, kým platili, keďže let bol vtedy možný len s medzipristátím v Kanade. Eštebáci podľa neho písali lži, že vlastní auto, majetok, ktoré nikdy v skutočnosti nevlastnil. Rovnako písali o jeho štúdiu na Harvarde a na Berkley, kde v skutočnosti nebol. Rovnako v spise mali uvedené stretnutia príslušníkov ŠtB s Kresákom na československom území v čase, keď bol na štúdiu vo Virgínii. "Ide zjavne o nepravdivé údaje. Spis bol založený na základe nepravdy," povedal. Podľa neho však Ústav pamäti národa nevyhodnocuje pravdivosť údajov, ktorými disponuje. "Je mojou povinnosťou uviesť skutočnosti, ktoré s tým súvisia, s odstupom 32 rokov a dokazovať veci, ktoré sa nestali," povedal.

Časť výdavkov v dolároch

Matovič v piatok uviedol, že Kresáka usvedčujú dokumenty zo spisu, ktorý je vedený v Ústave pamäti národa (ÚPN). Líder hnutia OĽaNO si spis vyžiadal a je v ňom podľa neho okrem iného uvedené , že značná časť spisu bola ešte v decembri 1989 skartovaná. Matovič doplnil, že doklady, ktorými argumentoval dnes Kresák, pochádzajú z pražských archívov, kde bolo celkovo vedených 133 strán. Matovič tvrdí, že súčasťou spisu boli aj výdavky vtedajšieho agenta štátnej bezpečnosti Kresáka, ktoré boli vynaložené na stretnutia s informátormi. Časť z nich je vedená v dolároch, čo podľa Matoviča dokazuje, že Kresák spolupracoval vedome aj v Spojených štátoch amerických, kde v osemdesiatych rokoch minulého storočia študoval. Kresák obvinenia odmieta s tým, že vedome s ŠtB nespolupracoval. "Ešte 7. decembra v roku 1989 bola značná časť spisu skartovaná. Pána Kresáka však usvedčujú dokumenty, ktoré sú z Prahy, a ktorými sa snažil vyvrátiť tieto podozrenia. Tie totiž majú očíslované strany a neexistuje, že si ŠtB viedla 133 strán len tak. Kresák vedome spolupracoval," uviedol Matovič. "Súčasťou dokumentov sú aj výdavky, ktoré boli evidované na stretnutia s informátormi alebo dôstojníkmi. Dávam preto rečnícku otázku, kde sa 22. marca 1988 v Československu dalo platiť dolármi? Nikde, Kresák spolupracoval vedome aj počas svojho pobytu v Spojených štátoch amerických. Nesmieme dovoliť, aby sa bývalí agenti tejto nebezpečnej organizácie dostali na Ústavný súd SR," dodal.

Dokumenty z Prahy

Matovič prisľúbil novinárom predložiť spis, ktorý si vyžiadal z ÚPN a tiež dokumenty z Prahy, ktoré bude mať k dispozícii v pondelok na budúci týždeň. "Kresák bol preverovanou osobou, to priznal na verejnom vypočutí. Zabudol oznámiť, že bol aj vedomým spolupracovníkom ŠtB pod krycím menom ESTR," uviedol Matovič s tým, že má dôkaz z ÚPN, ktorý poskytol túto informáciu na základe infozákona. Podľa neho bol v spise vedený ako tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky. "Podľa mojich informácií spis bol skartovaný. Ale takzvaný podzväzok existuje v archíve v Prahe, k tomu sa chceme dostať," dodal Matovič. "Nemali by sme umožniť Kresákovi, aby kandidoval. Po odbornej stránke je jeden z najlepších, ale mali by sme pozerať aj na morálku a zdá sa mi, že nám niečo zatajil," vyhlásil líder hnutia. Zároveň povedal, že existuje teoretická možnosť, že vedomá spolupráca bola v skutočnosti nevedomou, ale Kresák túto informáciu pri verejnom vypočutí zatajil.

Viac k témam: Národná rada SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ŠtB Štátna bezpečnosť, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Kresák sa ohradil voči tvrdeniam Matoviča o ŠtB, ako dôkaz predložil dokumenty © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Strana 1 z 6

Reklama