26. apríl 2024
Facebook

BERLÍN 12. apríla (WebNoviny.sk) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok v Berlíne prijala ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorého budúcu nedeľu čaká druhé kolo prezidentských volieb. Rozdá si to v ňom so známym komikom a politickým nováčikom Volodymyrom Zelenským, ktorý prvé kolo volieb vyhral a vysoko vedie aj v prieskumoch pred druhým kolom.

Stretávajú sa pravidelne

Merkelová sa v piatok vyhla priamej odpovedi na novinársku otázku, či jej stretnutie s Porošenkom znamená, že mu vyjadruje podporu v ukrajinských prezidentských voľbách. Nemecká kancelárka na to odvetila len toľko, že sa so súčasným ukrajinským prezidentom stretáva pravidelne. Ako píše agentúra The Associated Press (AP), francúzsky prezident Emmanuel Macron sa plánuje stretnúť s oboma súpermi v druhom kole ukrajinských volieb, Porošenkom aj Zelenským. Ako však v piatok povedal Merkelovej hovorca Steffen Seibert, stretnutie nemeckej kancelárky so Zelenským "momentálne nie je plánované".

Zelenskyj má náskok v prieskumoch

Zelenskyj, ktorý doteraz nikdy nevykonával žiadnu politickú funkciu, no prezidenta Ukrajiny si už zahral v obľúbenom televíznom seriáli, získal v prvom kole volieb viac než 30 percent hlasov, zatiaľ čo Porošenko si zabezpečil vyše 16-percentnú podporu. Podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky zverejneného vo štvrtok má Zelenskyj pred ruhým kolom 61-percentnú podporu voličov, zatiaľ čo za Porošenka plánuje hlasovať 24 percent opýtaných.

Viac k témam: prezidentské voľby na Ukrajine
Zdroj: Webnoviny.sk - Merkelová prijala ukrajinského prezidenta Porošenka, Macron sa stretne aj s jeho protikandidátom © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

GAZA 12. apríla (WebNoviny.sk) - Izraelskí vojaci počas protestov pri hraničnom plote medzi Pásmom Gazy a Izraelom zastrelili v piatok palestínsku tínedžerku. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva Pásma Gazy. Pätnásťročná Maisara Šalúfová utrpela strelné poranenie brucha na jednom z protestov pri hraniciach na severe Pásma Gazy a svojmu zraneniu podľahla. Ministerstvo zdravotníctva dodalo, že zranených bolo ďalších 30 Palestínčanov, ale neuviedlo, koľkých z nich zasiahla streľba. Koncom marca uplynul už rok od vypuknutia pravidelných piatkových protestov na hraniciach Pásma Gazy. Zamerané sú proti izraelsko-egyptskej blokáde uvalenej na toto územie v roku 2007, kedy sa vlády v Pásme Gazy zmocnila militantná organizácia Hamas. Doteraz počas protestov zomrelo 200 Palestínčanov a jeden izraelský vojak.

Viac k témam: Pásmo Gazy
Zdroj: Webnoviny.sk - Izraelskí vojaci počas protestov v Pásme Gazy zastrelili palestínsku tínedžerku © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

DUBROVNÍK 12. apríla (WebNoviny.sk) - Doprava a tranzit, veda, výskum a moderné technológie a potravinárstvo, sú tri oblasti hospodárstva, kde môže Slovensko reálne spolupracovať s Čínou. Uviedol to v piatok na samite 16 krajín CEEC (krajiny strednej a východnej Európy) a Číny v Dubrovníku po skončení ekonomického fóra premiér SR Peter Pellegrini. Zároveň dodal, že bude veľmi rád, ak sa Slovensko bude v spolupráci s Čínou v najbližších mesiacoch posúvať vpred.

Snaha o obojstranný tranzit

V oblasti dopravy Slovensko počas ekonomického fóra v piatok podľa premiéra prezentovalo snahu byť zapojené do obojsmerného tranzitu tovaru medzi Čínou a Európskou úniou. "Okrem širokorozchodnej trate máme v pláne vybudovať na východe Slovenska aj veľký terminál, ktorý by fungoval ako prekladisko tovaru z a do Číny," ozrejmil Peter Pellegrini. Pri moderných technológiách sa Slovensko chce podľa premiéra zamerať na snahu vytvoriť v Bratislave centrum excelentnosti (CE). CE je organizácia výskumu a vývoja, ktorá je zapojená do medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce s pridanou hodnotou pre európsky výskumný priestor. "V ňom by sme sa chceli zamerať na moderné technológie, konkrétne na blockchain, ktorý je novým fenoménom. Boli by sme radi, keby sa tento výskum a vývoj v tejto oblasti zo 16 krajín CEEC sústredil práve u nás v Bratislave," pokračoval premiér.

