26. apríl 2024
Facebook

BELEHRAD 14. apríla (WebNoviny.sk) - V Rusku v nedeľu zomrela vo veku 76 rokov Mirjana Markovičová, vdova po bývalom juhoslovanskom a srbskom prezidentovi Slobodanovi Miloševičovi. Do Ruska ušla v roku 2003, nejaký čas po tom, ako Miloševiča v Srbsku zvrhli a vydali Medzinárodnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Ruské médiá príčinu Markovičovej úmrtia neuvádzajú, podľa tých srbských však zomrela v nemocnici na zápal pľúc. Markovičová bola považovaná za veľmi vplyvnú osobu v pozadí juhoslovanskej a srbskej politiky, ktorá mala silný vplyv na svojho manžela. Existujú aj podozrenia, že stála aj za viacerými politickými vraždami. Srbsko žiadalo Moskvu v roku 2005 o jej vydanie, Rusko však odmietlo a uviedlo, že Markovičovej udelilo politický azyl. Miloševič prišiel o moc v roku 2000 po desaťročí poznačenom vojnami a politickou izoláciou Srbska. Zomrel v roku 2006 počas procesu, v ktorom sa pred medzinárodným tribunálom v Haagu zodpovedal z obvinení z genocídy.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk - Zomrela vdova po bývalom juhoslovanskom a srbskom prezidentovi Miloševičovi © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 14. apríla (WebNoviny.sk) - Len polovica Slovákov sa zaujíma o bezpečnosť svojej liečby. Ako informovala Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR, informácie o nežiaducich účinkoch vyplývajúce zo súbežného užívania liekov si aktívne vyhľadáva len polovica Slovákov. Ukázal to prieskum pre projekt Lieky s rozumom, ktorým asociácia vzdeláva verejnosť o bezpečnom užívaní liekov. Slovenská lekárnická komora odhaduje, že na Slovensku je v dôsledku liekových interakcií hospitalizovaných viac ako 10 000 pacientov ročne.

Existujú desiatky tisíc interakcií

Väčšina opýtaných v prieskume uviedla, že si je vedomá možného vzájomného pôsobenia liekov. Každý siedmy však zároveň tvrdí, že si liekové interakcie nezisťuje a spolieha sa na svojho lekára či lekárnika. "Ani lekár či lekárnik nemusia byť zárukou bezpečnej kombinácie liekov, ak nie sú v dostatočnej miere informovaní samotným pacientom. Časť zodpovednosti za liečbu preto nesie aj samotný pacient," uviedla prezidentka AOPP Mária Lévyová. Podľa Slovenskej lekárnickej komory bolo doposiaľ zdokumentovaných okolo 40 tisíc liekových interakcií. Najčastejšie išlo o zvýšenie alebo zníženie účinku niektorého z liekov, pričom zníženie možno považovať dokonca za rizikovejšie, keďže sa pacientovi nedostáva potrebná liečba. Ojedinelý nie je ani výskyt nežiaducich reakcií, ktoré by pri užití len jedného z liekov nevznikli. Asociácia upozornila, že lekár nemusí mať v zdravotnej dokumentácii uvedené všetky lieky, ktoré pacient aktuálne užíva. Týka sa to napríklad liekov predpísaných iným špecialistom či voľnopredajných, ktoré si pacient sám naordinoval.

Iba polovica informuje lekára

Prieskum ukázal, že len polovica respondentov informuje svojho lekára o liekoch, ktoré mu predpísal iný lekár. Na voľnopredajné lieky upozorní len asi každý štvrtý a na výživové doplnky dokonca každý šiesty pacient. "Riziko liekovej interakcie stúpa s počtom užívaných liekov. Asi 17 až 20 % pacientov užíva rizikovú kombináciu, ku ktorej by nemalo dochádzať,“ vysvetlil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Ako dodal, liekové interakcie môžu mať rôzny stupeň závažnosti. V niektorých prípadoch je možné použiť aj kombináciu liekov, pri ktorej dochádza k vzájomnej interakcii, avšak výlučne pod dohľadom lekára. Aj pri kúpe či výdaji liekov v lekárni hrozí riziko liekovej interakcie. Farmaceut podľa asociácie nemá možnosť preveriť si v minulosti predpísané lieky či zakúpené voľnopredajné lieky, ktoré pacient stále užíva.

