19. apríl 2024
Facebook

JERUZALEM 10. apríla (WebNoviny.sk) - Izraelský prezident Reuven Rivlin v stredu oznámil, že budúci týždeň sa začne postupne stretávať s lídrami strán, ktoré sa v utorňajších voľbách dostali do parlamentu.

V záujme transparentnosti

Na základe týchto rozhovor potom poverí jedného z nich zostavením budúcej vládnej koalície. Väčšinou táto voľba padne na predsedu víťaznej strany, prípadne toho politika, ktorý má najväčšiu šancu zostaviť stabilnú koalíciu. Poverený politik má potom na zostavenie vlády 42 dní. Úplnou novinkou bude v tomto volebnom období to, že rozhovory prezidenta s lídrami jednotlivých strán budú prenášať naživo v televízii. Ako prezident v stredu oznámil, toto rozhodnutie padlo "v záujme transparentnosti" celého procesu.

Voľby skončili remízou

Utorňajšie parlamentné voľby sa skončili remízou medzi radikálnou stranou Likud súčasného premiéra Benjamina Netanjahua a hlavnou opozičnou silou, umiernenou centristickou stranou Modrá a biela. Obe tieto strany získali v 120-člennom izraelskom Knesete zhodne 35 kresiel. Modrá a biela však napriek tomu už v stredu uznala porážku, keďže Netanjahuov Likud má oveľa bližšie k sformovaniu koalície. Nacionalistické a ultraortodoxné strany, ktoré sú tradičnými spojencami Likudu, totiž zaznamenali lepší výsledok ako prirodzení partneri Modrej a bielej, ako je napríklad umiernená ľavicová Strana práce.

Viac k témam: parlamentné voľby
Zdroj: Webnoviny.sk - Povolebné rokovania prezidenta s lídrami strán v Izraeli bude naživo vysielať televízia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

WASHINGTON 10. apríla (WebNoviny.sk) - Prezident Donald Trump je v Spojených štátoch jedinou osobou, ktorá rozhoduje o otázkach súvisiacich s imigráciou. Trump sa tým v stredu popýšil novinárom v Bielom dome pred odletom do Texasu. Reagoval tak na otázku jedného z novinárov, či sa nechystá agendu imigrácie zveriť do rúk svojho poradcu Stephena Millera. "Stephen je vynikajúci chlapík, je to báječná osoba, perfektný človek. Ale, úprimne, je len jeden človek, ktorý tomu šéfuje. Viete, kto to je? Ja," povedal Trump.

Viac k témam: imigrácia, migranti
Zdroj: Webnoviny.sk - Je len jeden človek, ktorý v USA „šéfuje“ otázkam imigrácie, tvrdí o sebe Trump © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

PETROHRAD 10. apríla (WebNoviny.sk) - Súd v Petrohrade prikázal zamestnávateľovi, aby prijal naspäť do práce transrodovú osobu, ktorú vyhodil, keď v roku 2017 zmenila svoju identitu z muža na ženu. Ide o prvý prípad, keď súd v Rusku uznal, že na pracovisku došlo k diskriminácii transrodovej osoby. Jej advokát Max Oleničev informoval, že žena dostala naspäť svoje pracovné miesto v tlačiarenskej spoločnosti a odškodné 10 tisíc rubľov (približne 137 eur) pre psychickú ujmu a 1,85 milióna rubľov (zhruba 25 342 eur) pre stratu zárobku. Tento rozsudok "zvýši odvahu transrodových ľudí, aby v Rusku bránili svoje práva", povedal Oleničev.

Viac k témam: LGBT, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk - Ruský súd rozhodol v prospech transrodovej osoby, dostala naspäť svoju prácu aj odškodné © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

SAN PEDRO SULA 10. apríla (WebNoviny.sk) - Stovky honduraských migrantov sa v karaváne vydali z hondurasko-guatemalského pohraničia na dlhú cestu v nádeji, že sa dostanú do Spojených štátov.