Šanca presadiť kvalitu v Číne

Oblasť obchodovania s poľnohospodárskymi produktmi s Čínou sa podľa premiéra výrazne zlepšila už v piatok po podpísaní certifikačného protokolu o vývoze slovenských mliečnych výrobkov do Číny. "Som veľmi rád, že sa po mnohých rokoch negociácií celý administratívny proces ukončil a Slovensko sa dostalo k finálnemu výsledku. Teraz je len na našich potravinároch, aby začali ponúkať svoje mliečne produkty na čínskom trhu a presadili sa. Ak sa budeme prezentovať na čínskom trhu kvalitou, tak sa tam aj presadíme," dodal. Okrem mliečnych výrobkov má mať Čína podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša, ktorý protokol o mlieku v piatok podpísal, záujem aj o slovenské mäso, víno či pekárenské výrobky.

Viac k témam: Čína, moderné technológie, potravinársky priemysel, širokorozchodná trať, výskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Pellegrini si želá rozvoj spolupráce s Čínou, v pláne je širokorozchodná trať aj prekladisko © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

LONDÝN 12. apríla (WebNoviny.sk) - Britský stand up komik Ian Cognito zomrel vo štvrtok večer priamo na pódiu počas predstavenia v klube v Bibestri na juhu Anglicka. Len niekoľko minút predtým si robil z vlastnej smrti žarty. "Predstavte si, že by som tu teraz priamo pred vami zomrel," prihováral sa 60-ročný Cognito divákom. Keď si neskôr počas svojho vystúpenia náhle sadol na stoličku, začal ťažko dýchať a dlho nič nehovoril, všetci si mysleli, že ide o ďalší žart a smiali sa, popisuje situáciu organizátor podujatia Andrew Bird. Ako hovorí, až po niekoľkých minútach, keď mu prišlo zvláštne, že jeho herecký kolega sa stále nehýbe, išiel za ním na pódium. "Ešte aj keď som ho chytal za ruku, predpokladal som, že zrazu spraví ´hu!´," povedal Bird pre BBC. Komik však už bol v tej chvíli mŕtvy, nepomohla ani snaha o oživovanie a privolaní zdravotníci na mieste skonštatovali jeho smrť. Informácie pochádzajú z agentúry AP a z webstránky britskej mediálnej spoločnosti BBC.

Viac k témam: stand-up, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Britský Stand up komik zomrel na pódiu, tesne predtým si robil žarty z vlastnej smrti © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 12. apríla (WebNoviny.sk) - Hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu na území Slovenskej republiky môžu aj cudzinci z krajín Európskej únie, konkrétne tí, ktorí majú u nás trvalý pobyt. Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva vnútra, rozhodnutie, že si pre hlasovanie vybrali našu krajinu musia deklarovať zapísaním sa do voličského zoznamu v obci v mieste trvalého pobytu. Urobiť by tak mali najneskôr 40 dní pred dňom konania volieb, to znamená najneskôr v pondelok 15. apríla.

Vyškrtnutie zo zoznamu v domovskej krajine

"Prostredníctvom ministerstva vnútra sa posunie informácia do jeho domovskej krajiny, kde sa vyškrtne zo zoznamu voličov," informuje rezort vnútra. Ministerstvo zároveň upozorňuje, že v súvislosti s voľbami do EP existujú tri typy moratória. "Moratórium na uverejňovanie prieskumov verejnej mienky sa na Slovensku začína 10. mája po 23:59 a trvá až do skončenia hlasovania," uviedol rezort. Pokiaľ ide o moratórium vedenia volebnej kampane, to sa začína 48 hodín predo dňom konania volieb, teda 22. mája po 23:59.

Moratórium 48 hodín pred začiatkom volieb

Čo sa týka moratória zverejňovania informácií o kandidujúcich subjektoch počas volebnej kampane v médiách, to začína 48 hodín pred začiatkom volieb a trvá v deň konania volieb, až do skončenia hlasovania. "V tomto prípade sa moratórium začína 23. mája o 7:00," dodalo ministerstvo. Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku budú konať 25. mája. V tento deň si občania môžu zvoliť 14 europoslancov spomedzi 31 zaregistrovaných politických subjektov, ktoré ponúkajú 340 kandidátov.

