19. apríl 2024
Facebook

LONDÝN 20. apríla (WebNoviny.sk) - Britská polícia zatkla za posledných šesť dní už viac než 710 ekologických aktivistov. Tí v rámci akcie Extinction Rebellion (Protest proti vyhynutiu) blokujú dopravu a hlavné pamiatky v britskej metropole Londýn. Voči 28 osobám už vzniesli obvinenia. Protesty pokračovali aj v sobotu a účastníci počas nich opäť žiadali britskú vládu, aby spravila z boja proti klimatickým zmenám svoju hlavnú prioritu. Usporiadatelia Extinction Rebellion vyzývajú vládu na zníženie uhlíkových emisií do roku 2025 na nulu. V sérii protestov chcú až do 29. apríla "vypnúť Londýn". Aktivisti protestujú v uliciach britskej metropoly už od pondelka.

Viac k témam: ekológia, polícia, protesty
Zdroj: Webnoviny.sk - Polícia zatkla počas protestov stovky ekologických aktivistov, ktorí chcú „vypnúť Londýn“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

SOFIA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Na juhu Bulharska havarovalo v sobotu malé lietadlo. Pri nehode prišiel o život pilot aj jediný pasažier na palube. Policajný šéf v meste Plovdiv Atanas Ilkov uviedol, že dvojmiestnemu stroju Zodiac sa počas letu oddelilo krídlo a zrútil sa na pole v blízkosti ihriska v obci Orizare, kde sa práve konalo športové podujatie. Príčina havárie je predmetom vyšetrovania. Ide pritom už o druhú haváriu malého bulharského lietadla tento mesiac. Začiatkom apríla jedno vrazilo do hory v susednom Severnom Macedónsku. Nehodu neprežili všetci štyria ľudia na palube.

Viac k témam: nehoda lietadla
Zdroj: Webnoviny.sk - Malému lietadlu sa počas letu oddelilo krídlo a zrútilo sa, v stroji boli dvaja ľudia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

LITTLETON 20. apríla (WebNoviny.sk) - Američania si v sobotu pripomínajú 20. výročie masakry na strednej škole v Columbine v americkom štáte Colorado. Spomienkové podujatia sa začali už vo štvrtok večer bohoslužbou a ukončí ich v sobotu ceremónia na pamiatku obetí v parku pri škole. Komunita zároveň očakáva nové detaily k prípadu tínedžerky z Floridy, ktorá si krátko pred výročím siahla na život. Osemnásťročnú Sol Paisovú, ktorá bola podľa polície masakrou "posadnutá", našli v stredu mŕtvu v horách neďaleko Denveru po 24-hodinovom pátraní. Tínedžerka pricestovala do Colorada v pondelok v noci z Miami a kúpila si zbraň a muníciu. Nedávno z jej strany zaznamenali bližšie nešpecifikované vyhrážky. Masakra na Columbine High School sa odohrala 20. apríla 1999. Dvaja študenti, 18-ročný Eric Harris a 17-ročný Dylan Klebold, vtedy zastrelili 12 spolužiakov a jedného učiteľa a zranili ďalších 24 ľudí. Po útoku obaja spáchali samovraždu. Motív ich činu dodnes nie je známy.



Viac k témam: streľba na strednej škole
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Američania si pripomenuli 20. výročie masakry na strednej škole v Columbine © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Výberové konanie na šéfa štátnych lesov TANAPu vyhlásia ešte v prvom polroku tohto roka. Potvrdilo to ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Aktuálne je vedením Štátnych lesov Tatranského národného parku poverený Maroš Petrík.

Huttu za šéfa nevymenovala

Nové výberové konanie chcú vyhlásiť po tom, čo ministerka Gabriela Matečná rozhodla o tom, že Rastislava Huttu za šéfa lesov nevymenuje. Oznámila to ešte v polovici marca. „Nestotožňujem sa so závermi výberovej komisie a pána nebudem menovať za riaditeľa štátneho podniku. Za týmto mojím rozhodnutím stojí aj Slovenská národná strana a Andrej Danko. Táto téma je pre mňa úplne uzatvorená,“ podotkla Matečná a dodala, že vypíšu nové výberové konanie.