Lekárnika informujeme ešte menej

Prieskum odhalil, že lekárnika informujeme o svojej liečbe ešte v menšej miere ako lekára. Každý štvrtý ho upozorní na predpísané lieky, každý šiesty na voľnopredajné a len každý desiaty na výživový doplnok, ktorý užíva. AOPP informovala, že kombinácie svojich liekov si môžu poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne preveriť prostredníctvom služby Moje zdravie, poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera prostredníctvom služby Bezpečné lieky. Bezplatnú aplikáciu www.interakcieliekov.sk vytvorila na svojej stránke aj Slovenská lekárnicka komora. Projekt Lieky s rozumom ako prvý na slovensku spája v téme liekov zástupcov lekárov, lekárnikov a zdravotných poisťovní. Jeho cieľom je naučiť pacientov rozumnej spotrebe a bezpečnému užívaniu liekov.

Viac k témam: AOPP Asociácia na ochranu práv pacientov SR, lieky, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Užívanie rôznych liekov súčasne môže byť nebezpečné, no zaujíma len polovicu Slovákov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Zdravie

Sečovská Polianka 14. apríla (WebNoviny.sk) - Pri požiari v rodinnom dome v obci Sečovská Polianka, okres Vranov nad Topľou sa zranili dve osoby. Ako agentúru SITA informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, ťažšie zranená osoba, ktorá utrpela popáleniny na 90 percentách tela, bola ešte pred príchodom hasičom vynesená inou osobou z horiacich priestorov. Táto utrpela popáleniny hlavy a rúk menšieho rozsahu. Hasiči požiar zlikvidovali v priebehu niekoľkých minút.

Viac k témam: hasiči, požiar
Zdroj: Webnoviny.sk - Pri požiari rodinného domu v Sečovskej Polianke takmer uhorel človek © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

HELSINKI 14. apríla (WebNoviny.sk) - Nedeľňajšie fínske parlamentné voľby sa podľa predbežných výsledkov skončili bez väčších prekvapení. Na prvom mieste skončila opozičná Sociálnodemokratická strana Fínska (SDP) pod vedením Anttiho Rinnea, ktorá podľa neúplných výsledkov získala 18,9 percenta hlasov.

Strana stredu až tretia

Na druhom mieste so ziskom 17,2 percenta je proeurópska Strana národnej koalície (KOK) ministra financií Petteriho Orpu, ktorá bola v doterajšej vláde menším koaličným partnerom. Až za ňou nasleduje dominantný subjekt súčasnej vlády, Fínska strana stredu (KESK) premiéra Juhu Sipiläho si ziskom 15,4 percenta. Tá v roku 2015 jednoznačne vyhrala voľby so ziskom 21,1 percenta hlasov, momentálne však nemá isté ani to, či sa udrží na tretej priečke, keďže tesne za ňou nasleduje so ziskom 15,1 percenta euroskeptická a nacionalistická strana Fíni (PS), v minulosti známa pod menom Praví Fíni.

Zelení by mali prejsť

Do parlamentu by sa mala určite dostať aj Zelená liga (VIHR), ktorá podľa neúplných výsledkov získala 11,4 percenta hlasov. Výsledky sa ešte môžu výraznejšie meniť, zatiaľ je zrátaných len 36 percent odovzdaných hlasov. Podľa posledných predvolebných prieskumov mala našliapnuté do nového parlamentu aj Ľavicová aliancia (VAS), ktorá sa pohybovala okolo deviatich percent, a šancu prekročiť prah zvoliteľnosti mala aj Švédska ľudová strana vo Fínsku (SFP) a Kresťanskí demokrati (KD).

Viac k témam: parlamentné voľby vo Fínsku
Zdroj: Webnoviny.sk - Parlamentné voľby vo Fínsku vyhrali sociálni demokrati, naznačujú predbežné výsledky © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

RAMALLÁH 14. apríla (WebNoviny.sk) - Nová palestínska vláda skladala sľub do rúk prezidenta Mahmúda Abbása počas tohto víkendu nie raz, ale až dvakrát.

Vynechali časť textu

Prvýkrát sa honosná ceremónia za účasti štábov najväčších svetových médií konala v sobotu, no nedopadla úplne úspešne. Až po jej skončení totiž ktosi prišiel na to, že nový premiér ani 22 ministrov jeho vlády neodrecitovali celú povinnú prísahu. láda na čele s premiérom tak celú ceremóniu na rovnakom mieste absolvovala znovu aj v nedeľu, s tým rozdielom, že na druhýkrát už jej členovia pridali v rámci sľubu aj konštatovanie, že budú "verní ľudu a národnému odkazu" Palestínčanov, uvádza agentúra The Associated Press (AP).

