19. apríl 2024
Facebook

LONDÝN 2. apríla (WebNoviny.sk) - Britská premiérka Theresa Mayová v utorok večer oznámila, že jej krajina požiada Európsku úniu (EÚ) o ďalší odklad brexitu. Mayová tým chce predísť brexitu "nadivoko", teda bez akejkoľvek dohody s EÚ, ktorý by nastal v prípade, ak by krajina odišla z únie podľa aktuálneho plánu, teda 12. apríla. Dohodu o brexite, ktorú Mayovej vláda vyjednala s predstaviteľmi EÚ, už trikrát za sebou odmietli britskí poslanci.

Odchod s dohodou je najlepším riešením

"Vždy som jasne hovorila, že by mohol byť pre nás z dlhodobého hľadiska úspechom aj brexit bez dohody. Ale odchod s dohodou je najlepším riešením," vyhlásila v utorok Mayová po skončení náročného rokovania vlády, ktoré trvalo sedem hodín. "Budeme potrebovať ďalšie predĺženie Článku 50," povedala britská premiérka, pričom zmienila európsku právnu normu, ktorá umožňuje vystúpenie členskej krajiny z EÚ. Toto predĺženie by malo byť "najkratšie možné, a také, ktoré skončí, keď prijmeme dohodu", dodala Mayová. Premiérka sa stále nevzdáva myšlienky, že jej dohoda o brexite raz cez parlamentu prejde, a už cez víkend avizovala, že napriek trojnásobnému odmietnutiu poslancami im dá zrejme o dohode hlasovať aj štvrtý raz. "Tieto diskusie a toto rozdelenie sa už nemôžu vliecť ani o trochu dlhšie," povedala Mayová v utorok. Premiérka má plán opäť sa stretnúť s predsedom opozičných labouristov Jeremym Corbynom a presvedčiť ho, aby labouristi za jej plán zahlasovali.

Mayová nepripúšťa zrušenie brexitu

Mayová stále nechce počuť o tom, že by Británia požiadala o dlhší odklad brexitu, napríklad aj niekoľkoročný, ako to navrhujú niektorí britskí politici. Už vôbec nepripúšťa zrušenie brexitu a tento scenár používa len ako odstrašujúci príklad, keď chce prinútiť poslancov hlasovať za jej dohodu. Premiérka striktne odmieta aj opätovné referendum o brexite, pričom argumentuje, že nie je možné pýtať sa občanov ešte raz na to isté, na čo už raz odpovedali. Už niekoľko mesiacov je pritom verejná mienka v krajine jednoznačne naklonená zotrvaniu v únii, čo potvrdzujú prieskumy všetkých renomovaných agentúr.

Viac k témam: Brexit, Európska únia
Zdroj: Webnoviny.sk - Mayová chce predísť odchodu Británie z EÚ „nadivoko“, požiada o ďalší odklad brexitu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Poslanci za hnutie Sme rodina neuspeli so svojimi návrhmi zákona o trinástom dôchodku a noviel zákonov o prídavku na dieťa a o sociálnom poistení. Národná rada SR neposunula návrhy do druhého čítania. Poslanci za Sme rodina navrhovali cez zákon o trinástom dôchodku stanoviť sumu trinástej penzie diferencovane, a to v závislosti od sumy dôchodku alebo úhrnu súm dôchodkov. Ak je dôchodok alebo suma viacerých dôchodkov nižšia ako životné minimum, poslanci navrhovali tejto skupine dôchodcov vyplatiť 13. dôchodok vo výške minimálnej mzdy. V prípade, že dôchodok a úhrn dôchodkov je vyšší ako životné minimum, navrhovali tejto skupine dôchodcov vyplatiť 13. dôchodok vypočítaný podľa stanoveného vzorca (13. dôchodok by sa rovnal sume minimálnej mzdy zníženej o koeficient 0,18 vynásobený rozdielom medzi dôchodkom a životným minimom). V rámci návrhu noviel zákonov o prídavku na dieťa a o sociálnom poistení poslanci za hnutie Sme rodina chceli finančne podporiť mladé rodiny pri vzdelávaní ich detí. V prípade detí, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, alebo sa sústavne pripravujú na povolanie štúdiom na strednej škole, navrhovali zaviesť mimoriadny prídavok na každé dieťa vo výške 50 eur, ktorým by každoročne zmiernili náklady súvisiace s nástupom dieťaťa do školy.

