19. apríl 2024
Facebook

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) - Najmenej 28 ľudí zahynulo v stredu pri havárii turistického autobusu na portugalskom ostrove Madeira v Atlantickom oceáne. Zatiaľ nespresnený počet osôb utrpel pri havárii zranenia, informuje portugalská tlačová agentúra LUSA. V autobuse cestovalo 50 ľudí. Podľa správ nemeckých médií deviati z nich boli Nemci, národnosť ostatných zatiaľ nie je známa. Ďalšie informácie o havárii zatiaľ nie sú k dispozícii. Na záberoch portugalských médií vidno prevrátený autobus a okolo neho zasahujúcich požiarnikov.

Viac k témam: havária autobusu
Zdroj: Webnoviny.sk - Na ostrove Madeira havaroval autobus s turistami, najmenej 28 ich zahynulo © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

PRAHA 17. apríla (WebNoviny.sk) - Česká polícia odovzdala spis kauzy Čapí hnízdo prokuratúre v Prahe. Hovorca Aleš Cimbala potvrdil portálu iDnes.cz informáciu, že polícia navrhuje obžalovať všetkých obvinených.

Babiš vidí komplot

Žalobca Jaroslav Šaroch si teraz musí materiály preštudovať. Následne rozhodne, či obžalobu podá. Podľa Babiša ide o politickú kauzu. "Nechápem, ako je možné, že v rámci živej kauzy majú novinári skôr informácie ako ľudia, ktorých sa to týka. Je to spolitizované a od samého začiatku to beriem ako organizovaný komplot," reagoval na nové informácie predseda vlády. Dodal, že nevidí dôvod, aby o záležitosti rokovala koalícia.

Dotácia vďaka zmene

Polícia rieši údajný podvod s päťdesiatmiliónovou dotáciou Európskej únie na stavbu rekreačného a konferenčného areálu Čapí hnízdo dlhšie ako tri roky. Babiš, ktorý čelí obvineniu od októbra 2017, dlhodobo odmieta, že by sa okolo farmy dialo čokoľvek nezákonného. Farma Čapí hnízdo patrila do prelomu rokov 2007 a 2008 do Babišovho Agrofertu, potom zmenila formu vlastníctva. Vďaka zmene získala v korunách päťdesiatmiliónovú európsku dotáciu pre malé a stredné podniky. Po niekoľkých rokoch sa farma opäť vrátila do skupiny Agrofert.

Viac k témam: Čapí hnízdo, dotácie
Zdroj: Webnoviny.sk - Polícia navrhla obžalovať českého premiéra Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) - Európsky parlament (EP) v stredu schválil dohodu s ministrami členských štátov Európskej únie o posilnení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže (Frontex), ktorá by mala zaistiť lepšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ. Dohoda by mala odstrániť existujúce nedostatky v činnosti agentúry a lepšie ju pripraviť na aktuálne výzvy v oblasti bezpečnosti a migrácie. Za dohodu v stredu hlasovalo 403, proti nej 162 poslancov EP a 44 sa ich zdržalo hlasovania.

Vytvoria samostatnú rezervu

Stály desaťtisícový zbor pohraničnej a pobrežnej stráže EÚ by mal podporiť vnútroštátne orgány pri vykonávaní úloh v oblasti kontroly hraníc a návratovej politiky, ako aj v boji proti cezhraničnej kriminalite. Počet operačných pracovníkov nového Frontexu by sa mal do roku 2021 zvýšiť na päťtisíc, stály desaťtisícový zbor by mal byť plne funkčný do roku 2027. Nariadenie počíta aj s vytvorením samostatnej rezervy, ktorá by mala byť nasadzovaná v núdzových situáciách.

Silnejšia spolupráca za hranicami

Posilnený Frontex bude pomáhať členským štátom pri identifikácií občanov tretích krajín, ktorí sa na území EÚ nachádzajú neoprávnene, ako aj pri získavaní cestovných dokladov pre tieto osoby za účelom ich návratu do vlasti. Posilniť by sa mala tiež spolupráca s krajinami za hranicami únie odstránením súčasného obmedzenia, ktoré Frontexu umožňovalo uzatvárať dohody iba s krajinami v bezprostrednom susedstve EÚ. Informácie agentúre SITA poskytla tlačová atašé Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

Viac k témam: Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex, Európsky parlament (EP), migranti
Zdroj: Webnoviny.sk - Pohraničná stráž Únie sa rozrastie, europarlament schválil posilnenie Frontexu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

KYJEV 17. apríla (WebNoviny.sk) - Ukrajinská tajná služba SBU zatkla v stredu siedmich občanov Ruskej federácie, ktorí údajne na území krajiny plánovali útoky. Najmenej dvaja z nich podľa SBU pracujú pre ruské tajné služby. Viac podrobností o činnosti týchto osôb na území Ukrajiny a povahe plánovaných útokov ukrajinská tajná služba nezverejnila. Zatýkanie prichádza len štyri dni pred nedeľňajším druhým kolom prezidentských volieb na Ukrajine, v ktorom si zmerajú sily súčasný prezident Petro Porošenko a politický nováčik, známy komik a favorit volieb Volodymyr Zelenskyj.

