20. apríl 2024
Facebook

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Počet sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri počas minulého roka stúpol takmer o 62 tisíc. Uvádza sa to v analýze slovenského finančného sektora za rok 2018, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska (NBS). "Ak nepočítame nábehovú fázu po vzniku starobného dôchodkového sporenia, ide o historicky najvyšší prílev za kalendárny rok," upozornila centrálna banka. Ku koncu vlaňajška si tak na penziu v druhom pilieri sporilo 1,49 mil. osôb. "Vyšší stav sporiteľov bol zaznamenaný iba v období ešte pred prvým otvorením systému pred jedenástimi rokmi," tvrdí NBS. Väčšina nových sporiteľov vstupujúcich do sporivého piliera si zvolila niektorý z akciových alebo indexových dôchodkových fondov. Okrem toho týmto dôchodkovým fondom, osobitne indexovým, podľa NBS pribúdali sporitelia aj vďaka prestupom z iných typov fondov. "Sporitelia opúšťali najmä dlhopisové fondy, čo je vývoj pozorovateľný už niekoľko rokov a ktorý postupne ukrajuje z dominantného podielu týchto dôchodkových fondov," konštatuje centrálna banka.

Desaťročný rast finančných trhov

Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčarik by rád veril, že historicky najvyšší ročný prílev sporiteľov do druhého piliera je do veľkej miery výsledkom toho, že si mladí ľudia stále viac uvedomujú dôležitosť riešenia ich budúceho dôchodku. "V skutočnosti si myslím, že ide o kombináciu výsledku aktivít dôchodkových správcovských spoločností aj prostredníctvom finančných sprostredkovateľov a pomerne veľkého mediálneho priestoru, ktorý mala k dispozícii téma dôchodkov," uviedol pre agentúru SITA. Podľa neho mohol za vyšším záujmom o sporenie v druhom pilieri stáť aj výsledok desaťročného rastu finančných trhov. "To určite pomohlo presvedčiť ľudí, že druhý pilier má zmysel. A zároveň, že v rámci druhého piliera majú dlhodobo najväčší význam indexové a akciové fondy," dodal.

Sporiť si na dôchodok je kľúčové

Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik upozornil na to, že ešte pred štyrmi rokmi si šesť z desiatich Slovákov vôbec nesporilo na dôchodok, a to napriek silnému rastu ekonomiky. "Je dobrou správou, že posledné štatistiky ukazujú opačnú tendenciu," povedal pre agentúru SITA. V pozitívnych číslach sa podľa neho ukazuje aj dlhodobá práca finančných sprostredkovateľov, ktorí neustále ľuďom vysvetľujú, aké kľúčové je sporiť si individuálne na dôchodok a zároveň sa starať o svoje úspory v druhom a treťom penzijnom pilieri. "Veď ešte pred rokom bolo až 78 percent úspor sporiteľov v konzervatívnych dlhopisových fondoch, ktoré sú nevhodné na dlhodobé sporenie pre mladých ľudí aj ľudí stredného veku," zdôraznil Búlik.

Na účtoch je takmer 8,55 miliardy eur

Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri mali k 12. aprílu tohto roka na svojich účtoch takmer 8,55 mld. eur. Tri štvrtiny majetku, čo je takmer 6,42 mld. eur, sa pritom nachádza v šiestich konzervatívnych garantovaných dlhopisových fondoch. V šiestich akciových fondoch majú sporitelia takmer 1,09 mld. eur, v piatich indexových 959 mil. eur a v dvoch zmiešaných fondoch 88,7 mil. eur. Konzervatívne dôchodkové fondy od začiatku tohto roka zhodnotili majetok klientov dôchodkových správcovských spoločností o 0,34 % až 1,97 %, kým indexové fondy o 14,27 % až 16,40 %. V akciových fondoch zhodnotenie od začiatku tohto roka dosiahlo 6,63 % až 16,96 % a v zmiešaných fondoch 6,50 %, resp. 6,56 %.