Viac k témam: dôchodky, Národná rada SR, prídavky na deti, Sme Rodina Boris Kollár
Zdroj: Webnoviny.sk - Kollárovci neuspeli s návrhom na 13. dôchodok, neprešiel ani mimoriadny prídavok na deti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

SKOPJE 2. apríla (WebNoviny.sk) - Malé lietadlo sa v utorok zrútilo v hornatom teréne v centrálnej časti Macedónska. Ako v utorok večer informoval šéf severomacedónskej vládnej Národnej rady pre letecké nešťastia Zoran Ilievski, policajným vrtuľníkom sa podarilo lokalizovať havarovaný stroj Cessna, ako aj štyri telá. Keďže však ide o ťažko prístupný zasnežený terén v pohorí Jakupica, záchranári sa na miesto havárie dostanú až v stredu. V lietadle podľa Ilievskeho cestovali štyria Bulhari, ktorí leteli z mesta Ochrid na severe Severného Macedónska do bulharskej metropoly Sofia. Pilot ešte krátko pred haváriou kontaktoval stredisko letovej kontroly s tým, že sa lietadlo dostalo do silnej turbulencie a požiadal o možnosť medzipristátia v severomacedónskej metropole Skopje. Krátko nato si to však rozmyslel a informoval, že letí podľa pôvodného plánu až do Sofie.

Viac k témam: havária lietadla
Zdroj: Webnoviny.sk - V horách Severného Macedónska havarovalo malé lietadlo, pilot žiadal o medzipristátie © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) rešpektuje rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá uvalila predbežné opatrenie na špeciálny odvod pre obchodné reťazce. Je však sklamaná, že sa EK postavila na stranu silnejšieho článku v agropotravinárskej vertikále. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Naopak, Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) predbežné opatrenie víta, pretože špeciálny odvod pre reťazce je v rozpore s Ústavou SR a právom Európskej únie. Uviedol to v reakcii predseda SAMO Martin Krajčovič.

Záujmy silnejších na úkor slabších

Na jednej strane sa EK podľa SPPK tvári liberálne a všetko necháva na voľný trh a na druhej strane si silnejšie štáty Európskej únie presadzujú svoje záujmy na úkor slabších. "Verdikt Európskej komisie o predbežnom opatrení voči špeciálnemu odvodu pre obchodné reťazce len potvrdil fakt, na ktorý najväčšia agropotravinárska samospráva roky upozorňuje. A to ten, že nadnárodné obchodné reťazce zneužívajú svoje dominantné postavenie na trhu, diktujú podmienky, ktoré sú v mnohých prípadoch slovenskými dodávateľmi neakceptovateľné a silným lobistickým tlakom aj v európskych štruktúrach maria rozvoj agropotravinárskeho odvetvia na Slovensku," uviedla v reakcii SPPK. Vývoj agropotravinárskeho odvetvia v SR podľa SPPK tvrdo dopláca na zle vyrokované podmienky nášho vstupu do únie, na globalizáciu trhu a skryté nástrahy aj v podobe vysokých dovozov lacných potravín, často aj neznámeho pôvodu a nízkej kvality. Podľa SPPK však treba povedať, že maslo na hlave má aj Slovensko, pretože nás dobiehajú zlé rozhodnutia predchádzajúcich vlád a ministrov.

