Print this page
pondelok, 23 január 2017 12:50

Komunikácia je pre ľudí nevyhnutná

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Spoločnosť Coretel vznikla iba pred dvoma rokmi, no jej pracovníci majú vo svojej brandži dlhoročné skúsenosti. Zdanlivo nenápadná veľkoobchodná spoločnosť sa môže pochváliť zákazníkmi v niekoľkých krajinách Európy a účasťou na mnohých, najmä východoázijských veľtrhoch. „Snažíme sa držať nových trendov, aj keď v tejto oblasti je už náročné ponúknuť čosi nové.“ Rozprávali sme sa s konateľmi spoločnosti CoreTel s. r. o., Lenkou Mičicovou a Milošom Janoščákom.

 

Oblasť vášho podnikania je zrejme náročnejšia na pochopenie bežnému laikovi. Ako by ste ju charakterizovali? 

Napriek tomu, že každý z nás začínal s touto praxou už veľmi dávno je CoreTel celkom mladá spoločnosť, založená v roku 2014.

Keďže sme veľkoobchodná spoločnosť zaoberajúca sa predajom telekomunikačného sortimentu pre káblových a ISP operátorov, dalo by sa laicky povedať, že sa zaoberáme predajom všetkých produktov, ktoré sú potrebné pre zavedenie akýchkoľvek telekomunikačných riešení. Okrem širokého produktového portfólia ponúkame našim zákazníkom rozsiahle spektrum služieb, čo nám umožňuje vypracovávať pre klientov kompletné riešenia na kľúč – od návrhu až po jeho realizáciu.

 

Kto sú vaši zákazníci? Ako vyzerá bežné stretnutie s klientom?
Väčší i menší operátori, ISP provideri. Tým, že úzko spolupracujeme s poprednými svetovými výrobcami ako Corning, Cabelcon, PPC, Teleste a mnoho ďalších, vieme našim zákazníkom ponúknuť mnohé riešenia – optické riešenia, koaxiálne, kamerové, dátové, zemné, bezdrôtové, závesné riešenia, rozvádzače, záložné zdroje, hlavné stanice (CATV/PON) a softvér. Mám pocit, že vymenovávanie konkrétnych produktov by bolo ešte oveľa zdĺhavejšie :-).

 

A ako vyzerá stretnutie s klientom?

Príde k nám napríklad operátor, ktorý prevádzkuje káblovku a povie, že chce upgrade siete. Náš kolega si s ním sadne, pozrie si jeho projekt, urobí nový návrh softvérového projektu, navrhne do neho produkty a riešenia tak, aby boli čo najekonomickejšie. Následne, po schválení, dodáme produkty a „na kľúč“ mu zrealizujeme sieť.

 

Využívajú vaši zákazníci možnosť objednávky produktov a služieb „na kľúč“? Oceňujú túto možnosť?
Myslím, že áno. Aj keď sú prípady, kedy odberatelia v rámci šetrenia zakúpia tovar a „zlepia“ ho dohromady vo vlastnej réžii, pretože nie sú ochotní platiť za návrh. To je ešte tá šťastnejšia voľba pri rozhodnutí šetriť. Menej šťastná je tá, kedy sa rozhodnú nakúpiť lacný tovar od neautorizovaných výrobcov a následne musia riešiť komplikácie, ktoré ich paradoxne väčšinou stoja oveľa viac ako kvalitný produkt.
Niekto požaduje napriek vyššej cene tú najvyššiu kvalitu, iným je to naopak jedno a riadia sa najmä nízkou cenou. Najviac je však takých, ktorí požadujú najvyššiu kvalitu za najnižšiu cenu.

 

Aké riziko plynie z nevyužitia kvalitných produktov?
Ak máte nekvalitný konektor, začne vám blikať obraz, vznikne nerovnosť a všeobecná nekvalita. Keď bolo analógové vysielanie, boli na obraze duchovia ale nikomu to nevadilo. Teraz, keď je vysielanie digitálne, tak vám môže obraz kockatieť, sekať. V súčasnosti sú ľudia na to háklivejší, pretože majú kvalitnejšie zariadenia. Nekvalitný produkt sa odrazí na výstupe.