Premiérom sa stal vyjednávač

Nová palestínska vláda by podľa prvých reakcií analytikov mala byť priaznivo naklonená hľadaniu zmieru s Izraelom, na druhej strane by mala mať ešte väčšie rozpory s militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda palestínske Pásmo Gazy. Premiérom novej vlády, ktorá vďaka rozkolu medzi Hamasom a Abbásovým hnutím Fatah bude mať pod kontrolou iba Západný breh Jordánu, sa stal Muhammad Ištajíh. Ide o dlhoročného palestínskeho vyjednávača, ktorý sa zúčastňoval na rokovaniach o riešení situácie na Blízkom východe a je zástancom dialógu s Izraelom.

Viac k témam: vláda
Zdroj: Webnoviny.sk - Slávnostná ceremónia sa nevydarila, nová palestínska vláda skladala sľub na dvakrát © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BERLÍN 14. apríla (WebNoviny.sk) - V nemeckom Frankfurte nad Mohanom v nedeľu zneškodnili bombu z 2. svetovej vojny. Tú našli v utorok počas protipožiarneho cvičenia v rieke Mohan, ktorá mestom preteká. V nedeľu najskôr evakuovali stovky obyvateľov centra mesta a nakoniec 250-kilogramovú bombu odpálili pod hladinou rieky. Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA bolo počuť silný výbuch a z rieky vytryskla veľká fontána. "Bomba už nepredstavuje nebezpečenstvo," informovala vzápätí nemecká polícia.



Viac k témam: bomba
Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Pyrotechnici odpálili vo Frankfurte nevybuchnutú bombu z 2. svetovej vojny © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 14. apríla (WebNoviny.sk) - Výber policajného prezidenta bol od samého začiatku dohodnutý proces, ktorý dopadol podľa očakávaní. Uvádzajú to predstavitelia opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v reakcii na menovanie Milana Lučanského na funkciu prezidenta Policajného zboru. Informáciu v nedeľu potvrdila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), ktorá Lučanského vymenuje v pondelok, 15. apríla. Lučanský pritom aj v súčasnosti zastáva post prezidenta, keď sa ho ujal dočasne v máji 2018.

Grendel ponúkal stávku

Líder OĽaNO Igor Matovič aj napriek výhradám k procesu voľby nového šéfa polície priznáva, že v prípade Lučanského ide o zlepšenie oproti bývalému prezidentovi PZ Tiborovi Gašparovi. Gábor Grendel pre zmenu pripomína stávku, ktorú Sakovej ponúkal na začiatku roka o tom, že si opäť vyberie Lučanského. „Začiatkom roka som ponúkol verejnú stávku ministerke vnútra. Tvrdil som, že po výberovom konaní bude policajným prezidentom opäť Milan Lučanský, takže celý konkurz je zbytočný a slúži len na to, aby strana Smer-SD zabetónovala prezidenta na štyri roky. Denisa Saková stávku odmietla a dnes už vieme prečo,“ uviedol Grendel. Podľa jeho slov si môže policajný prezident zaslúžiť svoj post aj na základe výsledkov, a nie iba politickej nominácie. Agentúre SITA poskytol stanovisko OĽaNO jeho hovorca Matúš Bystriansky.

Klasické výberové konanie

„Najprv kandidátov vybrala komisia, v ktorej absolútna väčšina ľudí je nominovaná vládnou koalíciou. Následne o nich hlasovali poslanci parlamentného výboru, v ktorom má tiež väčšinu vládna koalícia. A teraz nakoniec sa pani ministerka tvári, ako veľmi musela uvažovať, koho za policajného prezidenta vymenuje. Pripadá mi to ako klasické výberové konanie, ktoré každý deň zažívajú ľudia po celom Slovensku. Aj vtedy je poväčšine už vopred rozhodnuté, kto bude úspešným uchádzačom a ostatní ľudia sú len zneužití na vytvorenie zdania spravodlivej súťaže. Od začiatku som upozorňoval, že to takto dopadne a žiadny nezávislý výber a nezávislý policajný prezident nebude. Omnoho lepší spôsob výberu je, napríklad, zveriť túto úlohu samotným policajtom. Verím, že by si do svojho čela dokázali vybrať človeka, ktorý by bol skutočne nezávislým policajným prezidentom, požívajúcim dôveru ľudí ako aj členov policajného zboru. Na druhej strane treba čestne povedať, že prezident PZ Lučanský je o triedu lepší ako Tibor Gašpar,“ povedal Matovič. Podľa jeho kolegu Grendela má za policajného prezidenta hovoriť jeho práca. „Od začiatku výberového konania tvrdím, že dobrý policajný prezident sa dokáže zabetónovať výsledkami svojej práce a nepotrebuje si neodvolateľnosť zabezpečiť paragrafmi. Smer sa však bojí, že po parlamentných voľbách v roku 2020 príde o moc a takýmito ťahmi sa ju pokúša zaistiť aj do budúcnosti. Časy sa však menia. Čoraz viac policajtov, prokurátorov a sudcov postupne dáva najavo, že sa na Slovensku budú vyšetrovať zločiny bez ohľadu na to, kto je pri moci,“ uzavrel Grendel.