Obchodníci rozhodnutie vítajú

Naopak, SAMO víta rozhodnutie EK o začatí konania vo veci osobitného odvodu pre obchodné reťazce a zároveň vydanie predbežného opatrenia, ktorým pozastavili účinnosť tohto zákona. "Od začiatku hovoríme, že zákon je v rozpore s Ústavou SR a právom EÚ. Aj tento prípad poukazuje na dôležitosť ukotvenia Slovenska v EÚ, ktorá aj v tomto prípade ukazuje, že je ochotná obhajovať záujmy občanov členských krajín EÚ aj napriek rozhodnutiam jednotlivých vlád. Toto rozhodnutie znamená, že reťazce nebudú až do právoplatného rozhodnutia EK platiť daň za potraviny. Vďaka rozhodnutiu EK pozastaviť účinnosť zavedenia dane na potraviny účinnú od 1. januára 2019, nebudú znášať negatívne dopady tohto opatrenia nielen obchodníci, ale ani spotrebitelia na Slovensku," reagoval predseda SAMO Martin Krajčovič. Európska komisia začala s hĺbkovým prešetrovaním osobitného odvodu pre obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku. Má totiž obavy, že príslušná legislatíva selektívne zvýhodňuje istých maloobchodníkov oproti ich konkurentom, čo je v rozpore s pravidlami EÚ v oblasti štátnej pomoci. Komisia o tom informovala v utorok prostredníctvom tlačovej správy. Slovensko zároveň oficiálne požiadala, aby pozastavilo uplatňovanie predmetného opatrenia, až kým neuzavrie svoje posúdenie podľa pravidiel EÚ v oblasti štátnej pomoci. Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Viac k témam: SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Zdroj: Webnoviny.sk - Potravinári sú sklamaní, že sa Európska komisia pri osobitnom odvode postavila na stranu reťazcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Slovensko si na medzinárodnom kapitálovom trhu požičalo jednu miliardu eur. Ako informuje Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL), v utorok sa jej podarilo umiestniť na trh 11-ročnú emisiu dlhopisov splatných 9. apríla 2030 s výnosom do splatnosti 0,780 % p.a. O slovenské dlhopisy bol pritom zo strany investorov vysoký záujem, keď celkový dopyt presiahol miliardový objem emisie päťnásobne.

Úspešný návrat na medzinárodné kapitálové trhy

"Slovenská republika sa úspešne vrátila na medzinárodné kapitálové trhy v roku 2019, keď v rámci jedného dňa získala zdroje vydaním 11-ročnej emisie dlhopisov v objeme 1 mld. eur," informuje ARDAL s tým, že spoločnými vedúcimi manažérmi tejto transakcie boli finančné domy Deutsche Bank, HSBC, Natixis, Société Générale a VÚB banka zo skupiny Intesa Sanpaolo. "Priaznivé trhové podmienky umožnili Slovenskej republike získať zdroje v objeme 1 mld. eur splatné 9. apríla 2030 za rizikovú prirážku 21 bázických bodov nad úrokové swapy," dodáva agentúra.

Najväčší podiel ide Francúzom

Transakcie sa zúčastnilo viac ako 150 investorov. Záujem o slovenské bondy pritom podľa ARDAL-u dokumentuje aj fakt, že po otvorení kníh s úvodnou indikovanou rizikovou prirážkou na úrovni okolo 30 bázických bodov nad úrokové swapy dosiahol za jeden a pol hodiny dopyt 3 mld. eur. Následne bola upravená odporúčaná riziková prirážka na úroveň okolo 25 bázických bodov nad úrokové swapy, pričom dopyt naďalej rástol až cez úroveň 5 mld. eur. "Päťnásobný dopyt v porovnaní s objemom vydávanej emisie znamená najvyšší záujem investorov po dlhových cenných papieroch v regióne strednej a východnej Európy od júna 2018," dodáva ARDAL. Slovenské dlhopisy z tejto emisie pritom poputujú najmä do portfólií manažérov fondov, ktorý nakúpili 51 % z objemu emisie. Ďalších 32 % smeruje do porftólií bánk, 14 % poisťovniam a 3 % ostatným investorom. Podľa krajiny najväčší podiel z emisie ide francúzskym investorom, a to 28 %. V súčte 28 % skončí v portfóliu rakúskych a nemeckých investorov, 13 % sú investori zo Slovenska, 11 % z Veľkej Británie, 5 % zo Škandinávie, 5 % z Južnej Európy a 10 % pripadlo na ostatné krajiny.

Viac k témam: ARDAL Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, dlhopisy
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko si požičalo miliardu eur, o dlhopisy bol zo strany investorov vysoký záujem © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície vzniesol obvinenie dvom občanom SR, jednému občanovi Srbska a trom právnickým osobám za zločin prevádzačstva spáchaného formou nelegálnej práce. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, obvinení Peter K. (40) ako štatutárny orgán právnických osôb so sídlom v Seredi a v Budapešti (Maďarsko) a Miroslav B. (44) ako štatutárny orgán právnickej osoby so sídlom v Novom Sade (Srbsko) od roku 2017 využívali prácu srbských občanov, ktorým príslušné slovenské úrady neudelili prechodný ani trvalý pobyt na účel zamestnania.