Pešo v daždi

Niektorí z nich sa zišli na autobusovej stanici v meste San Pedro Sula, kde v stredu ešte pred svitaním nastúpili do autobusov, ktoré ich odviezli do miest na hranici s Guatemalou. Ďalší v daždi kráčali pešo, tlačili kočíky a niektorí niesli svoje deti v náručí. Guatemalské imigračné orgány oznámili, že ich honduraskí kolegovia informovali o zhruba 1 100 migrantoch smerujúcich k ich spoločnej hranici. Niektorí z nich sa už dostali do Guatemaly. Medzi migrantmi je mnoho rodín s malými deťmi. Rodičia tvrdia, že s peniazmi, ktoré zarábajú v Hondurase, nedokážu uživiť svoje rodiny, a preto hľadajú miesto na dôstojnejší život.

Trump hrozí Mexiku

Americký prezident Donald Trump sa tento týždeň vyhrážal uzatvorením americko-mexickej hranice a neskôr zase pohrozil Mexiku clami na automobily, ak krajina nezastaví prílev migrantov zo Strednej Ameriky. Americké pohraničné zariadenia sú podľa agentúry AP preplnené. Americký Úrad pre clá a ochranu hraníc tento týždeň oznámil, že v marci na južnej hranici zadržali 53-tisíc rodičov a detí. Karavány sa stali populárnym spôsobom, ako sa vydať na cestu, pretože sa migranti cítia vo väčšom počte bezpečnejšie a ušetria peniaze, ktoré by inak dali prevádzačom.

Viac k témam: migranti
Zdroj: Webnoviny.sk - Stovky migrantov z Hondurasu sa vydali na cestu do USA, chcú dôstojný život © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 10. apríla (WebNoviny.sk) - Spoločnosti, ktoré do Veľkej Británie dovážajú tovar v hodnote nižšej ako 135 libier (približne 157 eur), čaká v prípade tvrdého brexitu podľa kuriérskej spoločnosti DPD SK nová registračná povinnosť pre potreby platby dane z pridanej hodnoty. „Registrácia je jednoduchá a trvá iba niekoľko minút. Túto povinnosť však netreba zbytočne odkladať na reálny začiatok brexitu,“ vysvetlil generálny riaditeľ DPD SK Peter Pavuk.

Hrozba tvrdého brexitu je reálna

Situácia okolo odchodu Veľkej Británie z Európskej únie ostáva naďalej nejasná a hrozba neriadeného, tzv. „tvrdého“ brexitu, je stále reálna. Firmy, ktoré chcú naďalej obchodovať so Spojeným kráľovstvom, sa musia podľa spoločnosti DPD SK pripraviť na nové povinnosti. Európske firmy budú účtovať DPH v mieste nákupu, teda v Spojenom kráľovstve. Musia sa tak zaregistrovať na britskom colnom úrade HMRC (Her Majesty´s Revenue and Customs). Pri registrácii firma dostane jedinečné identifikačné údaje, ktoré bude pri zásielkach do Veľkej Británie využívať. „Po úspešnej registrácií zákazník oznámi identifikačné údaje HMRC svojej kuriérskej spoločnosti a bude ich tiež uvádzať na faktúrach,“ uviedol Pavuk.

Produktom treba vyhľadať kódy

Firmy, ktoré chcú po brexite plynulo pokračovať v obchodovaní s partnermi vo Veľkej Británii, by podľa DPD SK nemali zabúdať aj na ďalšie povinnosti. V prvom rade je potrebné požiadať o registračné a identifikačné číslo hospodárskych subjektov, takzvané EORI. Registrácia do EORI je jednoduchá a firmy ju môžu realizovať prostredníctvom webovej stránky finančnej správy. Firmy by si tiež mali vyhľadať kódy HS pre produkty, ktoré chcú vyvážať mimo hraníc EÚ. Tieto kódy umožňujú colným orgánom zistiť, aký je produkt firmy a akú DPH alebo colnú sadzbu treba účtovať za tovar. Kuriérska spoločnosť DPD SK je členom DPDgroup, druhej najväčšej medzinárodnej siete na prepravu balíkov v Európe. Poskytuje služby na Slovensku a do 230 krajín sveta.

