16. apríl 2024
Facebook

SAN PEDRO CUTUD 19. apríla (WebNoviny.sk) - Na Filipínach sa na Veľký piatok konalo tradičné pribíjanie veriacich na drevené kríže. Štyroch mužov a jednu ženu pribili na kríže ľudia preoblečení za rímskych vojakov na kopci v dedine San Pedro Cutud, ktorá sa nachádza približne 70 kilometrov na sever od filipínskej metropoly Manila. Podobné veľkonočné scény sa odohrali aj v susedných dedinách. Netradičné divadlo pritiahne každoročne tisíce turistov. Práve ich záujem je podľa agentúry AP hlavným dôvodom, prečo tieto praktiky na Filipínach, najľudnatejšej ázijskej katolíckej krajine, stále pretrvávajú. Nesúhlasia s nimi však miestni cirkevní predstavitelia. Veriacich namiesto toho vyzývajú, aby sa venovali modlitbám a charitatívnym činnostiam.

Viac k témam: ukrižovanie Ježiša Krista, Veľká noc
Zdroj: Webnoviny.sk - Filipínčania sa nechali pribiť na kríž, miestni cirkevní predstavitelia so zvykom nesúhlasia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) - Cenovo je bývanie naďalej dostupné nad pomery z minulosti. Napriek rastu cien sa pre spotrebiteľov podľa hlavného ekonóma VÚB banky Zdenka Štefanidesa zvýšila plocha bytu, ktorú si môžu dovoliť, respektíve znížila sa doba splácania.

Obmedzenie mladých

"Avšak vyššie ceny nehnuteľností a požadovaný vyšší podiel vlastných zdrojov klientov znamená, že mladšie a príjmovo menej silné domácnosti sú v dostupnosti bývania postupne znevýhodnené," myslí si Štefanides. Avšak finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik vníma obmedzenie mladých v tomto smere ako príležitosť. "Regulácia reálne chráni práve mladších a príjmovo slabších obyvateľov, aj keď tomuto faktu asi nebudú chcieť rozumieť, v momente, keď im banka schváli výrazne nižší úver. Ja sa na to však pozerám ako na príležitosť zmeniť svoje správanie, čiže menej investovať do spotreby a viac do dlhodobých hodnôt, ako je vzdelanie a dôchodok. Ak si mladí ľudia osvoja takýto sporiaci návyk, dokážu si zafinancovať bývanie menej rizikovejšie, ako je tomu dnes," povedal pre agentúru SITA Búlik.

Rastúca ponuka zvyšuje ceny

V dostupnosti bývania Slovensko podľa Štefanidesa rýchlo napreduje v porovnaní s inými krajinami. Napr. Švédsko, ktoré vykazovalo negatívnu bilanciu už dávnejšie, začalo nepriaznivú situáciu kompenzovať poklesom cien nehnuteľností. "Rakúsko, Írsko a Luxemburg ho zrejme budú nasledovať. Slovensko je od ich situácie ďaleko," uviedol Štefanides. Rastúca ponuka nehnuteľností pomáha znižovať podľa analytika VÚB tlak na rast ich cien. Na konci roka 2018 bolo vo výstavbe takmer 78 tisíc bytov, čo bolo skoro o 4 % viac ako rok predtým a najviac od pádu socialistického režimu. Dokončených bolo 19 071 bytov, čo je medziročne o 12,5 % viac, takisto najviac od socialistického režimu.

Slovensko sa posunulo do extrému

Štruktúra výdavkov sa však podľa Búlika za posledných 30 rokov zásadne zmenila. Zatiaľ čo kedysi bolo bývanie dotované, v súčasnosti zvýhodnené mestské alebo štátne nájomné bývanie prakticky neexistuje. Potraviny v súčasnosti z výdavkov spotrebujú už len 12 %, zatiaľ čo bývanie celú štvrtinu. "S rastom príjmov logicky narástli aj nároky na bývanie, avšak v posledných rokoch sa Slovensko posunulo do extrému. Na naše pomery nezvyčajne rýchly rast miezd motivoval mnohých ľudí nerozumne sa zadĺžiť nad ich reálne možnosti. V čase rastu to zdanlivo nie je problém, ten však zákonite prichádza s prvou krízou," poznamenal Búlik.

Viac k témam: bývanie, hypotéka, náklady na bývanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci majú napriek zdražovaniu bývanie naďalej cenovo dostupnejšie ako v minulosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Poctu generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pri príležitosti 100. výročia od jeho tragickej smrti vzdajú v sobotu 4. mája preletom ponad mohylu na Bradle lietadlá štyroch krajín, ktoré sú spojené so životom a osudmi tejto osobnosti. V dvanásťčlennej zostave budú stíhacie a dopravné stroje leteckých síl Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska.

