19. apríl 2024
Facebook

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Úspory ľudí v druhom dôchodkovom pilieri sa počas minulého týždňa zhodnotili vo všetkých penzijných fondoch. Pätica indexových fondov dosiahla k 18. aprílu tohto roka oproti 12. aprílu zhodnotenie od 0,04 % po 1,55 %. Akciové dôchodkové fondy zhodnotili majetok sporiteľov o 0,29 % až 1,26 %, dva zmiešané fondy o 0,27 %, resp. o 0,30 %. Garantované dlhopisové fondy vykázali oproti 12. aprílu zhodnotenie majetku sporiteľov na úrovni 0,06 % až 0,15 %. Informovala o tom Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.

Miliardy na účtoch

Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri mali k 18. aprílu tohto roka na svojich účtoch vyše 8,59 mld. eur. Tri štvrtiny majetku, čo je vyše 6,43 mld. eur, sa pritom nachádzajú v šiestich konzervatívnych garantovaných dlhopisových fondoch. V šiestich akciových fondoch majú sporitelia takmer 1,1 miliardy eur, v piatich indexových 971,2 mil. eur a v dvoch zmiešaných fondoch 89,2 mil. eur. Konzervatívne dôchodkové fondy pritom od začiatku tohto roka zhodnotili majetok klientov dôchodkových správcovských spoločností o 0,39 % až 2,13 %, kým indexové fondy o 14,31 % až 17,67 %. V akciových fondoch zhodnotenie od začiatku tohto roka dosiahlo 6,94 % až 18,43 % a v zmiešaných fondoch 6,79 %, resp. 6,88 %.

DDS-ky tiež zhodnocovali

Zhodnotenie majetku pre sporiteľov k 18. aprílu tohto roka oproti 12. aprílu vykázala aj drvivá väčšina fondov, ktoré spravujú doplnkové dôchodkové spoločnosti. V príspevkových fondoch sa úspory klientov s výnimkou jedného fondu medzitýždenne zhodnotili o 0,01 % až 0,58 %, v spomínanom jednom fonde išlo o pokles o 0,01 %. Vo výplatných fondoch sa majetok medzitýždenne zhodnotil o 0,01 % až 0,14 %. Doplnkové dôchodkové spoločnosti pritom spravovali k 18. aprílu tohto roka vo svojich fondoch vyše 2,15 mld. eur.

Viac k témam: 2.pilier, dôchodkové sporenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Úspory ľudí v druhom pilieri sa zhodnotili vo všetkých fondoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Ak Veľká Británia opustí Európsku úniu (EÚ), škótska premiérka Nicola Sturgeon by chcela do roku 2021 usporiadať druhé referendum o nezávislosti Škótska. Predsedníčka Škótskej národnej strany (SNP) sa tak vyjadrila v stredu v škótskom parlamente, pričom uviedla, že čoskoro predstaví legislatívu, ktorá by stanovila pravidlá pre toto hlasovanie. Zároveň vyzvala svoju stranu, aby sa usilovala o zvýšenie podpory pre nezávislosť.

Downing Street nesúhlasí

"Voľba medzi brexitom a budúcnosťou Škótska ako nezávislej európskej krajiny by mala byť ponúknutá ešte počas existencie tohto parlamentu," vyjadrila sa Sturgeon a dodala, že vláda v Edinburghu bude konať, aby zaistila možnosť hlasovať pred koncom funkčného obdobia parlamentu. Ďalšie voľby do škótskeho parlamentu by sa mali konať práve v roku 2021. Sturgeon dúfa, že legislatíva, ktorá by mala stanoviť pravidlá pre referendum, vstúpi do platnosti do konca tohto roka. Táto legislatíva by umožnila konanie referenda po tom, ako ho schváli britská vláda. O schválenie sa škótska premiérka podľa svojich slov zatiaľ usilovať nebude. Vláda v Londýne sa však už skôr vyjadrila, že so žiadosťou Edinburghu nebude súhlasiť, a toto rozhodnutie v utorok potvrdilo aj Downing Street.