Viac k témam: Brexit, firmy
Zdroj: Webnoviny.sk - Prípadný tvrdý brexit prinesie firmám obchodujúcim s Veľkou Britániou nové povinnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

KOŠICE 10. apríla (WebNoviny.sk) - Krajský súd v Košiciach v stredu na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie Okresného súdu Košice II, ktorým podmienečne prepustil odsúdeného Dušana B. z výkonu trestu odňatia slobody na slobodu. Krajský súd rozhodol tak, že zamietol žiadosť odsúdeného Dušana B. o podmienečné prepustenie z výkonu trestu, pretože boli splnené len formálne, ale nie materiálne podmienky podmienečného prepustenia. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa krajského súdu Anna Pančurová. Dušan B., ktorý bol v minulosti označovaný za bossa košického podsvetia, si odpykáva mimoriadny trest odňatia slobody v trvaní 23 rokov za spoluúčasť na troch vraždách, pričom si už vo väzení odsedel 18 rokov.

Viac k témam: súdy
Zdroj: Webnoviny.sk - Údajného bossa košického podsvetia nepustia na slobodu, žiadosť zamietol krajský súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 10. apríla (WebNoviny.sk) - Štát preplatí náklady firiem na zmenu frekvencií z dôvodu uvoľňovania frekvenčného pásma pre mobilné siete piatej generácie (5G). Počíta s tým novela zákona o elektronických komunikáciách, ktorú v stredu podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Náklady ešte nevedia vyčísliť

Celkové náklady, ktoré si bude tento proces vyžadovať, rezort dopravy ako predkladateľ novely zatiaľ vyčísliť nevie. Ministerstvo je však presvedčené, že výdavky spojené s úhradou oprávnených nákladov individuálnych držiteľov licencií pokryjú príjmy vygenerované plánovanou aukciou na získanie nových držiteľov uvoľnených frekvencií. Slovensko podľa rozhodnutia orgánov Európskej únie musí frekvencie z frekvenčného pásma 700 MHz uvoľniť pre pozemské systémy schopné poskytovať bezdrôtové širokopásmové komunikačné služby do 30. júna budúceho roka. Tieto frekvencie sú pritom v súčasnosti u nás využívané najmä na digitálne pozemské vysielanie s individuálnymi licenciami prevažne až do roku 2029. Uvoľňovanie frekvencií pre siete 5G sa tak dotkne spoločnosti Towercom, ktorá ich používa v rámci celoplošných televíznych multiplexov.

Zamenia pôvodné frekvencie

Štát tak bude musieť po dohode s prevádzkovateľom zameniť pôvodne pridelené frekvencie, pričom oprávnené náklady v súvislosti s prechodom na nové frekvencie bude dodatočne refundovať. „Mimoriadna zmena existujúcich právoplatných individuálnych povolení na používanie frekvencií je zásahom štátu do právoplatného individuálneho povolenia s dopadom aj na investičný plán držiteľa individuálneho povolenia,“ odôvodňuje rezort dopravy rozhodnutie náklady na migráciu na nové frekvencie firmám uhrádzať. Oprávnenosť nákladov na migráciu dotknutých subjektov má pritom podľa ministerstva posudzovať odborne spôsobilá a nezávislá osoba. Na tento účel preto predkladateľ vyčlenil 150 tis. eur v rámci rozpočtu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Novela zákona o elektronických komunikáciách nadobudne po podpise prezidentom účinnosť ihneď zverejnením v Zbierke zákonov SR.