Viac k témam: ministerstvo vnútra SR, voľby do Európskeho parlamentu
Zdroj: Webnoviny.sk - Cudzinci môžu hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku, musia sa zaregistrovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BERLÍN 12. apríla (WebNoviny.sk) - Nemecká polícia zadržala zlaté nablýskané Porsche, pretože sa jej zdalo príliš žiarivé. Informovali o tom hamburské noviny Morgenpost. Polícia 31-ročného vodiča zastavila prvý raz v Hamburgu minulý týždeň a povedala mu, že zlatá farba auta by mohla oslepiť iných vodičov a predstavuje preto nebezpečenstvo. Vodičovi nariadila zlatú fóliu odstrániť a auto preregistrovať. Policajti však zistili, že muž jazdí na aute aj naďalej. Opäť ho zastavili v stredu a vzali mu preto kľúče, papiere aj poznávaciu značku. Vozidlo nechali odtiahnuť do garáže. Nezodpovedný vodič tiež dostal nešpecifikovanú pokutu a pokiaľ chce opäť vyraziť na cesty, musí nechať fóliu stiahnuť.

Viac k témam: polícia
Zdroj: Webnoviny.sk - Nemecká polícia zadržala zlaté nablýskané Porsche, farbou údajne ohrozovalo iných vodičov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BERLÍN 12. apríla (WebNoviny.sk) - Neznámi páchatelia strieľali vo štvrtok večer na vlak ICE z Berlína do Saarbrückenu. Ako v piatok informovala nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn, vo vlaku cestovalo v čase útoku 150 ľudí, žiadnemu z nich sa nič nestalo. Podľa nemeckej polície na vlak muselo strieľať naraz viacero ľudí, pretože na štyroch jeho vozňoch našli deväť stôp po strelách. Útočníci okrem toho presne mierili, keďže vo vysokej rýchlosti zasiahli vždy dvere alebo okná. Útok sa odohral neďaleko Mannheimu, páchateľov zatiaľ nemajú.

Viac k témam: streľba, vlak
Zdroj: Webnoviny.sk - Neznámi útočníci strieľali na vlak v Nemecku, zasiahli dvere a okná © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BERLÍN 12. apríla (WebNoviny.sk) - Nemecká firma Idealo GmbH prevádzkujúca službu porovnávania cien pri internetovom predaji podala žalobu na firmu Google s odôvodnením, že pri vyhľadávaní výsledkov zneužila svoje dominantné postavenie a uprednostňovala svoju vlastnú službu porovnávania cien. Firma Idealo v piatok informovala, že sťažnosť podala na štátny súd v Berlíne. Uviedla pritom, že jej žaloba je založená na rozhodnutí Európskej komisie, ktorá v roku 2017 uložila Googlu pokutu 2,42 mld. eur, pretože poskytoval neférovú výhodu svojej službe porovnávania cien. Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager v čase uloženia pokuty uviedla, že firmy, ktoré majú pocit, že boli znevýhodnené, môžu žiadať nápravu na súdoch svojich krajín. Predstavitelia Googlu sa k žalobe zo strany firmy Idealo ihneď nevyjadrili.

Viac k témam: Google, súd
Zdroj: Webnoviny.sk - Google čelí ďalšej žalobe, firma Idealo žiada na súde v Berlíne miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Veda a technika

NEW YORK 12. apríla (WebNoviny.sk) - Dolár v úvode piatkového obchodovania posilnil oproti japonskému jenu, keďže obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky sa zmiernili. Dolár si voči jenu prilepšil na 111,97 JPY/USD zo štvrtkovej uzatváracej úrovne 111,66 JPY/USD. Spoločná európska mena však posilnila na 1,1320 USD/EUR z hodnoty 1,1257 USD/EUR.

Viac k témam: dolár, euro, jen
Zdroj: Webnoviny.sk - Obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky sa zmiernili, dolár posilnil oproti jenu © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Ekonomika

BERLÍN 12. apríla (WebNoviny.sk) - Nemecká polícia zadržala zlaté nablýskané Porsche, pretože sa jej zdalo príliš žiarivé. Informovali o tom hamburské noviny Morgenpost. Polícia 31-ročného vodiča zastavila prvý raz v Hamburgu minulý týždeň a povedala mu, že zlatá farba auta by mohla oslepiť iných vodičov a predstavuje preto nebezpečenstvo. Vodičovi nariadila zlatú fóliu odstrániť a auto preregistrovať. Policajti však zistili, že muž jazdí na aute aj naďalej. Opäť ho zastavili v stredu a vzali mu preto kľúče, papiere aj poznávaciu značku. Vozidlo nechali odtiahnuť do garáže. Nezodpovedný vodič tiež dostal nešpecifikovanú pokutu a pokiaľ chce opäť vyraziť na cesty, musí nechať fóliu stiahnuť.

Viac k témam: polícia
Zdroj: Webnoviny.sk - Nemecká polícia zadržala zlaté nablýskané Porsche, farbou údajne ohrozoval iných vodičov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet
Strana 1 z 6

Reklama