Viac k témam: 2.pilier, dôchodcovia, dôchodky, Národná banka Slovenska (NBS)
Zdroj: Webnoviny.sk - V druhom pilieri vlani pribudlo 62-tisíc sporiteľov, historicky najviac od jeho vzniku © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

  • aktualizované 22. apríla 20:19
MANILA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Silné zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo Filipíny, si vyžiadalo najmenej päť obetí na životoch. Otrasy na ostrove Luzon tiež vážne poškodili letisko a zničili minimálne dve budovy. V meste Porac sa zrútila štvorposchodová budova supermarketu, kde uviazlo viacero ľudí. Podľa agentúry AP hovoria odhady o najmenej 31 nezvestných. Podľa Geologickej služby Spojených štátov malo zemetrasenie s magnitúdom 6,1 epicentrum na severozápade krajiny. Renato Solidum z vládneho inštitútu, ktorý sa venuje zemetraseniam, ubezpečil, že otrasy neboli dosť silné, aby spôsobili tsunami. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Viac k témam: Manila, zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Filipíny zasiahlo silné zemetrasenie, zrútila sa aj budova supermarketu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Prezident Andrej Kiska zagratuloval víťazovi prezidentských volieb na Ukrajine Volodymyrovi Zelenskému. Ako uviedol vo svojom príspevku na Twitteri, praje mu úspech a silu pri tak potrebných reformách. Tie Ukrajina potrebuje na svojej ceste k prosperite a stabilite. "Budúcnosť krajiny musí byť založená na suverénnom rozhodnutí ľudí," dodal prezident Kiska. Zelenskyj v druhom kole volieb získal 73 percent hlasov. Súčasný prezident Petro Porošenko, ktorý prijal porážku už v nedeľu po zverejnení výsledkov exit pollu, si na konto pripísal 24 percent hlasov. Porošenko a Kiska mali dobré vzťahy, Kiska pravidelne vyjadroval podporu Ukrajine a reformám, ktoré krajina musí zaviesť. Na rozdiel od doterajších volieb v postsovietskych dejinách Ukrajiny sa zdá, že Zelenskyj zvíťazil na západe aj východe krajiny. Jedným z predvolebných sloganov známej 41-ročnej televíznej hviezdy bol pritom prísľub zjednotenia Ukrajiny. Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby 2019 na Ukrajine

Viac k témam: prezident Slovenskej republiky, prezidentské voľby na Ukrajine, ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk - Kiska praje budúcemu ukrajinskému prezidentovi Zelenskému úspech a silu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

SOFIA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Muža obvineného zo znásilnenia a vraždy bulharskej investigatívnej novinárky Viktorije Marinovovej poslal súd na 30 rokov do väzenia. Dvadsaťjedenročný Severin Krasimirov sa v pondelok postavil pred regionálny súd v meste Ruse, kde priznal vinu a požiadal o rýchle odsúdenie. Telo Viktorije Marinovovej našli vlani 6. októbra na brehu Dunaja v Ruse. Podľa vyšetrovateľov ju páchateľ znásilnil, udrel do hlavy a zadusil. Krasimirov podľa nich konal sám. Zadržali ho v Nemecku, kam po vražde ušiel. Odtiaľ ho o týždeň neskôr vydali naspäť do Bulharska. Tým, že Krasimirov priznal vinu, vyhol sa maximálnemu trestu, teda doživotiu. Proti trestu sa môže odvolať do 15 dní. Tridsaťročná Marinovová sa venovala predovšetkým podvodom pri využívaní eurofondov v Bulharsku.

Viac k témam: súdy, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk - Vraha investigatívnej novinárky Marinovovej poslal súd na 30 rokov do väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

KYJEV 22. apríla (WebNoviny.sk) - Ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že je ešte priskoro gratulovať komikovi Volodymyrovi Zelenskému k víťazstvu v prezidentských voľbách na Ukrajine.

Zelenskému gratuloval aj Trump

Vyjadril sa tak hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že Moskva "rešpektuje rozhodnutie ukrajinského ľudu", no je predčasné rozprávať o tom, že rusky hovoriaci Zelenskyj by mohol vytvoriť priestor na zlepšenie vzťahov medzi krajinami. Preto podľa jeho slov radšej počkajú na konkrétne kroky nového ukrajinského lídra. Zelenskému už k víťazstvu telefonicky zablahoželal napríklad americký prezident Donald Trump, ktorý voľby označil za dôležitý moment v ukrajinských dejinách. K zvoleniu 41-ročnému hercovi zablahoželali aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý so Zelenským tiež hovoril, a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Silná podpora zo strany Európskej únie

Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker mu v spoločnom liste zablahoželali a prisľúbili, že môže počítať so silnou podporou zo strany Európskej únie. Ruský premiér Dmitrij Medvedev zas prostredníctvom Facebooku skonštatoval, že voľby ukázali, že je predsa len "šanca na zlepšenie vzťahov" medzi krajinami a vyjadril nádej, že Zelenskyj bude pri zaobchádzaní so separatistami na východe Ukrajiny "pragmatický a zodpovedný". Po spočítaní 99% hlasovacích lístkov má Zelenskyj 73-percentnú podporu a súčasný prezident Petro Porošenko, ktorý prijal porážku už v nedeľu po zverejnení výsledkov exit pollu, si na konto pripísal 24% hlasov.