 

Tým, že ide technológia dopredu, zrejme aj vy sa musíte prispôsobovať týmto trendom a ponúkať vždy aktuálne portfólio výrobkov.
Samozrejme. Rozširujeme a flexibilne reagujeme na aktuálne trendy. Televízory sú kvalitnejšie, obraz na nich je dokonalý a také musia byť i zariadenia, ktoré sa na prenos používajú. V oblasti, v ktorej pôsobíme, sú však už riešenia na takej úrovni, že priestor na posun je minimálny. Ten boom už máme za sebou.

 

Kedy nastal?
Nastal vtedy, keď Orange začal budovať FTTH siete, prívod optického vlákna do bytu, domu, izby. To bolo obdobie okolo rokov 2010 – 2011. Vtedy prechádzali všetci malí i veľkí operátori, ISP provideri z koaxiálu na optiku, aby dotiahli lepší signál a rýchlosť internetu do domácností.

 

Aký bol pre spoločnosť CoreTel rok 2016 a aké sú plány do toho nadchádzajúceho?
Jedným slovom, náročný. Konkurencia v tejto oblasti nespí a je jej skutočne dosť. V dnešnej dobe je konkurencia prítomná všade a už nie je odvetvie, v ktorom by existovala nejaká medzera. Som rád, že sme sa zmobilizovali a okrem veľkoobchodu robíme i projekčnú činnosť.

 

A plány?

Do marca 2017 by sme chceli stihnúť spustiť nový e-shop. Je to beh na dlhšiu trať, nakoľko máme obrovské množstvo produktov. Blíži sa to však k svojmu cieľu a ja verím, že v nadchádzajúcom roku bude i toto rozhodnutie tým, ktoré nás spraví o čosi viac konkurencieschopnými.

 

Dá sa vôbec povedať, čo je nosným produktom vašej spoločnosti?
Ťažko povedať. Máme viac ako 2200 produktov a je to možno ťažko uveriteľné, ale aj naša práca je sezónna. Leto je najlepšia sezóna z dôvodu, že sa robia zemné a vzdušné časti pripojení. V zime síce idú vnútorné aplikácie, avšak nerobia sa výkopy a dopyt po zemných kábloch vtedy klesá.

 

Čo vidíte ako najväčšiu hrozbu pri vašom podnikaní?
Nedostatok pracovných síl. S týmto faktorom je zrejme problém vo väčšine odvetví. Kvalitných ľudí je náročné nájsť, a to najmä z radov mladých. Pôsobíme síce v špecifickom odvetví, avšak o to atraktívnejšom, pretože komunikácia je pre ľudstvo nevyhnutná v akomkoľvek smere a my ju vieme zabezpečiť. Problém pri nedostatku pracovných síl vidím najmä v tom, že práve v súčasnosti sa obmieňa generácia „dričov“ s generáciou ľudí, ktorí majú bezdôvodne vysoké očakávania. Sme však radi, že ešte stále máme stabilný tím ľudí, odborníkov, ktorých práca baví a robia ju dobre.

 

So svojim portfóliom pokrývate dopyt iba na Slovenskom trhu, či aj v okolitých štátoch?
Zahraničný obchod nám nerobí problém, nakoľko máme zákazníkov i v Slovinsku, Chorvátsku, Macedónsku, Srbsku, v Litve, Lotyšsku. Nepovedal by som, že pôsobíme celoeurópsky, ale tak, že máme veľa zahraničných zákazníkov.

 

Baví vás vaša práca?
Samozrejme, inak by sme ju nerobili. Je potrebné vedieť, kedy je čas vypnúť a správne vyvážiť chvíle práce a oddychu.

Read 1811 times Last modified on pondelok, 23 január 2017 13:01
Super User

Latest from Super User