Celoštátna spomienka na Štefánika

Na Bradle, mieste posledného odpočinku generála Štefánika, sa v tom čase bude konať celoštátna spomienka pri príležitosti výročia jeho smrti. Letecká formácia bude súčasťou programu piešťanského Festivalu letectva. Formáciu povedie slovenské letectvo symbolicky strojom talianskej výroby C-27 Spartan, za ktorým poletí dvojica najnovších stíhačiek Eurofighter Typhoon talianskeho letectva. Nasledovať bude trio stíhacích lietadiel Mirage 2000, ktoré do pietnej zostavy nominovalo Francúzsko. Za nimi budú mať svoje miesto zástupcovia Českej republiky s dopravným lietadlom C-295 CASA v sprievode dvoch stíhacích strojov Aero L-159 Alca. Záver zostavy bude patriť opäť Slovensku a jeho trojici stíhačiek MIG 29.

Predvedú sa na Festivale letectva

V sobotu 4. mája o 13:00 táto spomienková zostava spoločne priletí k Bradlu, kde preletom vzdá poctu generálovi Štefánikovi a pozdraví účastníkov oficiálnej spomienkovej slávnosti. Odtiaľ potom naberie kurz na piešťanské letisko, kde sa predvedie tisíckam divákov na Festivale letectva, ktorý je súčasťou spomienkových podujatí k okrúhlemu výročiu Štefánikovej smrti,“ povedal riaditeľ Festivalu letectva Hubert Štoksa. Posledný let generála Milana Rastislava Štefánika z Talianska do rodnej vlasti si pripomenú aj piloti Slovenskej federácie ultraľahkého lietania v sobotu 4. mája skupinovým letom po trase, ktorú presne pred sto rokmi absolvoval aj Štefánik, jedna z najvýraznejších osobností našich dejín.

Medzi pilotmi aj slovenský kozmonaut

Poletia presne v deň 100. výročia od tohto tragického letu, ktorý sa neďaleko Bratislavy skončil smrťou vtedajšieho ministra Štefánika. Medzi pilotmi bude aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Festival letectva sa uskutoční na letisku v Piešťanoch v dňoch 4. a 5. mája, podujatím vzdajú jeho organizátori hold generálovi Štefánikovi. Ťahákmi festivalu budú podľa jeho hovorcu Dušana Heina vystúpenia špičkových akrobatických pilotov a skupín z Lotyšska z Českej republiky, Švajčiarska, ale chýbať nebudú ani slovenskí Očovskí Bačovia. Festival letectva v Piešťanoch organizuje Slovenská letecká agentúra s podporou ministerstva kultúry a v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi.

Viac k témam: Letisko Piešťany, lietadla, lietadlo C-27J SPARTAN, stíhačka, stíhačka Mirage 2000D, stíhačky Typhoon
Zdroj: Webnoviny.sk - Ponad mohylu na Bradle poletí na počesť Štefánika zostava lietadiel štyroch štátov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) - Leteckí záchranári zasahovali v Slovenskom raji, cyklistovi, ktorý skolaboval, už však nedokázali pomôcť. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa spoločnosti Air - Transport Europe Zuzana Hopjaková, po prílete záchranárskeho vrtuľníka z Popradu do oblasti Čertovej hlavy, kde cyklistu našli ležať v bezvedomí na cyklistickom chodníku, bola lekárka do terénu vysadená pomocou lanovej techniky. „Prítomní svedkovia, ktorí volali o pomoc, už u 67-ročného muža zo Slovenska začali laickú kardiopulmonálnu resuscitáciu. Privolaní pozemní záchranári a následne aj lekárka leteckých záchranárov pokračovali v rozšírenej resuscitácii. Aj napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa cyklistovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a lekárka musela, konštatovať smrť,“ uviedla Hopjaková. Záchranársky vrtuľník sa následne vrátil na svoju základňu bez pacienta.

Viac k témam: leteckí záchranári, smrť cyklistu
Zdroj: Webnoviny.sk - Leteckí záchranári boli privolaní k cyklistovi v bezvedomí, lekári mu už pomôcť nedokázali © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

MOSKVA 19. apríla (WebNoviny.sk) - V správe osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera nie je žiadny presvedčivý dôkaz o ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Uviedol to v piatok pre novinárov hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Snaha o ovplyvnenie volieb

Zredigovaná verzia záverečnej správy zverejnená vo štvrtok uvádza, že vyšetrovatelia nenašli dôkaz o tom, že by americký prezident Donald Trump s Rusmi spolupracoval, zaznamenali však snahy Ruska ovplyvniť prezidentské voľby. Peskov však povedal, že neexistuje "žiadny dôkaz doložený faktmi", že by Rusko zasahovalo do volieb a Moskva preto takéto obvinenia odmieta.