Jediný uchádzač

Na pozíciu riaditeľa sa prihlásili dvaja uchádzači a na výberovom konaní, ktoré sa konalo 19. februára, bol prítomný len jeden - Hutta. Výberová komisia overila jeho odborné znalosti, manažérske schopnosti a všeobecný prehľad a na základe zhodnotenia výsledkov ho po osobnom pohovore odporučila vymenovať za riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u. Hutta mal nastúpiť na miesto odvolaného šéfa Pavla Fabiana. Podľa obchodného registra Hutta v nedávnej dobe bol alebo stále je konateľom, spoločníkom alebo členom predstavenstva v 29 spoločnostiach ako napríklad Tatra development group, Skilandia, Eenergia, Interwood, Koliba Bešeňovka či Liptovská investičná spoločnosť.

Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), Štátne lesy TANAPu
Zdroj: Webnoviny.sk - Matečnej ministerstvo vyhlási nové výberové konanie na šéfa štátnych lesov TANAP-u © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Liberáli navrhujú vyriešiť problémy s ochranným pásmom pohrebiska a krematória. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za opozičnú stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Milan Laurenčík, Ondrej Dostála a Peter Osuský na májovú schôdzu parlamentu predkladajú návrh novely zákona o pohrebníctve. „Predložený návrh zákona si kladie za cieľ vyriešiť aplikačné problémy s ochranným pásmom pohrebiska a krematória, a to delegovaním právomoci ustanoviť šírku ochranného pásma na všeobecne záväzné nariadenie obce. Maximálny rozsah tohto ochranného pásma stanovuje zákon na sto metrov v prípade krematória a na 50 metrov v prípade pohrebiska,“ odôvodnili predkladatelia návrhu novely s tým, že obec bude mať možnosť toto ochranné pásmo zúžiť, resp. neurčiť ho vôbec. Navrhovaná novela dáva tiež obciam právomoc určiť formou všeobecne záväzného nariadenia pravidlá umiestňovania a povoľovania budov a stavieb v ochrannom pásme, pričom je povinná zohľadňovať pietny charakter krematória, resp. pohrebiska. V prípade schválenia, novela nadobudne účinnosť od 1. augusta 2019.

Viac k témam: Národná rada SR, novela zákona, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk - Liberáli chcú novelou vyriešiť problémy s ochranným pásmom pohrebiska a krematória © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
V Šali v súčasnosti modernizujú odborné a jazykové učebne v piatich základných školách. Mesto získalo na tento účel nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie zhruba 340-tisíc eur.

Nové interaktívne tabule

„Všetky práce by mali byť ukončené do začiatku ďalšieho školského roka - do septembra 2019,“ informovala médiá Erika Kollerová zo šalianskej radnice. Na Základnej školy Jána Hollého vybavia učebňu informačných a komunikačných technológií a tiež dve jazykové učebne. Žiaci sa môžu tešiť na nové notebooky vrátane softvérového príslušenstva, do jazykových učební nakúpili nábytok, výpočtovú techniku a rôzne zariadenia, napríklad slúchadlá. Vo všetkých troch miestnostiach pribudnú aj nové interaktívne tabule.

Znovuobjavenie chémie pre deti

Žiaci na Základnej škole Ľudovíta Štúra zas budú mať lepšie podmienky na získavanie nových vedomostí z oblasti biochémie a polytechniky. „Cieľom je tiež vytvoriť podmienky pre znovuobjavenie chémie pre deti v meste s tradíciou chemického priemyslu a tradíciou stredného školstva v oblasti chémie,“ píše sa v projekte. V učebni polytechniky zároveň vymenia okná za nové. Učebne fyziky zmodernizujú na na Základnej škole s materskou školou Jozefa Murgaša aj na Základnej škole s materskou školou Petra Pázmánya. Na Základnej škole Jozefa Cígera Hronského pribudne okrem učebne fyziky a jazyková učebňa.

Viac k témam: rekonštrukcia, slovenská základná škola
Zdroj: Webnoviny.sk - Žiaci v Šali sa môžu tešiť na nové notebooky aj učebňu chémie, mesto získalo peniaze z eurofondov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Pri dopravnej nehode, ktorá sa stala v sobotu popoludní pri vjazde do obce Moškovec (okres Turčianske Teplice), zahynul 39-ročný muž. „Išlo o čelnú zrážku motocyklistu a osobného motorového vozidla. Po zrážke ostal motorkár ležať v bezvedomí mimo vozovky," informovala hovorkyňa spoločnosti Air - Transport Europe Zuzana Hopjaková. Podľa Hopjakovej boli jeho zranenia natoľko vážne, že mu záchranári nedokázali pomôcť a zraneniam na mieste podľahol.