Viac k témam: OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, prezident Policajného zboru SR
Zdroj: Webnoviny.sk - OĽaNO kritizuje výber policajného prezidenta, Matovič však priznáva zlepšenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

BRATISLAVA 14. apríla (WebNoviny.sk) - Základné školy očakávajú pre zavedenie obedov zadarmo nárast stravníkov o viac ako sto. Obedy zadarmo začnú pre ZŠ platiť od nového školského roka.

Nutná modernizácia systému

Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ ZŠ Sama Chalupku v Prievidzi Juraj Pasovský, do septembra musia mať napríklad novú verziu programu Stravné (program pre evidenciu stravníkov). „Tiež musíme zabezpečiť modernizáciu čipového systému s rozšírením objednávania stravy cez internet, technicky zabezpečiť prepojenie so ZŠ, teda evidenciu prítomnosti žiakov na vyučovaní s evidenciou výdaja stravy v školskej jedálni, doplniť inventár, upraviť časový harmonogram výdaja stravy či posilniť dozor v školskej jedálni," dodal Pasovský. Podľa Pasovského momentálne zisťujú záujem žiakov o stravovanie. „Momentálne sa nám stravuje 415 až 420 žiakov. Očakávame nárast asi o 130 žiakov,“ dodal.

Potrebujú aj pracovné sily

Vedúca školskej jedálne ZŠ v Myjave na Štúrovej ulici Iveta Čechvalová pre agentúru SITA uviedla, že teraz sa v škole stravuje asi 420 žiakov a nárast očakávajú približne o 150. „Do septembra musíme zabezpečiť pracovné sily. Evidujeme hlavne nedostatok hlavných kuchárok,“ dodala. Žiaci posledného ročníka materských škôl majú obedy zadarmo od 1. januára, základné školy ich budú mať od 1. septembra, teda od nového školského roka. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, ktorú schválil parlament 4. decembra minulého roka. Priemerný príspevok na jeden obed v škole je 1,20 eura. „Suma určite nepostačuje,“ uzavrela Čechvalová pre agentúru SITA.

Viac k témam: obedy zadarmo, školstvo, základné školy
Zdroj: Webnoviny.sk - Základné školy očakávajú vplyvom obedov zadarmo nárast stravníkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko

  • aktualizované 14. apríla 17:45
BRATISLAVA 14. apríla (WebNoviny.sk) - Sociálne siete mali v nedeľu rozsiahly výpadok. Najviac ich podľa portálu Down Detector bolo v Severnej Amerike, Ázii a strednej Európe, vrátane Slovenska. Užívatelia sociálnych sietí Facebook, Instagram aj aplikácie WhatsApp či Messenger hlásili ťažkosti s prihlasovaním sa na Facebook už v nedeľu dopoludnia, neskôr pribudli problémy s aktualizáciou obsahu aj na sieti Instagram. Správy na aplikácii WhatsApp nedokázali používatelia ani odosielať, ani prijímať. Podobný výpadok mal Facebook aj pred mesiacom, inžinieri riešili problém niekoľko hodín.

Viac k témam: facebook, Instagram, WhatsApp
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Výpadok sociálnych sietí zasiahol aj Slovensko, problémy mal nielen Facebook © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Svet

BRATISLAVA 14. apríla (WebNoviny.sk) - Leteckí záchranári zasahovali pri úraze na motokrose v obci Skýcov (okres Zlaté Moravce). Muž po páde z motocykla utrpel okrem poranenia hlavy aj ďalšie zranenia viacerých častí tela. Po príchode záchranárov bol pri vedomí, pričom ho následne v stabilizovanom stave prepravili do Fakultnej nemocnice v Nitre. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Air - Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Viac k témam: dopravná nehoda, leteckí záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk - Leteckí záchranári zasahovali v Skýcove, muž po páde z motocykla utrpel viaceré zranenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Published in Slovensko
Strana 1 z 3

Reklama