Putin podozrenia opakovane odmietol

Poukázal tiež na to, že ruský prezident Vladimir Putin už v minulosti opakovane odmietol podozrenia zo zasahovania, "pretože žiadne nebolo". Podľa Peskova to dokazuje aj zverejnená správa. Spolu 448-stranový dokument je výsledkom 22-mesačného vyšetrovania vedeného Muellerom.

Viac k témam: prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Rusko odmieta zasahovanie do volieb prezidenta v USA, v správe nie je žiadny presvedčivý dôkaz © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

  • aktualizované 19. apríla 19:21
BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) - Opitý vodič na priechode pre chodcov v Trebišove zrazil dve osoby so zrakovým postihnutím. Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, okolo 09:20 sa stala dopravná nehoda na jednom z priechodov pre chodcov v meste Trebišov. „Štyridsaťštyriročný vodič z Trebišova viedol osobné motorové vozidlo VW Golf po Ulici Námestie Mieru smerom na ulicu M. R. Štefánika, kde na priechode pre chodcov za doposiaľ presne nezistených okolností zachytil dvoch chodcov, 59-ročnú ženu a 62-ročného muža z uvedeného mesta. Podľa predbežnej lekárskej správy chodkyňa pri dopravnej nehode utrpela ťažké zranenia, chodec sa zranil ľahko," uviedla hovorkyňa. Vodič sa podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 0,38 mg/l alkoholu v dychu. Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví. Bližšie okolnosti dopravnej nehody, presnú príčinu a mieru zavinenia jednotlivých účastníkov, polícia vyšetruje.

Viac k témam: alkohol za volantom, dopravná nehoda
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Opitý vodič na priechode zrazil chodcov so zrakovým postihnutím (aktualizované) © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

PARÍŽ 19. apríla (WebNoviny.sk) - Odvolací súd v Paríži poslal za mreže Abdelkadera Meraha, brata Mohameda Meraha, ktorý v roku 2012 zabil v mene teroristickej siete al-Káida vo francúzskych mestách Montauban a Toulouse sedem ľudí.

Zvýšili pôvodný trest

Súd uznal Abdelkadera vo štvrtok vinným aj zo spolupáchateľstva na vraždách a pôvodný trest 20 rokov mu zvýšil na 30. Podľa pôvodného verdiktu bol vinný z teroristických trestných činov, súd nižšej inštancie ho však zbavil obvinení z priamej účasti na vraždách. Prokuratúra sa preto odvolala.

Všetky vraždy si nakrúcal

Mohamed Merah zabil 11. marca 2012 v Toulouse jedného vojaka francúzskej armády, o štyri dni neskôr v Montaubane zastrelil ďalších dvoch vojakov a 19. marca opäť v Toulouse pred tamojšou židovskou školou zabil rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a sedemročné dievča. Merah si pritom všetky vraždy nakrúcal na kameru, ktorú mal pripevnenú na hlave. Boli to prvé džihádistické útoky vo Francúzsku od roku 1995. Po 32-hodinovom obkľúčení útočníkovho bytu ho polícia zastrelila.

Viac k témam: súdy, terorizmus
Zdroj: Webnoviny.sk - Súd poslal brata teroristu Mohameda Meraha do väzenia, za spolupáchateľstvo mu udelil 30 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) - Cenovo je bývanie naďalej dostupné nad pomery z minulosti. Napriek rastu cien sa pre spotrebiteľov podľa hlavného ekonóma VÚB banky Zdenka Štefanidesa zvýšila plocha bytu, ktorú si môžu dovoliť, respektíve znížila sa doba splácania.

Obmedzenie mladých

"Avšak vyššie ceny nehnuteľností a požadovaný vyšší podiel vlastných zdrojov klientov znamená, že mladšie a príjmovo menej silné domácnosti sú v dostupnosti bývania postupne znevýhodnené," myslí si Štefanides. Avšak finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik vníma obmedzenie mladých v tomto smere ako príležitosť. "Regulácia reálne chráni práve mladších a príjmovo slabších obyvateľov, aj keď tomuto faktu asi nebudú chcieť rozumieť, v momente, keď im banka schváli výrazne nižší úver. Ja sa na to však pozerám ako na príležitosť zmeniť svoje správanie, čiže menej investovať do spotreby a viac do dlhodobých hodnôt, ako je vzdelanie a dôchodok. Ak si mladí ľudia osvoja takýto sporiaci návyk, dokážu si zafinancovať bývanie menej rizikovejšie, ako je tomu dnes," povedal pre agentúru SITA Búlik.