Už raz hlasovali

"Ak budeme úspešní v budovaní podpory a záujmu pre nezávislosť, potom žiadna britská vláda nebude schopná zastaviť vôľu ľudu alebo zastaviť vyjadrenie tejto vôle," povedala Sturgeon. Škóti hlasovali o nezávislosti od Veľkej Británie v roku 2014. Za nezávislosť sa vyjadrilo 45 percent voličov a 55 percent hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve. Keď sa o dva roky neskôr konalo referendum o brexite, v ktorom väčšina voličov hlasovala za odchod z EÚ, Škótsko bolo prevažne za zotrvanie v únie. Sturgeon tvrdí, že brexit mení situáciu, pretože Škótsko by nemalo vystúpiť z únie proti svojej vôli. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Viac k témam: Brexit, nezávislosť, referendum
Zdroj: Webnoviny.sk - Ak dôjde k brexitu, škótska premiérka bude chcieť referendum o nezávislosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Do približne 20 metrov hlbokej vodnej komory v stredu spadol robotník v bratislavskej mestskej časti Čunovo. Ako ďalej agentúru SITA informovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, udalosť im nahlásili krátko pred pol šiestou. "Hasiči sa snažia k robotníkovi dostať a poskytnúť mu prvú pomoc v spolupráci s posádkou Záchrannej zdravotnej služby," dodali hasiči.

Viac k témam: hasiči
Zdroj: Webnoviny.sk - Robotník spadol v Čunove do dvadsať metrov hlbokej vodnej komory © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

LONDÝN 24. apríla (WebNoviny.sk) - Britská Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej sa rozhodla nemeniť svoje stanovy, čo okrem iného znamená, že Mayová by mala zostať na jej čele ešte najmenej do decembra. V stredu to oznámil Graham Brady, predseda straníckej komisie, ktorá dohliada na stanovy konzervatívcov. Mnohí zapálení stúpenci brexitu z prostredia tejto strany tlačili na to, aby Mayová z čela strany odišla, pretože sa na ňu hnevajú, že nevedela zariadiť odchod Británie z EÚ a krajina je ešte aj po troch rokoch od referenda o brexite členskou krajinou únie. Podľa aktuálnych stanov konzervatívcov je však možné o odvolaní predsedníčky strany hlasovať len raz za rok. Keďže posledné takéto hlasovanie Mayová ustála v decembri minulého roku, najbližšie sa o jej odchode z čela strany môže hlasovať až v decembri tohto roku.

Viac k témam: Brexit, Konzervatívna strana
Zdroj: Webnoviny.sk - Mayová naďalej povedie britských konzervatívcov, strana stanovy nezmení © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

OSLO 24. apríla (WebNoviny.sk) - Juh Nórska sužujú lesné požiare, pre ktoré museli svoje domovy opustiť už stovky ľudí. V okolí mesta Sokndal, kde požiare horia už od utorka, evakuovali okolo 148 domácností. Podľa polície sú plamene stále mimo kontroly a k ich ďalšiemu šíreniu by mohol prispieť aj silný vietor. Aprílové požiare sú pre Nórsko veľmi skoré a experti varujú, že by sa mohli dramaticky rozšíriť naprieč kontinentom. Tento mesiac sa lesné požiare rozhoreli už aj vo Švédsku, Nemecku a vo Veľkej Británii. Dôvodom je podľa odborníkov uplynulá veľmi suchá zima vo väčšine Európy i pretrvávajúce sucho. Dlhodobá predpoveď tiež nepredpokladá zlepšenie.

Viac k témam: lesný požiar, požiar
Zdroj: Webnoviny.sk - Na juhu Nórska horia lesy, požiare sa môžu rozšíriť naprieč Európou © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Úprava vzťahov medzi slovenskou prokuratúrou a Európskou prokuratúrou, ktorá má na Slovensku pôsobiť od roku 2020, je zámerom novely zákonov o prokuratúre a prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry. Podľa dokumentu vypracovaného Generálnou prokuratúrou SR, ktorý v stredu odobrila vláda, má naša prokuratúra poskytovať Európskej prokuratúre súčinnosť pri plnení jej úloh.