Viac k témam: prezidentské voľby na Ukrajine
Zdroj: Webnoviny.sk - Putin sa vyjadril k zvoleniu Zelenského, budúcemu prezidentovi Ukrajiny gratuloval aj Trump © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Záchranársky vrtuľník zasahoval v pondelok popoludní pri páde slovenského turistu. Muž spadol po tom, ako sa pošmykol na turistickom chodníku zrúcaniny Liptovského hradu. Turista pádom z výšky približne 20 metrov utrpel poranenie rebier, povrchové zranenia a tiež podozrenie na poranenie vnútorných orgánov. Šesťdesiatpäťročného muža previezli leteckí záchranári v stabilizovanom stave do Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Hopjaková z Air Transport Europe.

Viac k témam: ATE Air - Transport Europe, Liptovský hrad
Zdroj: Webnoviny.sk - Muž sa pošmykol na turistickom chodníku zrúcaniny Liptovského hradu, zasahovali leteckí záchranári © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BERLÍN 22. apríla (WebNoviny.sk) - Muž, ktorý pred viac ako desaťročím ušiel z väzenia v Rakúsku, sa sám prihlásil na polícii v Salzburgu s tým, že už ho nebavil život na Kanárskych ostrovoch. Šesťdesiatštyriročný muž s dvoma kuframi podľa rakúskej polície v sobotu prišiel za policajtmi na salzburskej železničnej stanici a povedal im, že je väzeň na úteku, ktorý práve pricestoval z mníchovského letiska. Oznámil im vraj, že strávil 10 a pol roka na ostrove Tenerife, no už sa chcel vrátiť domov, lebo "Tenerife už nie je také pekné ako bývalo" a on tam žil už dosť dlho. Polícia ho po potvrdení, že ušiel z väzenia na východe Rakúska, vzala do väzby v Salzburgu.

Viac k témam: Tenerife, útek z väzenia, väzeň
Zdroj: Webnoviny.sk - Väzeň na úteku priletel domov a prihlásil sa na polícii, lebo ho už nebavil život na Tenerife © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Národná banka Slovenska (NBS) eviduje každoročne sťažnosti spotrebiteľov na subjekty finančného trhu a sťažnostiam sa nevyhnú ani bankové domy. V minulom roku centrálna banka prijala od spotrebiteľov takmer dvetisíc rôznych podaní, pričom zhruba 27-percentný podiel tvorili podnety na banky. Sťažnosti sa týkali hlavne poplatkov súvisiacich s úvermi na bývanie a spotrebiteľskými úvermi. Podnety smerovali aj na kartové a platobné transakcie. NBS udelila aj sankcie, a to VÚB banke a Prima banke. Zároveň vykonala dohľad v troch bankách.

Kontrola v Consumer Finance Holding

Sankcia pre VÚB sa týkala ešte spoločnosti Consumer Finance Holding, keďže banka sa stala jej právnym nástupcom. Rozhodnutie centrálna banka vydala na základe kontroly z roku 2015 vo vtedajšej firme Consumer Finance Holding. "Týkalo sa to len určitého obdobia v mesiacoch september a október. To už je však bezpredmetné, nakoľko už samotná firma Consumer Finance Holding v čase svojej existencie zjednala nápravu a s účinnosťou od 1. januára 2018 zanikla, rozdelením a následným zlúčením časti spoločnosti s VÚB bankou," vysvetlil pre agentúru SITA PR manažér VÚB banky Dominik Miša. Sankcia pre Prima banku súvisela ešte s bývalou Sberbank Slovensko, ktorú Prima banka odkúpila. Sberbank podľa NBS na konci roka 2016 neinformovala dopredu vyše päťtisíc svojich klientov o tom, ako mení obchodné podmienky. Ak si klienti Sberbank sami nenaštudovali nové podmienky, nezistili, že banka zrušila výbery hotovosti z termínovaných vkladov, bežných účtov aj vkladných knižiek vedených v cudzej mene.