Viac k témam: SBU Služba bezpečnosti Ukrajiny
Zdroj: Webnoviny.sk - Ukrajinská tajná služba zatkla siedmich Rusov, mali vraj plánovať útoky © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

RÍM 17. apríla (WebNoviny.sk) - Dvaja študenti dostali za spôsobenie veľkého lesného požiaru v talianskej provincii Como pokutu každý po 13,5 milióna eur.

Ohňu pomohlo sucho

Obaja 22-roční mladíci grilovali 30. decembra 2018 pri horskom dome starého otca jedného z nich, keď požiar vypukol. Študenti zalarmovali hasičov a sami sa snažili plamene uhasiť. Požiar sa však aj vďaka extrémnemu suchu rýchlo rozšíril a trval niekoľko dní, pričom zničil približne tisíc hektárov lesa v oblasti Monte Berlinghera. Škody na asi sto hektároch sa pritom považujú za nenahraditeľné.

Nezmyselný trest

Obrovskú pokutu vypočítali miestne úrady z rozsahu škôd, ktoré oheň spôsobil. Právnička jedného mladíkov však pre noviny La Stampa povedala, že trest by mal byť zmysluplný. "Aký má zmysel udeliť administratívny trest, keď už teraz viete, že chlapci, ešte študenti, ho nemôžu zaplatiť?" uviedla. Prokurátor trest naopak obhajoval. Podľa neho ide o "signál, že treba ľudí tlačiť k väčšej zodpovednosti, čo sa týka ochrany životného prostredia".

Viac k témam: pokuta, požiar, študenti
Zdroj: Webnoviny.sk - Študentov vyšla grilovačka ukrutne draho, za požiar musia zaplatiť ťažké milióny © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

LIMA 17. apríla (WebNoviny.sk) - Bývalý peruánsky prezident Alan García, ktorý sa v stredu sám postrelil, keď ho prišla zatknúť polícia, zomrel.

Strela do hlavy

Muži zákona postreleného exprezidenta predtým vo vážnom stave odviezli do nemocnice v hlavnom meste Lima, kde mu však už lekári nedokázali pomôcť. Jeho úmrtie potvrdila súčasná hlava štátu Martín Vizcarra. Minister vnútra Carlos Morán novinárom povedal, že keď polícia dorazila na miesto, požiadal García o možnosť zatelefonovať si a odišiel do izby, pričom zavrel dvere. O niekoľko minút zaznel výstrel. Keď polícia otvorila dvere, našla Garcíu sedieť na stoličke so strelnou ranou na hlave.

Úplatky za desiatky miliónov

Bývalého prezidenta vyšetrovali za branie úplatkov od brazílskeho stavebného gigantu Odebrecht počas jeho druhého funkčného obdobia v rokoch 2006 až 2011, keď v Lime budovali metro. Odebrecht priznal, že v Peru od roku 2004 zaplatil na úplatkoch takmer 30 miliónov dolárov (vyše 26 miliónov eur). García tvrdil, že je obeťou politického prenasledovania a jeho stíhanie je postavené na falošnej výpovedi. Policajti prišli exprezidenta v stredu zatknúť práve v súvislosti s týmto prípadom. García vlani požiadal Uruguaj o azyl, ten mu však odmietli udeliť.

Viac k témam: korupcia, samovražda
Zdroj: Webnoviny.sk - Exprezident Peru Alan García sa zastrelil, keď ho prišla zatknúť polícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) - Pri príležitosti Svetového dňa hemofílie, ktorý vyhlásila Svetová hemofilická federácia (WFH) v roku 1989 na 17. apríl, sa rozsvietia po celom svete významné budovy a domácnosti na červeno. K svetovým mestám sa pridala aj Bratislava s nákupno-zábavným centrom Bory Mall. Červená ako symbol životodarnej krvi spája ľudí na celom svete a pripomína nám pacientov s vrodenými krvácavými ochoreniami. V Bratislave sa k tejto iniciatíve pripája okrem ďalších miest aj nákupno-zábavné centrum Bory Mall. Celkovo dnes budú vysvietené na červeno napríklad Niagarské vodopády zo strany USA, ale aj Kanady, CN Tower v Toronte (Kanada), The Langevin Bridge v Calgary (Kanada), Emirates Spinnaker Tower v Portsmouth (Veľká Británia) a mnohé ďalšie. Pripojiť sa k iniciatíve WFH môžu aj jednotliví občania Slovenskej republiky, a to rozsvietením akéhokoľvek červeného svetla, či sviečky na znak podpory pacientov s nevyliečiteľným vrodeným krvácavým ochorením.