Spory rozhodne generálna prokuratúra

Spory o príslušnosť prípadov medzi Európskou prokuratúrou a orgánom našej prokuratúry rozhoduje podľa novely generálna prokuratúra. "Proti rozhodnutiu generálnej prokuratúry je možné podať opravný prostriedok podľa osobitného zákona upravujúceho trestné konanie," uvádza novela. Ak si to vyžaduje plnenie úloh Európskej prokuratúry, sú hlavný európsky prokurátor, európsky prokurátor alebo európsky delegovaný prokurátor podľa novely po predchádzajúcom súhlase generálneho prokurátora oprávnení nazerať do spisu, ktorý vedie slovenský prokurátor. „O nazretí do spisu urobí prokurátor do spisu písomný záznam," uvádza sa v novele.

Rovnaké právomoci prokurátorov

Európska prokuratúra má začať v SR pôsobiť od začiatku roka 2020, pričom dozor nad vyšetrovaním závažnejších trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie budú vykonávať európski delegovaní prokurátori pôsobiaci na Úrade špeciálnej prokuratúry. Hlavným cieľom Európskej prokuratúry má byť zvýšenie úrovne ochrany finančných záujmov Európskej únie v členských štátoch. "Európski delegovaní prokurátori, ktorí konajú v mene Európskej prokuratúry vo svojich členských štátoch, majú rovnaké právomoci ako vnútroštátni prokurátori, pokiaľ ide o vyšetrovanie, trestné stíhanie a podanie obžaloby na súd," konštatuje GP SR.

Viac k témam: Európska prokuratúra, Generálna prokuratúra SR, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska prokuratúra začne u nás pôsobiť budúci rok, vláda odobrila zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Slovenská informačná služba vzhľadom na pokračujúcu nestabilnú a neprehľadnú bezpečnostnú situáciu na Srí Lanke odporúča občanom SR, aby svoj prípadný zámer vycestovať do tejto krajiny prehodnotili a zvážili odloženie cesty minimálne do upokojenia situácie. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca SIS Branislav Zvara, potrebné je postupovať v súlade s pokynmi ministerstva zahraničných vecí. "SIS bude prostredníctvom Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) situáciu na Srí Lanke v nadväznosti na uznesenie Bezpečnostnej rady SR naďalej intenzívne monitorovať," uviedol Zvara.

Tisícky slovenských turistov

Srí Lanku od začiatku roka 2019 navštívilo niekoľko tisíc občanov SR. "Aj v tejto súvislosti SIS upozorňuje, že turisti zo zahraničia môžu predstavovať pre islamských teroristov atraktívny cieľ alebo príležitosť zmocniť sa ich ako rukojemníkov," zdôraznil Zvara. Pre občanov SR, ktorí už na Srí Lanke sú, podľa neho platí odporúčanie, že si musia intenzívne všímať zmeny v bezpečnostnej situácii, rešpektovať všetky pokyny tamojších bezpečnostných zložiek, podriadiť sa pokynom, ktoré sa týkajú zákazu vychádzania, vyhýbať sa verejným zhromaždeniam a podľa možností obmedziť individuálne cestovanie. "Potenciálna hrozba teroristických útokov na Srí Lanke sa ani v súčasnom období nedá, napriek nasadeniu bezpečnostných zložiek, úplne vylúčiť a je relevantná predovšetkým vo väčších mestách Srí Lanky," upozornil Zvara.