Rastúca ponuka zvyšuje ceny

V dostupnosti bývania Slovensko podľa Štefanidesa rýchlo napreduje v porovnaní s inými krajinami. Napr. Švédsko, ktoré vykazovalo negatívnu bilanciu už dávnejšie, začalo nepriaznivú situáciu kompenzovať poklesom cien nehnuteľností. "Rakúsko, Írsko a Luxemburg ho zrejme budú nasledovať. Slovensko je od ich situácie ďaleko," uviedol Štefanides. Rastúca ponuka nehnuteľností pomáha znižovať podľa analytika VÚB tlak na rast ich cien. Na konci roka 2018 bolo vo výstavbe takmer 78 tisíc bytov, čo bolo skoro o 4 % viac ako rok predtým a najviac od pádu socialistického režimu. Dokončených bolo 19 071 bytov, čo je medziročne o 12,5 % viac, takisto najviac od socialistického režimu.

Slovensko sa posunulo do extrému

Štruktúra výdavkov sa však podľa Búlika za posledných 30 rokov zásadne zmenila. Zatiaľ čo kedysi bolo bývanie dotované, v súčasnosti zvýhodnené mestské alebo štátne nájomné bývanie prakticky neexistuje. Potraviny v súčasnosti z výdavkov spotrebujú už len 12 %, zatiaľ čo bývanie celú štvrtinu. "S rastom príjmov logicky narástli aj nároky na bývanie, avšak v posledných rokoch sa Slovensko posunulo do extrému. Na naše pomery nezvyčajne rýchly rast miezd motivoval mnohých ľudí nerozumne sa zadĺžiť nad ich reálne možnosti. V čase rastu to zdanlivo nie je problém, ten však zákonite prichádza s prvou krízou," poznamenal Búlik.

Viac k témam: bývanie, hypotéka, náklady na bývanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci napriek zdražovaniu majú bývanie naďalej cenovo dostupnejšie ako v minulosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

PRAHA 19. apríla (WebNoviny.sk) - Českí hasiči od piatkového poludnia bojujú s požiarom lesného porastu v ťažko prístupnom teréne neďaleko osady Rež pri Prahe. Požiar je už lokalizovaný, na mieste je štrnásť hasičských jednotiek.

Dlhodobejší zásah

Hasiči do boja so živlom nasadili vrtuľník, ktorý naberá vodu v blízkej Vltave. Nikto nie je ohrozený. Avšak uzavretá je cyklotrasa a železničná trať v blízkosti požiaru, miestom nejazdia ani vlaky na Děčín. Hasiči zvýšili stupeň poplachu na tretí, ktorý stále z dôvodu počtu zasahujúcich jednotiek zostáva. Už dopredu hovorca hasičov avizoval, že zásah bude dlhodobejší.

Vodu musia dovážať

"Horí v ťažko prístupnom teréne, preto bol nasadený vrtuľník. Pre hasičov je to obtiažne, musíme tam dovážať vodu. Našťastie je tam Vltava, kde si vrtuľník môže brať vodu," uviedol hovorca hasičov Petr Svoboda. Na mieste sú aj policajti. Oznámení o požiari dostali hasiči okolo poludnia viac, pretože horí na viacerých miestach. Hasiči rozoznávajú štyri poplachové stupňa. Najzávažnejšie je štvrtý, ktorý býva vyhlasovaný len pri mimoriadnych situáciách, uvádza portál iDNES.cz.


Viac k témam: hasiči, lesný požiar
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Pri Prahe horí les v ťažko dostupnom teréne, do boja s ohňom nasadili aj vrtuľník © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

SYDNEY 19. apríla (WebNoviny.sk) - Otec 14-mesačného syna musel odohnať niekoľko divých psov, aby zachránil svoje dieťa, ktoré sa jeden z nich snažil odvliecť z ich karavanu v Austrálii. Rodina práve spala, keď sa do ich kempingového karavanu na Veľkom piesočnom ostrove v štáte Queensland vplížil jeden pes dingo.

Odohnal niekoľko divých psov

Rodičov zobudil plač dieťaťa, ktoré pes ťahal preč a zvuky sa tak pomaly vzďaľovali. Otec vybehol von a musel odohnať niekoľko divých psov, aby chlapca zachránil. Dieťa s hlbokými reznými ranami na hlave previezli v piatok v skorých hodinách letecky do nemocnice. Podľa záchranárov ide tento rok už o tretí prípad, keď psy na ostrove napadli dieťa.

Zranenia mohli byť vážnejšie

Nebyť rýchlej reakcie otca, mohli byť zranenia chlapca podľa záchranárov ešte vážnejšie. Veľký piesočný ostrov, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, je obľúbenou turistickou destináciou.

Viac k témam: útok psa
Zdroj: Webnoviny.sk - Divý pes dingo takmer rodičom ukradol dieťa z karavanu, otec ho zachránil v poslednej chvíli © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Strana 1 z 3

Reklama