Dohľad na mieste v troch bankách

Národná banka vlani ukončila tzv. dohľad na mieste v troch bankách, a to v Slovenskej sporiteľni, Poštovej banke a Tatra banke, ktorý sa začal ešte v roku 2017. V týchto prípadoch centrálna banka sankcie neuložila. V Slovenskej sporiteľni preverovali všetky typy retailových úverov, zamerali sa predovšetkým na ochranu spotrebiteľa, plnenie regulačných a legislatívnych požiadaviek. "V banke sme následne urobili niekoľko zmien, ďalšie implementujeme postupne, ako vznikajú odporúčania a regulácie NBS," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Dohľad na mieste v Poštovej banke bol zameraný najmä na poskytovanie spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie. "Banka prijala opatrenia na zlepšenie poskytovania svojich služieb," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. V Tatra banke vykonávala NBS dohľad so zameraním na odštepný závod Raiffeisen banka, a to pre oblasť poskytovania spotrebných úverov. Aj v tomto prípade banka prijala postačujúce opatrenia a nezrovnalosti odstránila.

Sťažnosti klientov vyhodnocujú hneď

Banky sa podľa ich vyjadrení snažia vyhodnocovať sťažnosti klientov hneď a podrobne. "Ak zistíme pochybenie na našej strane, situáciu čo najskôr napravíme a klientovi sa ospravedlníme. Ich podnety nám slúžia aj pri vytváraní či pri zmenách bankových produktov a služieb. V prípade, že zamestnanci postupovali správne, snažíme sa vždy klientovi vysvetliť a zdôvodniť náš postup," uviedla Cesnaková. VÚB banka ak príde v procese riešenia reklamácie na nejaký problém, tak hneď prijíma opatrenia, aby sa to už neopakovalo. Sťažnosti a reklamácie Poštová banka rieši v súlade s reklamačným poriadkom banky a prijatými vnútornými predpismi. Aj Poštová banka v prípade, že je reklamácia alebo sťažnosť opodstatnená, snaží sa prijať také opatrenia, aby podobným situáciám v budúcnosti predišla. Tatra banka sa podľa jej vyjadrení zaoberá všetkými podnetmi svojich klientov, nielen podnetmi adresovanými centrálnej banke. "Podnety klientov sú vždy riadne preverené nezávislým útvarom banky," doplnila Žiaranová.

Viac k témam: bankové poplatky, banky, Consumer Finance Holding, Národná banka Slovenska (NBS), Poštová banka, Prima banka, Sberbank Slovensko, Slovenská sporiteľňa, Tatra Banka, Vúb Banka
Zdroj: Webnoviny.sk - Klienti bánk sa sťažujú najmä na poplatky súvisiace s úvermi, ale aj na kartové a platobné transakcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Hasičom sa v pondelok krátko pred 13:00 podarilo uhasili požiar lesného porastu v katastri obce Kravany v Popradskom okrese. Počas noci sa plamene nerozšírili a v pondelok na mieste zasahovalo 60 profesionálov a dobrovoľníkov s 20 kusmi hasičskej techniky. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Farkasová z Hasičského a záchranného zboru. Požiar vypukol ešte v nedeľu predpoludním a následne sa rozšíril až na plochu deviatich hektárov. Pri hasení vypomáhal aj vojenský vrtuľník Mi-17. Zobraziť fotogalériu k článku:
Požiar lesa pri Kravanoch

Viac k témam: hasiči, požiar
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Požiar lesa pri Kravanoch uhasili, pomáhal aj vojenský vrtuľník Mi-17 © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

MANILA 22. apríla (WebNoviny.sk) - Hlavným mestom Filipín v pondelok otriaslo silné zemetrasenie, ktoré spôsobilo krátke výpadky prúdu, skalné zosuvy a prerušenie premávky nadzemnej dráhy. Podľa Geologickej služby Spojených štátov malo zemetrasenie s magnitúdom 6,1 epicentrum na severozápade krajiny. Zatiaľ nehlásia zranenia ani rozsiahlejšie škody. Renato Solidum z vládneho inštitútu, ktorý sa venuje zemetraseniam, ubezpečil, že otrasy neboli dosť silné, aby spôsobili tsunami.

Viac k témam: Manila, zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Hlavným mestom Filipín otriaslo silné zemetrasenie, spôsobilo aj skalné zosuvy © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Strana 1 z 2

Reklama