Nefotiť bezpečnostné sily

Tajná služba tiež v tejto súvislosti odporúča strpieť kontroly a striktne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek, nevyhotovovať fotografie alebo videozáznamy príslušníkov bezpečnostných síl a vojenskej techniky a tiež nenosiť so sebou predmety, ktoré by mohli bezpečnostné zložky považovať za podozrivé, vrátane vysielačiek. Nie je vhodné nechávať voľne položenú batožinu alebo zvršky, keďže môžu vyvolať podozrenie, že ide o nástražné výbušné zariadenie. Dôležité je hlásiť ihneď stratu cestovných dokladov alebo iných identifikačných dokumentov. Nedeľné útoky na Srí Lanke si vyžiadali už 359 mŕtvych. Hovorca tamojšej polície v stredu ráno potvrdil, že cez noc zadržal ďalšie osoby, čím sa ich počet zvýšil na 58. Ku koordinovaným útokom na kostoly, luxusné hotely a ďalšie miesta sa už prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Podľa vlády sú útoky odvetou za streľbu v novozélandskom meste Christchurch z 15. marca. Zobraziť fotogalériu k článku:
Srí Lanku zasiahla séria výbuchov

Viac k témam: SIS Slovenská informačná služba, útok na Srí Lanke
Zdroj: Webnoviny.sk - Cestu na Srí Lanku radšej zvážte, zahraniční turisti môžu predstavovať pre teroristov atraktívny cieľ © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

REGENSBURG 24. apríla (WebNoviny.sk) - V nemeckom meste Regensburg v stredu kontrolovane zneškodnili 250-kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Bombu objavili počas stavebných prác. Aby ju mohli odpáliť, úrady evakuovali 4 500 ľudí v okruhu 1,5 kilometra od miesta nálezu. Napriek plánovanej explózii došlo k poškodeniu blízkych budov, ktorým vybilo okná. O akú bombu presne išlo, nie je známe. Regensburg v spolkovej krajine Bavorsko však počas vojny viackrát bombardovali britské a americké sily, pričom mnohé z náloží nevybuchli. Nájdená bomba predstavovala podľa vyšetrovateľov skutočnú hrozbu, a preto sa ju rozhodli zneškodniť na mieste čím skôr.

Viac k témam: bomba
Zdroj: Webnoviny.sk - Odpálenie starej bomby v Regensburgu nevyšlo, výbuch poškodil okolité domy © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

KÁHIRA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Archeológovia objavili v meste Asuán v južnej časti Egypta starovekú hrobku s múmiami spred dvetisíc rokov.

Pochádza z grécko-rímskeho obdobia

Ministerstvo pre historické pamiatky vo svojom utorkovom vyhlásení uviedlo, že hrobka pochádza z grécko-rímskeho obdobia, ktoré sa začalo érou Alexandra Veľkého v roku 332 pred naším letopočtom. Hrobka sa nachádza v blízkosti známeho Mauzólea Aga Chána, ktorý loboval za práva moslimov v Indii. V Asuáne ho pochovali po jeho smrti v roku 1957.

Našli aj ďalšie artefakty

Archeológovia podľa vyhlásenia našli artefakty vrátane ozdobných masiek, sošiek, váz, pozostatky rakvy a kartonáž - kúsky plátna alebo papyrusu zlepené dohromady. Egypt často oznamuje nové objavy dúfajúc, že to pomôže turizmu v krajine, ktorý utrpel počas nepokojov po povstaní proti autokratickému prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roku 2011.

Viac k témam: archeológovia, múmie
Zdroj: Webnoviny.sk - Archeológovia našli v Asuáne starovekú hrobku, pri múmiách objavili aj ozdobné masky a sošky © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA/ŽIAR NAD HRONOM 24. apríla (WebNoviny.sk) - Žiarski kriminalisti zadržali 33-ročného drogového dílera z Banskej Štiavnice. Podľa polície minimálne pol roka nakupoval drogy v Seredi a následne ich predával v Banskej Štiavnici a okolí. Ako informovala Krajská polícia v Banskej Bystrici, muža zadržali policajti kriminálnej polície zo Žiaru nad Hronom v utorok po tom, ako v Žarnovici vystúpil z autobusu. Pri sebe mal pervitín a zo zadržaného množstva by sa dalo pripraviť minimálne 38 dávok. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok a spracoval podnet na jeho vzatie do väzby. V prípade dokázania viny mu hrozí trest na 10 až 15 rokov.

Viac k témam: drogový díler, pervitín
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Dílera s pervitínom chytili pri vystupovaní z autobusu, drogy predával niekoľko mesiacov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Strana 1 z 6

Reklama