Viac k témam: telekomunikácie
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko musí uvoľniť frekvencie pre siete 5G, štát preplatí firmám náklady © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRUSEL 10. apríla (WebNoviny.sk) - Český premiér Andrej Babiš podporí návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska na dlhší odklad odchodu Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ), ako žiadala britská premiérka Theresa Mayová. Podľa neho by tento plán "upokojil situáciu" a dal Británii dostatok času na to, aby sa rozhodla, čo chce urobiť. "Je to dobrý návrh," dodal Babiš. Predsedníčka britskej vlády požiadala o odklad brexitu do 30. júna, Tusk navrhol až ročný odklad, ktorý je však podmienený určitými podmienkami, napríklad tým, že Británia nebude klásť prekážky v rozhodovacom procese EÚ, kým bude jej členom. Odkladu brexitu je venovaný stredajší mimoriadny summit lídrov EÚ v Bruseli. Aktuálny termín odchodu Británie z EÚ je piatok 12. apríla.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk - Český premiér Babiš podporí Tuskov plán odkladu brexitu, upokojí vraj situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BANGKOK 10. apríla (WebNoviny.sk) - Požiar v jednom z najväčších obchodných komplexov v thajskom Bangkoku si vyžiadal najmenej dve obete a takmer dve desiatky zranených.

Zomreli zamestnanci spoločnosti

Požiar v centre CentralWorld, v ktorom sa nachádzajú aj hotel a kancelárske priestory, bol malý, ale vyvolal evakuáciu komplexu. Oheň požiarnici uhasili rýchlo, dym z neho je však potrebné dostať z viacerých poschodí. O obetiach informoval guvernér Bangkoku Assawin Kwanmuang. Najprv uviedol, že požiar neprežili traja ľudia, neskôr ale počet obetí znížil. Spoločnosť, ktorá CentralWorld prevádzkuje, uviedla, že zosnulí sú jej zamestnanci. Mestská rozhlasová sieť Erawan Emergency Radio informovala, že zranenia utrpelo 17 ľudí.

Požiar mal vypuknúť v sklade

CentralWorld informoval, že požiar vypukol okolo 17:40 miestneho času. S evakuáciou podľa stanovísk začali okamžite a hasiči oheň dostali pod kontrolu do pol hodiny. Podľa Assawina je predpoklad, že požiar vypukol v sklade dokumentov v jednej z budov, ktoré do komplexu patria. Komplex Central World, ktorý sa nachádza na významnej križovatke v meste, je jednou z viacerých stavieb v Bangkoku, ktoré počas masových protivládnych protestov v roku 2010 podpálili podpaľači.


Viac k témam: evakuácia, požiar
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Obchodný komplex v Bangkoku zachvátil požiar, hlásia ľudské obete (aktualizované) © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

NEW YORK 10. apríla (WebNoviny.sk) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) a výskumníci v oblasti verejného zdravia z Johns Hopkins School of Medicine naliehajú na Organizáciu Spojených národov (OSN), aby situáciu vo Venezuele vyhlásila za "stav komplexnej humanitárnej núdze, ktorý pre región predstavuje riziko". So svojou výzvou sa obrátili na Bezpečnostnú radu OSN a ešte pred jej stredajším zasadnutím, ktoré sa venezuelskej humanitárnej kríze bude venovať, ju vyzvali, aby požiadala generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa o rozhodné stanovisko. Zverejniť by ho mal podľa nich preto, lebo ich výskum dokazuje vážne nedostatky v súvislosti s liekmi a potravinami vo Venezuele a tiež šírenie chorôb, ktoré presahuje hranice krajiny. Kathleen Page z Johns Hopkins School of Medicine sa vyjadrila, že Guterres "by mal zazvoniť na poplach a ukázať vodcovstvo tým, že zabezpečí zmobilizovanie obrovských zdrojov OSN pre Venezuelčanov spôsobom, ktorý je neutrálny, nezávislý a nestranný."

Viac k témam: Human Rights Watch, humanitárna kríza, OSN Organizácia spojených národov
Zdroj: Webnoviny.sk - Ľudskoprávni aktivisti vyzvali OSN, aby vo Venezuele vyhlásila stav humanitárnej núdze © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Strana 1 z 7

Reklama