Využíval výnimku z vízovej povinnosti

Miroslav B. podľa polície na území Srbskej republiky organizoval nábor osôb, ktoré mali záujem o prácu na našom území. Bez príslušných pracovných povolení potom zabezpečil a zorganizoval ich prevoz z územia Srbska na územie Slovenskej republiky využívajúc výnimku z vízovej povinnosti. "Výnimka cudzincov oprávňuje na vstup na územie SR a zotrvanie maximálne 90 dní," vysvetlila Baloghová s tým, že následne s nimi uzavrel zmluvu o poskytnutí služby. "Cudzinci boli ubytovaní v Žiari nad Hronom, v Galante a na rôznych miestach na území Slovenskej republiky v blízkosti výrobných závodov, s ktorými mali právnické osoby uzavreté zmluvy o poskytovaní služieb," povedala hovorkyňa. Ďalší obvinený Lukáš Š. (39) bol koordinátorom právnických osôb a cudzincov priamo rozdeľoval do jednotlivých pracovných zmien vo výrobných závodoch. Vyplácanie odmeny pracovníkom za vykonanú pracovnú činnosť mali na starosti obvinení Peter K. s Lukášom Š. Podľa polície prostredníctvom nimi ovládaných spoločností získali majetkový prospech najmenej 245 000 eur.

Minimálne 70 nelegálne zamestnaných Srbov

Doposiaľ vykonané vyšetrovanie podľa Baloghovej preukázalo, že obvinení ako zamestnanci a poverení zástupcovia personálnej agentúry so sídlom v Seredi v úmysle získať finančné výhody pre túto obchodnú spoločnosť a pre seba nelegálne zamestnali minimálne 70 občanov Srbskej republiky. "Za uvedený čin hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na dva až osem rokov. Obvinení sú stíhaní na slobode," dodala Baloghová.

Viac k témam: nelegálna práca, Polícia SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci a Srb nelegálne zamestnávali cudzincov, hrozí im až osem rokov za mrežami © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Exriaditeľ Slovenskej informačnej služby Ján Valko zaslal svojmu nástupcovi Antonovi Šafárikovi podnet na preverenie podľa neho nepravdivých informácií týkajúcich sa jeho údajných stykov s obvineným talianskym podnikateľom Antoninom V. "K zverejneným informáciám by som chcel uviesť, že striktne vylučujem akýkoľvek pracovný či súkromný kontakt s osobou Antonina V," napísal Valko v podaní, ktoré poskytol aj agentúre SITA.

Valko považuje obvinenia za absurdné

Zároveň podľa vlastných slov považuje za absurdné, aby Antonina V. upovedomoval o informáciách, ktoré tajnej službe poskytla talianska strana. Valko tiež trvá na tom, že počas jeho pôsobenia v SIS sa tajná služba podozrivými aktivitami Antonina V. zaoberala a postúpila ich kompetentným orgánom. Valko zároveň konštatuje, že je pre neho absolútnou prioritou preukázať nepravdivosť medializovaných obvinení a vzhľadom na závažnosť situácie nevylučuje ďalšie právne kroky. Vo veci by podľa neho mala konať Vnútorná inšpekcia SIS, pričom Valko je podla vlastných slov pripravený poskytnúť plnú súčinnosť.

NAKA pracuje na vypočutí zainteresovaných osôb

Podľa medializovaných informácií talianske orgány pri monitorovaní Antonina V. zachytili jeho vyjadrenia, že investoval milión eur, aby slovenskí colníci, policajti a agenti tajných služieb pracovali pre neho. Údajne tiež v minulosti na Slovensku žijúci podnikateľ tvrdil, že si kúpil vtedajšieho šéfa SIS, ktorým bol Ján Valko. Úrad špeciálnej prokuratúry v tejto súvislosti informoval, že sa medializovanými informáciami zaoberal. "Podnet vyhodnotil ako podozrenie zo závažnej korupčnej trestnej činnosti a dnešného dňa ho odstupuje na Národnú protikorupčnú jednotku Národnej kriminálnej agentúry s pokynmi na ďalší postup," informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Samotná NAKA podľa stanoviska polície pracuje na tom, aby mohla vypočuť všetky zainteresované osoby, ktoré spomínali talianske médiá ako osoby, ktoré údajne spolupracovali s Antoninom V. Antonino V. sa momentálne nachádza v Taliansku, kde je vo väzbe pre drogovú trestnú činnosť.