Svetový deň hemofílie

17. apríl, Svetový deň hemofílie, bol zvolený na počesť zakladateľa WHF Franka Schnabela, ktorý sa narodil v ten istý deň. Cieľom iniciatívy je nielen uctenie si jeho pamiatky, ale predovšetkým má pripomínať a rozširovať jeho osobnú misiu s cieľom zlepšiť globálnu starostlivosť o ľudí s hemofíliou. Svetový deň hemofílie si každoročne pripomína 134 krajín od Španielska až po Sudán, Čínu, Českú republiku, USA, Uzbekistan, Kanadu, Kamerun. Tento deň je venovaný ľuďom s vrodenými krvácavými ochoreniami, ale aj ich príbuzným priateľom, lekárom a známym. Hlavným cieľom Svetovej hemofilickej federácie (World Federation of Hemophilia – WFH) je prostredníctvom projektov, programov, solidaritou a humanitárnou činnosťou pomôcť rozvojovým krajinám zabezpečiť aspoň základnú liečbu a zdieľaním informácií robiť pacientov "silnejšími". Inzercia

Viac k témam: Bory Mall, Svetová hemofilická federácia, Svetový deň hemofílie
Zdroj: Webnoviny.sk - Nákupné centrum Bory Mall bude dnes svietiť na červeno © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

ATÉNY 17. apríla (WebNoviny.sk) - Do starovekej Akropole v gréckej metropole Atény v stredu počas mohutnej búrky udrel blesk a zranil štyroch ľudí. Zranenia utrpeli dvaja príslušníci ochranky objektu a dvaja návštevníci. Nikto z nich nie je podľa gréckych médií zranený ťažko. Blesk podľa doterajších informácií túto vzácnu kultúrnu pamiatku nijako nepoškodil, informoval predstaviteľ gréckeho ministerstva kultúry, ktorý si prial zostať v anonymite. Akropola je najnavštevovanejšou kultúrnou pamiatkou v Grécku, každoročne ju navštívia viac ako tri milióny ľudí.

Viac k témam: Akropola, búrka
Zdroj: Webnoviny.sk - Ponad aténsku Akropolu sa prehnala mohutná búrka, blesk zranil štyroch ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Zatiaľ dva podnety eviduje Ministerstvo kultúry (MK) SR v súvislosti s marcovými voľbami prezidenta SR. Ako ďalej agentúru SITA informovala Barbora Palovičová z komunikačného odboru MK SR, ministerstvu Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán k strede postúpila dva podnety.

Lehota je dosť dlhá

Ide o podnet z prvého kola volieb k vzoru hlasovacieho lístka uverejneného v denníku SME. Druhý podnet sa týka zverejňovania informácií o kandidujúcich subjektoch v čase volebného moratória v denníku Nový Čas a týka sa druhého kola volieb. Oba podnety ministerstvo posudzuje. Voľby hlavy štátu sa konali v dvoch kolách 16. a 30. marca. Podľa zákona o volebnej kampani môže ministerstvo kultúry za jeho porušenie „uložiť pokutu do jedného roka odo dňa, keď sa dozvedelo o porušení zákona, najneskôr však do troch rokov od porušenia zákona.“

Môže ísť o tisíce

Ministerstvo má v súvislosti s voľbami prezidenta právo pokutovať vydavateľov periodickej alebo neperiodickej publikácie alebo tlačové agentúry, ak porušia informačné moratórium a moratórium na prieskumy. Pokutu môže dať vo výške od 1 000 eur do 10 tisíc eur. Ministerstvo môže pokutovať, ak vydavateľ periodickej alebo neperiodickej publikácie alebo tlačová agentúra poruší zákaz zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania. Pokutu môže dať aj za zverejnenie výsledkov volebných prieskumov v čase, keď sú zakázané.

Viac k témam: Ministerstvo kultúry SR, moratórium, Prezidentské voľby 2019 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvo kultúry dostalo dva podnety k voľbám prezidenta pre porušenie moratória © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

WASHINGTON 17. apríla (WebNoviny.sk) - Schodok zahraničného obchodu USA sa vo februári zmenšil už druhý mesiac v rade, pričom klesol aj politický citlivý deficit v obchode s Čínou. Americké ministerstvo obchodu v stredu informovalo, že februárový schodok amerického zahraničného obchodu s tovarmi a službami sa znížil o 3,4 percenta na 49,4 mld. USD. Ide o najmenší schodok od júna minulého roka. Export USA sa vo februári zvýšil o 1,1 percenta na 209,7 mld. USD a dovoz posilnil menej výrazne, a to o 0,2 percenta na 259,1 mld. USD. Schodok krajiny v obchode s tovarmi s Čínou klesol o 28,2 percenta na 24,8 mld. USD. Americký export na čínsky trh totiž stúpol o 18,2 percenta na 8,4 mld. USD a dovoz z Číny oslabil o 20,2 percenta na 33,2 mld. USD.

Viac k témam: zahraničný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk - USA zlepšili bilanciu s Čínou a opäť znížili schodok zahraničného obchodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Strana 1 z 6

Reklama