Viac k témam: leteckí záchranári, motocyklista
Zdroj: Webnoviny.sk - Motocyklista sa čelne zrazil s autom, leteckí záchranári mu už nedokázali pomôcť © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

PRIŠTINA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Kosovské úrady za pomoci Spojených štátov priviezli v sobotu späť zo Sýrie 110 kosovských občanov, najmä žien a detí. Minister spravodlivosti Abelard Tahiri pre novinárov povedal, že plánovaná operácia sa skončila úspešne a do krajiny sa vrátili štyria údajní bojovníci Islamského štátu, 32 žien a 74 detí. Bližšie detaily "z dôvodu citlivosti prípadu" neposkytol. Deväť z detí počas bojov v Sýrii prišlo o rodičov. Deti a ženy sa v najbližšej dobe vrátia domov, podozrivých militantov už zatkli. K extrémistickým skupinám v Sýrii a v Iraku sa pôvodne pridalo okolo 400 Kosovčanov, nikto z nich sa však podľa úradov za posledné tri roky nevrátil. Kosovské úrady tvrdia, že militantov na Blízkom východe stále aktívne podporuje 30 kosovských občanov a nachádza sa tam s nimi tiež 49 žien a osem detí.

Zdroj: Webnoviny.sk - Kosovo priviezlo zo Sýrie štyroch bojovníkov Islamského štátu, ale aj desiatky žien a 74 detí © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

  • aktualizované 20. apríla 18:03
KÁBUL 20. apríla (WebNoviny.sk) - Centrom afganského hlavného mesta Kábul otriasol v sobotu silný výbuch, ktorý spôsobil samovražedný atentátnik. Hovorca ministerstva vnútra Nasárt Rahímí uviedol, že sa tak stalo pred ministerstvom telekomunikácií, kde nasledovala prestrelka bezpečnostných síl s ďalšími útočníkmi. Tí sa snažili dostať do budovy ministerstva. Hovorca uviedol, že pri útoku zomreli štyria civilisti a traja vojaci, osem civilistov utrpelo zranenia, z toho tri ženy. Operácia sa skončila po niekoľkých hodinách, keď "afganské bezpečnostné sily zastrelili všetkých štyroch útočníkov", dodal Rahímí. Ozbrojenci zaútočili len deň po zrušení medziafganských rokovaní v Katare. K útoku sa zatiaľ nik neprihlásil. Na východe Afganistanu sú aktívni tak militanti z Talibanu, ako aj extrémisti z Islamského štátu, a v minulosti sa obe skupiny hlásili k zodpovednosti za útoky v afganskej metropole. Taliban však už zodpovednosť za sobotňajší útok odmietol.

Viac k témam: ozbrojený útok, samovražedný atentátnik, streľba, Taliban, výbuch
Zdroj: Webnoviny.sk - Pred budovou ministerstva v Kábule sa odpálil atentátnik, pri útoku zomreli aj civilisti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BERLÍN 20. apríla (WebNoviny.sk) - Nemecko uviedlo do prevádzky najväčší veterný park v Baltskom mori, ktorý bude elektrinou zásobovať približne 400 tis. domácností. Veterný park Arkona, ktorý sa nachádza približne 35 kilometrov severovýchodne od ostrova Rujana, začal fungovať v utorok. Prevádzkujú ho nemecká energetická spoločnosť E.ON a nórsky energetický gigant Equinor. Viac ako 40 percent elektriny sa v Nemecku vlani vyrobilo z obnoviteľných zdrojov, ako je veterná a solárna energia. Krajina plánuje do roku 2030 z obnoviteľných zdrojov vyrábať až 65 percent elektriny v snahe o zníženie skleníkových plynov o 55 percent oproti úrovni z roku 1990.

Viac k témam: obnoviteľné zdroje energie, zelená elektrina
Zdroj: Webnoviny.sk - Nemecko uviedlo do prevádzky veterný park Arkona, ktorý je najväčší v Baltskom mori © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Strana 1 z 4

Reklama