Viac k témam: NAKA Národná kriminálna agentúra, SIS Slovenská informačná služba
Zdroj: Webnoviny.sk - Exšéf SIS Valko odmieta obvinenia o kúpení Vadalom, poslal podnet na overenie nepravdivých informácií © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Hasiči zasahujú prj dopravnej nehode kamióna, ktorá sa stala na štátnej ceste č. I/9 v katastri mesta Handlová. "Pri udalosti sa pod kamiónom s prívesom pravdepodobne uvoľnila krajnica a kamión sa prevrátil do rokliny," informovala agentúru SITA Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Kamión podľa nej prevážal drevo, ktoré sa vysypalo na svah. "Pri udalosti sa zranila jedna osoba. Cesta je prejazdná," dodala Frakasová.

Viac k témam: dopravná nehoda, hasiči, havária kamiónu
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Pri Handlovej spadol kamión do rokliny, na svah sa vysypalo prevážané drevo © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) znova upozorňuje odberateľov plynu a elektriny na opatrnosť pri zmene svojho dodávateľa energií prostredníctvom podomových predajcov. „Je potrebné overiť si totožnosť osoby, ktorá ponúka odberateľom “lacnejšie energie“. Pred uzatvorením zmluvy o dodávke elektriny alebo plynu je nanajvýš dôležité ponechať si primeraný čas na oboznámenie sa s obsahom zmluvy, ako aj s aktuálne platnými obchodnými podmienkami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zmluvy, rovnako i s aktuálne platným cenníkom dodávateľa,“ zdôraznil regulačný úrad.

Rôzne nekalé praktiky

Regulačný úrad odberateľom neodporúča uzatvoriť zmluvu s novým dodávateľom elektriny či plynu pod časovým tlakom. „Mnohí obchodní zástupcovia pri uzatváraní zmlúv využívajú rôzne nekalé obchodné praktiky v snahe získať čo najviac odberateľov pre dodávateľa, ktorého zastupujú. Často sa vydávajú za zástupcov dodávateľa, ktorý aktuálne dodáva energie do predmetného odberného miesta, prípadne tvrdia, že podpisom predložených dokumentov sa pre odberateľa nič nezmení, respektíve, že sa len mení obchodné meno spoločnosť, a podobne,“ dodal regulátor. Niektorí obchodní zástupcovia dodávateľov neváhajú podľa ÚRSO odberateľov zavádzať nepravdivými informáciami. „Odberateľom odporúčame dôkladne si preštudovať aj ustanovenia napísané drobnými písmenami, respektíve na osobitných listoch, či stranách, ako napríklad obchodné podmienky, ktoré sú súčasťou zmluvy,“ konštatoval regulačný úrad s tým, že ustanovenia o predmete zmluvy a o cene nemôžu byť napísané menším písmom ako iné časti tejto zmluvy, s výnimkou názvu a označení častí zmluvy.

Pozor na viazanosť

Pri uzatváraní zmluvy o dodávke elektriny je potrebné zvážiť nielen cenu, ale aj obsah obchodných podmienok, zabezpečenie zákazníckych služieb, či možnosti úhrady preddavkových platieb. „Takisto je dôležité presne vedieť, na akú dobu sa zmluva uzatvára, teda viazanosť zmluvy, nakoľko niektorí dodávatelia uprednostňujú zmluvy na dobu určitú, ktoré potom nie je možné kedykoľvek vypovedať,“ zdôraznil regulátor. Odberateľ má právo od zmluvy s novým dodávateľom energií bezodplatne odstúpiť v lehote 14 dní odo dňa jej podpisu, a to bez uvedenia dôvodu. „Odstúpenie od zmluvy musí byť odoslané poštou, najlepšie doporučene, najneskôr v posledný deň 14 dňovej lehoty. Upozorňuje, že každý z dodávateľov môže mať v obchodných podmienkach špecifikované náležitosti odstúpenia od zmluvy. Napríklad vlastnoručný podpis, identifikácia odberateľa, identifikácia odberných miest,“ uzavrel regulačný úrad.

Viac k témam: energie, ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví
Zdroj: Webnoviny.sk - ÚRSO upozorňuje na nekalé praktiky podomových predajcov, na toto by ste si mali dať pozor © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Zväz cestovného ruchu SR (ZCR) očakáva nárast záujmu o služby v tomto odvetví po znížení sadzby dane z pridanej hodnoty na ubytovanie na 10 percent a po zavedení príspevku na domácu rekreáciu zamestnancov od začiatku tohto roka. "Toto sú dve kľúčové opatrenia, ktoré v tomto aj v budúcich rokoch pomôžu výraznejšiemu rozvoju služieb cestovného ruchu. Zvýšia sa obraty hlavne v ubytovacích zariadeniach, ale aj v ostatných zariadeniach cestovného ruchu, v stravovaní, v sprievodcovských a ďalších nadväzujúcich činnostiach," informoval v utorok na tlačovej besede prezident ZCR Marek Harbuľák po valnom zhromaždení organizácie.

Možnosť zvýšenia miezd a investície do zariadení

Zníženie DPH na ubytovanie podľa Harbuľáka zároveň umožní viac investovať do zariadení, do ľudí a zvyšovať mzdy, ktoré v cestovnom ruchu patria k najnižším. "Posledné dva roky ukazujú, že práve nárast miezd v službách cestovného ruchu (o takmer 10 %) je najvýraznejší, ak budeme porovnávať jednotlivé odvetvia," povedal Harbuľák s tým, že naďalej budú žiadať zníženie DPH aj na stravovacie služby. Ucelenejšie informácie o vplyve zníženia DPH na ubytovanie a rekreačných poukazov na rast záujmu o služby domáceho cestovného ruchu budú podľa neho známe až po letnej sezóne. Štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček (SNS) informoval, že jednou z priorít v tomto roku je vyvolať diskusiu, alebo aj presadiť zníženie DPH aj na stravovanie. Rekreačné poukazy sa podľa neho už mohli prejaviť na medziročnom náraste počtu ubytovaných v prvom mesiaci tohto roka. "V januári stúpol počet turistov (ubytovaných) na Slovensku o 7,2 %. Rozhodujúcu mieru v tomto majú práve domáci turisti, ktorých počet v januári stúpol o 10,4 % v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka," povedal Ďurček. To by podľa štátneho tajomníka mohlo naznačovať, že aj príspevky na rekreáciu majú pozitívny vplyv na tieto výsledky. "Som optimista. pretože si myslím, že tento počet bude ďalej stúpať. Január bol ešte trochu aj testovací. Zamestnávatelia a zamestnanci neboli úplne zorientovaní, nemali úplne presný návod ako používať príspevky na rekreáciu," poznamenal Ďurček.

Privítali by ministerstvo pre cestovných ruch

Šéf ZCR označil za dôležitú udržateľnosť fungovania cestovného ruchu, pričom štát by mal politiku v tomto odvetví koordinovať a posilniť riadenie. Malo by to byť podľa neho v podobe napríklad vytvorenia ministerstva pre cestovný ruch, alebo organizácie na podporu tohto sektora, ako náhrada za zrušenú Slovenskú agentúru pre cestovný ruch. "Vidíme potrebu založenia, alebo posilnenia tohto riadenia, chceme hľadať spoločne formu ako riadenie posilniť," uviedol Harbuľák. Potrebné sú podľa neho tiež stabilné financovanie aktivít v cestovnom ruchu zo zdrojov štátu, primeraná miera regulácií a ďalšie znižovanie administratívnej záťaže, vrátane daní a odvodov. Ďurček podporil zámer vytvoriť úrad na podporu cestovného ruchu. "Čím skôr to bude, tým lepšie. Nie je to len kvôli tomu, že cestovný ruch takúto inštitúciu potrebuje pre systémové financovanie marketingových a iných aktivít," dodal. Súvisí to podľa neho aj s legislatívou, reguláciou či reprezentáciou cestovného ruchu.

Viac k témam: cestovný ruch, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, príspevok na rekreáciu
Zdroj: Webnoviny.sk - Počet ubytovaní na Slovensku po zavedení príspevku stúpol, očakáva sa rozvoj služieb © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika
Strana 1 z 6

Reklama